Mihai Chirica, despre pelerinajul de Sf. Parascheva: „Problema nu este că oamenii s-ar putea contamina aici, ci pe drumul pe care îl vor parcurge până la Iași. Recomand evitarea utilizării autocarelor”

Mihai Chirica, despre pelerinajul de Sf. Parascheva: „Problema nu este că oamenii s-ar putea contamina aici, ci pe drumul pe care îl vor parcurge până la Iași. Recomand evitarea utilizării autocarelor”
Foto: Facebook / Mihai Chirica
Publicat: 05/10/2020, 18:03
Actualizat: 05/10/2020, 18:05

Primarul oraşului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat că autorităţile ieşene au luat măsuri speciale pentru organizarea pelerinajului de Sf.Parascheva. Edilul şef îi sfătuieşte pe pelerini să nu vină la Iaşi cu autocarele deoarece astfel s-ar putea infecta cu virusul SARS CoV-2.

Primăria Iaşi a luat o serie de măsuri excepţionale pentru organizarea în condiţii de siguranţă a procesiunii de Sf.Parascheva.

„Îi rog sincer să înţeleagă, nu este o măsură radicală în defavoarea unui pelerinaj, dar le recomand să nu vină în autocare, nu vor avea unde să le lase. Am stabilit că în maniera în care vor ajunge şi cum vom fi şi noi informaţi de către inspectoratele de Poliţie şi Jandarmi, vor fi transferaţi către rândul pelerinilor. Acolo se va organiza doar în şir indian, 1,5 metri între ei, cu balize medicale din 300 în 300 de metri unde va fi verificată în permanenţă temperatura şi dezinfectaţi. Deplasarea va fi continuă, este interzisă apropierea de rând a oricăror altor persoane neautorizate, nu se va mai face distribuire de alimente. Problema noastră nu este că s-ar putea contamina aici, cred că pe drumul pe care îl vor parcurge pe drumul de la localităţile dumnealor de reşedinţă către Iaşi, de aceea am recomandat evitarea utilizării autocarelor”, a declarat Mihai Chirica la Digi 24.

Judeţul Iaşi se află pe locul doi în clasamentul infectărilor cu Covid 19

De aceea, în următoarele zile au fost suspendate toate activităţile care nu au legătură cu procesiunea.

De asemenea, pelerinajul Sf. Cuvioase Parascheva de la Iaşi va ţine mai multe zile decât de obicei. Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor a anunţat că moaştele vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană încă de pe 8 octombrie.

„Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaştele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie şi va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie”, a precizat Biroul de presă al Arhiepiscopiei prin intermediul unui comunicat de presă.

Momentul tradiţional „Calea Sfinţilor” va avea o altă desfăşurare întrucât nu este permisă prezenţa mulţimilor de credincioşi. Racla cu sfintele moaşte va fi purtată de o maşină în procesiune pe străzile importante din toate cartierele oraşului. Credincioşii din Iaşi vor putea astfel să privească şi de la nivelul ferestrelor şi al balcoanelor pelerinajul Sfintei Cuvioase Parascheva.

În locul în care se desfăşoară pelerinajul vor fi amenajate căi diferite de intrare şi de ieşire, vor exista măşti, dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, covoraşe dezinfectante, iar pachetele cu iconiţe şi aghiasmă vor fi oferite cadou în condiţii de igienă. Grupurile nu vor avea voie să staţioneze în curtea catedralei, iar la slujba Sfintei Liturghii vor fi formate spaţii delimitate pentru un număr redus de persoane. Anul acesta nu vor fi aduse nici din ţară, nici din străinătate alte moaşte sau relicve sfinte, precizează reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912