GÂNDUL LIVE. Mihai Chirica, edilul Iașiului: Ți se rupe sufletul… / Sistemul de educație, printre marii pierzători în pandemie!

GÂNDUL LIVE. Mihai Chirica, edilul Iașiului: Ți se rupe sufletul... / Sistemul de educație, printre marii pierzători în pandemie!
GÂNDUL LIVE. Mihai Chirica, edilul Iașiului: Ți se rupe sufletul... / Sistemul de educație, printre marii pierzători în pandemie!
Publicat: 09/11/2020, 12:52
Actualizat: 09/11/2020, 13:43

Mihai Chirica, primarul Iașiului, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că elevii sunt printre cei mai mari pierzători în pandemie, din cauza școlii online deficitare. Edilul a discutat cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, despre posibilitatea ca școlile să fie deschise, într-un sistem hibrid.

„Da. Școlile sunt deschise și acum, în online. Printre marii pierzători ai pandemiei va fi sistemul de educație. Cred că soluția cea mai bună pentru elevi e prezența la cursuri, într-un scenariu HIBRID, cu grupe cât mai mici. Ei sunt marii pierzători. Alte soluții ar putea deveni și mai dure. Până la închiderea unor actitivăți.

Am avertizat că la 4 la mie vom introduce măsuri dure privind transportul public de călători, principalul factor de infectare.

În condițiile pandemiei, din școli, rata de transmisie a virozelor de toamnă a scăzut de peste 5 ori. În Iași, cu peste 60.000 de elevi, 10.000 de profesori au fost doar 200 de infectări în 40 de zile.

„Ți se rupe sufletul…”

Ți se rupe sufletul…Am intrat în școli, m-am dus de la învățământul primar la cel liceal, am văzut starea de spirit a copilașului. Cu măscuțele pe față… E foarte greu pentru ei. Cred că școala poate aborda și o manieră mai permisivă, elevii sunt disciplinați, părinții sunt disciplinați.

Școala și spitalul reprezintă cele mai sigure locuri de desfășurare a unei activități.

Am discutat cu dl. Tătaru, sâmbătă. Dumnealui înțelege că opțiunea mea are o justificare, dar m-a pus într-o antiteză. Ce facem cu celelalte localități? Cum vrei transforma tu Iașiul în model?

Având în vedere că nu îi putem stăpâni pe toți, am decis că nu trebuie să intre în școală. Nu am avut niciun contact cu doamna ministru. Eu voi încerca să fac tot ce pot. În fiecare clasă va fi un dispozitiv de predare la tablă, în care profesorul să poată explica foarte bine.

„Școala în clasă este școală”

Elevii nu văd nimic, nu pot să revină, sunt 20 logați. Nu e matematică. Un haos. Nu datorită faptului că profesorul nu vrea. Le-au crescut dioptriile cu peste 20% celor care poartă ochelari, din cauza laptopului. Ne putem organiza mai bine, să primim copiii la școală, secvențial. Școala în clasă e școală.

Nu avem deocamdată niciun refuz de internare, primul gând bun. A pornit și spitalul mobil de la Iași. Fac apel la autoritățile publice. Regret că nu am fost ieri la Lețcani, nu am putut participa la circul de acolo, aș fi cerut jandarmilor să își facă datoria. Nu e normal să intre oricine în spital să se dea cu fundul de pământ că nu există virusul!

Trebuie să fim mai exigenți, când vorbim de sănătate, lege. Dar nu avem probleme, mi-a plăcut ce a spus domnul doctor înaintea mea, 100% adevăr. Din 8 internați la ATI, 3 sunt deja înmormântați, iar unul e la infecțioase cu o situație foarte gravă. Când ajungi la ATI, ai toate șansele să nu mai ajunși acasă. Celor care neagă Covid-ul le urez să nu ajungă la ATI!”, a declarat Mihai Chirica, la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ