Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept

Polonia și Ungaria nu sunt de acord ca alocarea fondurilor europene să fie condiționată de respectarea statului de drept
Publicat: 14/10/2020, 22:44

Polonia și Ungaria nu sunt de acord cu introducerea unor clauze de condiționare a accesului la fondurile europene de respectarea normelor statului de drept.

În acest context, autoritățile de la Varșovia au amenințat cu blocarea bugetului UE și a planului de relansare economică post-pandemie, potrivit MEDIAFAX.

„Credem că o astfel de abordare este total incompatibilă cu tratatele Uniunii Europene”, a declarat Elzbieta Witek, preşedintele Camerei inferioare a Parlamentului de la Varşovia, după întrevederea cu Laszlo Kover, preşedintele Parlamentului de la Budapesta.

De asemenea, Jaroslaw Kaczynski, vicepremierul Poloniei și liderul Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare, a avertizat că ar putea bloca adoptarea bugetului multianual european și a Fondului de relansare economică.

„Va exista un veto. Dacă ameninţările şi şantajul continuă, vom apăra interesele vitale ale Poloniei”, a afirmat Jaroslaw Kaczynski.

UE propune condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

După summitul UE din iulie, Parlamentul European a salutat acordul privind viitorul buget comunitar şi privind Fondul de relansare economică, dar a semnalat că nu acceptă unele reduceri bugetare şi nici relaxarea condiţiilor privind respectarea normelor statului de drept.

Germania, care deține Președinția rotativă a Consiliului UE, a prezentat un mecanism prin care accesarea fondurilor europene, inclusiv a bugetului de relansare economică post-pandemie, să fie condiționată de respectarea principiilor statului de drept.

Propunerea a fost acceptată în principiu de Consiliul European, care a evitat însă detalierea sistemului, pentru ca planul să nu fie blocat de Ungaria și Polonia, țări acuzate de subminarea independenței justiției și de acțiuni împotriva presei și ONG-urilor.

Recent, președintele Franței, Emmanuel Macron, a pledat pentru continuarea discuţiilor cu Parlamentul European pentru crearea unui mecanism al Uniunii Europene de condiţionare a accesului la fonduri de situaţia statului de drept, liderul de la Paris subliniind că tema este tratată cu seriozitate.

„Avem un text care a fost discutat în iulie şi care era foarte clar referitor la acest aspect, trebuie să continuăm să lucrăm la acest proiect cu Parlamentul UE. Este o problemă pe care o tratăm serios”, a spus Macron.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că vrea menţinerea acordului din iulie. Acesta susține că Polonia nu va permite „aplicarea arbitrară a diverselor cauze” doar pentru că „Guvernul nostru nu este plăcut”.

La rândul său, Ungaria consideră „inacceptabilă” propunerea Germaniei, a declarat Judit Varga, ministrul ungar al Justiției, calificând-o drept „un act de șantaj”.

Anterior, premierul Viktor Orban a avertizat că ar putea bloca decizia de implementare a unui mecanism de sancţionare în cazul în care nu este menţinut acordul summitului UE din iulie.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?