GÂNDUL LIVE. Mihai Chirica, edilul Iașiului: Ți se rupe sufletul… / Sistemul de educație, printre marii pierzători în pandemie!

GÂNDUL LIVE. Mihai Chirica, edilul Iașiului: Ți se rupe sufletul... / Sistemul de educație, printre marii pierzători în pandemie!
GÂNDUL LIVE. Mihai Chirica, edilul Iașiului: Ți se rupe sufletul... / Sistemul de educație, printre marii pierzători în pandemie!
Publicat: 09/11/2020, 12:52
Actualizat: 09/11/2020, 13:43

Mihai Chirica, primarul Iașiului, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că elevii sunt printre cei mai mari pierzători în pandemie, din cauza școlii online deficitare. Edilul a discutat cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, despre posibilitatea ca școlile să fie deschise, într-un sistem hibrid.

„Da. Școlile sunt deschise și acum, în online. Printre marii pierzători ai pandemiei va fi sistemul de educație. Cred că soluția cea mai bună pentru elevi e prezența la cursuri, într-un scenariu HIBRID, cu grupe cât mai mici. Ei sunt marii pierzători. Alte soluții ar putea deveni și mai dure. Până la închiderea unor actitivăți.

Am avertizat că la 4 la mie vom introduce măsuri dure privind transportul public de călători, principalul factor de infectare.

În condițiile pandemiei, din școli, rata de transmisie a virozelor de toamnă a scăzut de peste 5 ori. În Iași, cu peste 60.000 de elevi, 10.000 de profesori au fost doar 200 de infectări în 40 de zile.

„Ți se rupe sufletul…”

Ți se rupe sufletul…Am intrat în școli, m-am dus de la învățământul primar la cel liceal, am văzut starea de spirit a copilașului. Cu măscuțele pe față… E foarte greu pentru ei. Cred că școala poate aborda și o manieră mai permisivă, elevii sunt disciplinați, părinții sunt disciplinați.

Școala și spitalul reprezintă cele mai sigure locuri de desfășurare a unei activități.

Am discutat cu dl. Tătaru, sâmbătă. Dumnealui înțelege că opțiunea mea are o justificare, dar m-a pus într-o antiteză. Ce facem cu celelalte localități? Cum vrei transforma tu Iașiul în model?

Având în vedere că nu îi putem stăpâni pe toți, am decis că nu trebuie să intre în școală. Nu am avut niciun contact cu doamna ministru. Eu voi încerca să fac tot ce pot. În fiecare clasă va fi un dispozitiv de predare la tablă, în care profesorul să poată explica foarte bine.

„Școala în clasă este școală”

Elevii nu văd nimic, nu pot să revină, sunt 20 logați. Nu e matematică. Un haos. Nu datorită faptului că profesorul nu vrea. Le-au crescut dioptriile cu peste 20% celor care poartă ochelari, din cauza laptopului. Ne putem organiza mai bine, să primim copiii la școală, secvențial. Școala în clasă e școală.

Nu avem deocamdată niciun refuz de internare, primul gând bun. A pornit și spitalul mobil de la Iași. Fac apel la autoritățile publice. Regret că nu am fost ieri la Lețcani, nu am putut participa la circul de acolo, aș fi cerut jandarmilor să își facă datoria. Nu e normal să intre oricine în spital să se dea cu fundul de pământ că nu există virusul!

Trebuie să fim mai exigenți, când vorbim de sănătate, lege. Dar nu avem probleme, mi-a plăcut ce a spus domnul doctor înaintea mea, 100% adevăr. Din 8 internați la ATI, 3 sunt deja înmormântați, iar unul e la infecțioase cu o situație foarte gravă. Când ajungi la ATI, ai toate șansele să nu mai ajunși acasă. Celor care neagă Covid-ul le urez să nu ajungă la ATI!”, a declarat Mihai Chirica, la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
VIDEO Moment bizar. Crezând că microfonul este oprit, Joe Biden a înjurat un jurnalist: "Fiu...
Câte ore poate ține cabina încălzită o mașină electrică?
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Analiză NY Times: SUA știau de 14 ani că Putin se va înfige în Ucraina:...
💣 la Survivor! Au fost prinse pe traseu, în timp ce se sărutau cu foc!...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Condamnat după ce a fost prins de trei ori la volan fără permis!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
CERTIFICATUL VERDE, TOTAL DESFIINȚAT de un celebru medic! Să revenim la ceea ce ştiam înainte
Dan Negru vrea să dea lovitura la Kanal D. S-a aflat totul, dezvăluiri din culise
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...