Peste o sută de mii de oameni, în stradă împotriva lui Aleksandr Lukașenko. Protestul, cu doar o zi înaintea grevei generale anunțate de opoziție

Peste o sută de mii de oameni, în stradă împotriva lui Aleksandr Lukașenko. Protestul, cu doar o zi înaintea grevei generale anunțate de opoziție
Peste o sută de mii de oameni, în stradă împotriva lui Aleksandr Lukașenko. Protestul, cu doar o zi înaintea grevei generale anunțate de opoziție. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/10/2020, 21:49

Peste o sută de mii de oameni au manifestat duminică în Belarus împotriva președintelui Aleksandr Lukașanko, care a ales să ignore ultimatumul acordat de opoziție pentru a se retrage de la putere.

În acest sens, opoziția a avertizat că, în cazul în care acesta nu va ceda, țara se va confrunta cu o grevă generală, informează Agerpres.

„Astăzi la ora locală 23:59 (23:59, ora României, n. red.) expiră «Ultimatumul Poporului» şi, dacă cererile nu sunt îndeplinite, bielorușii vor începe greva naţională”, a scris pe Telegram Svetlana Tihanovskaia, opozanta autoexilată în Lituania după alegerile prezidenţiale la care a fost contracandidata lui Lukaşenko, scrutin câştigat de acesta din urmă cu 80% din voturi conform rezultatelor pe care opoziţia le consideră fraudate.

Forțele de ordine au folosit duminică forța pentru dispersarea manifestanților, iar peste o sută de oameni au fost arestați, potrivit reprezentanților opoziției și organizațiilor non-guvernamentale pentru apărarea drepturilor omului.

În ultimatumul dat președintelui, Tihanovskaia i-a mai cerut acestuia eliberarea tuturor persoanelor arestate în urma protestelor din Belarus, dar și încetarea violențelor la adresa protestatarilor.

Sute de femei au protestat sâmbătă împotriva lui Lukașenko

Sute de femei din Belarus au ieșit din nou în stradă sâmbătă pentru a protesta față de regimul președintelui Aleksandr Lukașenko, cu doar o zi înaintea unui protest de mai mare amploare care ar urma să coincidă cu ultimatumul dat de opoziție liderului de la Minsk.

În pofida ploii, femeile au ieșit în centrul capitalei bieloruse, iar multe au purtat umbrele în roșu și alb, culorile drapelului istoric al țării și simbolul mișcării de opoziție.

Președintele Aleksandr Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile.

De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko.

Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.

Recent, Uniunea Europeană a anunțat impunerea de sancțiuni la adresa mai multor oficiali bieloruși acuzați de fraudarea alegerilor și de folosirea violenței împotriva manifestanților.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Penthouse-ul de 500.000 € al Loredanei Chivu a fost ”devalizat”! Imagini HALUCINANTE!
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
EXCLUSIV El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi făcut...
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Planul de pace al lui Putin
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Cutremur în lumea tenisului. Anunț devastator despre Simona Halep
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în Sectorul 1 din București și...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Cercetătorii au detectat gheață de dioxid de carbon la periferia Sistemului Solar
×