Șpaga în „plină floare” la o școală din București. Secretară, prinsă în flagrant după ce a primit 200 de euro pentru transferul unui elev: „Dă și mie de-o ciorbă. Vreau să văd mărinimia ta”

Redactor:
Alexandra Mortu
Șpaga în „plină floare” la o școală din București. Secretară, prinsă în flagrant după ce a primit 200 de euro pentru transferul unui elev: „Dă și mie de-o ciorbă. Vreau să văd mărinimia ta”
Șpaga în „plină floare” la o școală din București. Secretară, prinsă în flagrant după ce a primit 200 de euro pentru transferul unui elev: „Dă și mie de-o ciorbă. Vreau să văd mărinimia ta” / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ

O secretară din București a fost condamnată în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a fost prinsă în flagrant în timp ce primea 200 de euro pentru a-l transfera pe un elev la o școală din Sectorul 1 al Capitalei.

Liliana Florina Voicu, secretară la Școala nr. 181 din București a ajuns în fața instanței după ce o mamă care voia să își transfera copilul de la o școală din judeul Ilfov s-a văzut nevoită să îi ofere șpagă pentru ca procedura să fie aprobată. Mama elevului de la o școală din Chitila a denunțat-o pe secretara care i-a cerut mită de două ori pentru a-i transfera copilul la școala din Sectorul 1 la care lucra, relatează ziare.com.

Secretară, condamnată la închisoare pentru trafic de influență

„Am completat cererea solicitată (n.r. de transfer), în prezența doamnei Voicu Liliana, iar ulterior această din urmă persoană a consemnat într-un registru la care avea acces, numele fiului meu. (…) Totodată, doamna secretara Voicu Liliana a ținut să-mi precizeze faptul că, pentru finalizarea întregului proces de transfer al fiului meu trebuie să-i ofer dânsei personal, până în dată de 16.09.2019, suma de 200 Euro. De asemenea, doamna secretara mi-a comunicat la această întâlnire din data de 05.09.2019, faptul că o parte din această suma va fi dată mai departe, iar dacă nu mă voi prezenta până la termenul indicat cu suma de 200 euro, fiul meu nu va mai putea urma cursurile acestei unități de învățământ, chiar dacă începând cu dată de 09.09.2019, acesta urma să se prezinte la Școală Generală – nr. 181”, se arată n denunțul mamei.

Ulterior, ofițerii de la DGA au instruit-o și i-au dat echipamentul de înregistrare prin care să furnizeze dovada că secretara primește mita.

Potrivit înregistrările prezentate de sursa citată, se pare că secretara o îndrumă pe mama elevului să ceară foaia matricolă a acestuia la școala unde acesta fusese înscris anterior iar dacă va întâmpina dificultăți, să o contacteze ca să rezolve ea problema – „Și când ajungi acolo, mă suni. Și dacă-ți face vreo problema, mi-o dai mie la telefon”, i-a spus profesoara femeii.

După ce a obținut documentele, mama elevului a revenit în biroul secretarei unde, la un moment dat, se ajunge din nou la subiectul șpăgii.

Dialog halucinant între secretară și mama elevului: „Dă și mie de-o ciorbă”

DENUNȚĂTOAREA: Ce voiam să va-ntreb: a, pe data de… când am venit prima zi la școală, v-am adus trei milioane (n.l. – 300 RON).

SECRETARA: Da.

DENUNȚĂTOAREA: E, ăia trei milioane sunt aparte sau…?

SECRETARA: Iubita mea, ăia au fost pentru aia.

DENUNȚĂTOAREA: Am înțeles. Pentru… fișă.

SECRETARA: Nu, mă, nu. Pentru transfer, pentru aprobare în SIR.

DENUNȚĂTOAREA: Am înțeles. Și acuma a rămas?

SECRETARA: Păi dă și tu acolo. Dă și mie de-o ciorbă. Ca să zic așa.

DENUNȚĂTOAREA: Cât? Spuneți-mi direct. Haideți să fiți sinceră.

SECRETARA: Vreau să văd mărinimia ta. Cât te lasă inima.

DENUNȚĂTOAREA: Doamna… inima mea este mare. Spuneți-mi, că nu-i problema. Spuneți-mi, că nu e problema. Șțiți că n-a fost niciodată problemă.

SECRETARA: Eu știu, da’ nu vreau.

DENUNȚĂTOAREA: Spuneți-mi direct, că nu e nicio problema! Pe cuvântul meu dacă mă supăr! Vă dau cuvântul meu că nu este nicio supărare! Spuneți-mi direct! (n.l. – urmează câteva secunde de liniște, după care se aude o negație din partea secretarei).

SECRETARA: Păi… nu știu ce să va zic! (n.l. – urmează câteva secunde de liniște).

DENUNȚĂTOAREA: Pe cuvântul meu dacă mă supăr! Este muncă dumneavoastră și…

Procurorii susțin secretara a încercat să se asigure că mama copilului nu o înregistrează cu telefonul, iar apoi i-a șoptit: 200 de euro.

DENUNȚĂTOAREA:…[neinteligibil]… spune-ți-mi. (n.l. – urmează o secundă de liniște) Cât?

SECRETARA: (n.l. – vorbește în șoaptă) Două sute e bine?

DENUNȚĂTOAREA: N-am înțeles….(n.l. – urmează o secundă de liniște) două sute de euro… ok. (n.l. – vorbește în șoaptă) Da cât?… Doamnă, nu v-aud!

DENUNȚĂTOAREA: Spuneți! Că nu v-aud, stau prost cu… și tata-mi zice: fă, nu mai țipa.

La sfârșitul conversației, după ce înțelege că e vorba de suma de 200 de euro, mama elevului o asigură pe secretară: „Mâine trec pe la dumneavoastră și rezolvăm”.

La două zile după discuția redată mai sus, femeia a revenit la școală cu suma de bani, iar secretara a fost prinsă în flagrant după ce a primit banii, fapt care a dus la trimiterea ei în judecată pentru trafic de influență, aceasta recunoscându-și fapta.

Tribunalul Bucureștia condamnat-o pe Liliana Florina Voicu în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare, însă sentința finală urmează să fie dată de Curtea de Apel București.

Sentința dată de judecătorul de la Tribunalul București care s-a ocupat de caz a fost influențată și de faptul că acuzata nu avea antecedente penale, iar 15 colegi de-ai săi au depus caracterizări favorabile acesteia – „au fost depuse la dosar un număr de 15 caracterizări favorabile inculpatei întocmite de către colegii de muncă și șase diplome obținute că urmare a activităților extrașcolare desfășurate”.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide