Șpaga în „plină floare” la o școală din București. Secretară, prinsă în flagrant după ce a primit 200 de euro pentru transferul unui elev: „Dă și mie de-o ciorbă. Vreau să văd mărinimia ta”

Șpaga în „plină floare” la o școală din București. Secretară, prinsă în flagrant după ce a primit 200 de euro pentru transferul unui elev: „Dă și mie de-o ciorbă. Vreau să văd mărinimia ta”
Șpaga în „plină floare” la o școală din București. Secretară, prinsă în flagrant după ce a primit 200 de euro pentru transferul unui elev: „Dă și mie de-o ciorbă. Vreau să văd mărinimia ta” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 15/10/2020, 11:33

O secretară din București a fost condamnată în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a fost prinsă în flagrant în timp ce primea 200 de euro pentru a-l transfera pe un elev la o școală din Sectorul 1 al Capitalei.

Liliana Florina Voicu, secretară la Școala nr. 181 din București a ajuns în fața instanței după ce o mamă care voia să își transfera copilul de la o școală din judeul Ilfov s-a văzut nevoită să îi ofere șpagă pentru ca procedura să fie aprobată. Mama elevului de la o școală din Chitila a denunțat-o pe secretara care i-a cerut mită de două ori pentru a-i transfera copilul la școala din Sectorul 1 la care lucra, relatează ziare.com.

Secretară, condamnată la închisoare pentru trafic de influență

„Am completat cererea solicitată (n.r. de transfer), în prezența doamnei Voicu Liliana, iar ulterior această din urmă persoană a consemnat într-un registru la care avea acces, numele fiului meu. (…) Totodată, doamna secretara Voicu Liliana a ținut să-mi precizeze faptul că, pentru finalizarea întregului proces de transfer al fiului meu trebuie să-i ofer dânsei personal, până în dată de 16.09.2019, suma de 200 Euro. De asemenea, doamna secretara mi-a comunicat la această întâlnire din data de 05.09.2019, faptul că o parte din această suma va fi dată mai departe, iar dacă nu mă voi prezenta până la termenul indicat cu suma de 200 euro, fiul meu nu va mai putea urma cursurile acestei unități de învățământ, chiar dacă începând cu dată de 09.09.2019, acesta urma să se prezinte la Școală Generală – nr. 181”, se arată n denunțul mamei.

Ulterior, ofițerii de la DGA au instruit-o și i-au dat echipamentul de înregistrare prin care să furnizeze dovada că secretara primește mita.

Potrivit înregistrările prezentate de sursa citată, se pare că secretara o îndrumă pe mama elevului să ceară foaia matricolă a acestuia la școala unde acesta fusese înscris anterior iar dacă va întâmpina dificultăți, să o contacteze ca să rezolve ea problema – „Și când ajungi acolo, mă suni. Și dacă-ți face vreo problema, mi-o dai mie la telefon”, i-a spus profesoara femeii.

După ce a obținut documentele, mama elevului a revenit în biroul secretarei unde, la un moment dat, se ajunge din nou la subiectul șpăgii.

Dialog halucinant între secretară și mama elevului: „Dă și mie de-o ciorbă”

DENUNȚĂTOAREA: Ce voiam să va-ntreb: a, pe data de… când am venit prima zi la școală, v-am adus trei milioane (n.l. – 300 RON).

SECRETARA: Da.

DENUNȚĂTOAREA: E, ăia trei milioane sunt aparte sau…?

SECRETARA: Iubita mea, ăia au fost pentru aia.

DENUNȚĂTOAREA: Am înțeles. Pentru… fișă.

SECRETARA: Nu, mă, nu. Pentru transfer, pentru aprobare în SIR.

DENUNȚĂTOAREA: Am înțeles. Și acuma a rămas?

SECRETARA: Păi dă și tu acolo. Dă și mie de-o ciorbă. Ca să zic așa.

DENUNȚĂTOAREA: Cât? Spuneți-mi direct. Haideți să fiți sinceră.

SECRETARA: Vreau să văd mărinimia ta. Cât te lasă inima.

DENUNȚĂTOAREA: Doamna… inima mea este mare. Spuneți-mi, că nu-i problema. Spuneți-mi, că nu e problema. Șțiți că n-a fost niciodată problemă.

SECRETARA: Eu știu, da’ nu vreau.

DENUNȚĂTOAREA: Spuneți-mi direct, că nu e nicio problema! Pe cuvântul meu dacă mă supăr! Vă dau cuvântul meu că nu este nicio supărare! Spuneți-mi direct! (n.l. – urmează câteva secunde de liniște, după care se aude o negație din partea secretarei).

SECRETARA: Păi… nu știu ce să va zic! (n.l. – urmează câteva secunde de liniște).

DENUNȚĂTOAREA: Pe cuvântul meu dacă mă supăr! Este muncă dumneavoastră și…

Procurorii susțin secretara a încercat să se asigure că mama copilului nu o înregistrează cu telefonul, iar apoi i-a șoptit: 200 de euro.

DENUNȚĂTOAREA:…[neinteligibil]… spune-ți-mi. (n.l. – urmează o secundă de liniște) Cât?

SECRETARA: (n.l. – vorbește în șoaptă) Două sute e bine?

DENUNȚĂTOAREA: N-am înțeles….(n.l. – urmează o secundă de liniște) două sute de euro… ok. (n.l. – vorbește în șoaptă) Da cât?… Doamnă, nu v-aud!

DENUNȚĂTOAREA: Spuneți! Că nu v-aud, stau prost cu… și tata-mi zice: fă, nu mai țipa.

La sfârșitul conversației, după ce înțelege că e vorba de suma de 200 de euro, mama elevului o asigură pe secretară: „Mâine trec pe la dumneavoastră și rezolvăm”.

La două zile după discuția redată mai sus, femeia a revenit la școală cu suma de bani, iar secretara a fost prinsă în flagrant după ce a primit banii, fapt care a dus la trimiterea ei în judecată pentru trafic de influență, aceasta recunoscându-și fapta.

Tribunalul Bucureștia condamnat-o pe Liliana Florina Voicu în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare, însă sentința finală urmează să fie dată de Curtea de Apel București.

Sentința dată de judecătorul de la Tribunalul București care s-a ocupat de caz a fost influențată și de faptul că acuzata nu avea antecedente penale, iar 15 colegi de-ai săi au depus caracterizări favorabile acesteia – „au fost depuse la dosar un număr de 15 caracterizări favorabile inculpatei întocmite de către colegii de muncă și șase diplome obținute că urmare a activităților extrașcolare desfășurate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Schimbări radicale în viața lui Adrian Minune. Se pregătește de nunta fiicei sale
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter