După ce inițial a felicitat-o pe Twitter, Klaus Iohannis a vorbit și la telefon cu Maia Sandu. Președintele României va efectua o vizită oficială în Republica Moldova

După ce inițial a felicitat-o pe Twitter, Klaus Iohannis a vorbit și la telefon cu Maia Sandu. Președintele României va efectua o vizită oficială în Republica Moldova
ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Mesaj dur pentru Klaus Iohannis! „Să demisioneze primul! Îl așteaptă multe dosare!” / Mediafax FOTO / Alexandru Dobre
Publicat: 16/11/2020, 17:23
Actualizat: 16/11/2020, 17:51

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit la telefon – luni – cu Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova, după ce inițial a felicitat-o pe Twitter. Mai mult, Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în Republica Moldova în perioada următoare, după ce Maia Sandu își va prelua mandatul prezidențial.

Președintele Klaus Iohannis a transmis președintelui ales al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, în cadrul unei discuții telefonice din această dimineață, felicitări din partea României și a sa personal pentru victoria covârșitoare obținută în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din data de 15 noiembrie 2020.Președintele României și Președintele ales al Republicii Moldova au convenit în cadrul discuției că obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state, în beneficiul direct al tuturor cetățenilor Republicii Moldova. În acest scop, un prim pas îl va reprezenta vizita oficială pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, o va efectua în Republica Moldova în perioada următoare, la invitația doamnei Președinte Maia Sandu, după preluarea mandatului prezidențial”, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuției, președintele Klaus Iohannis a arătat că rezultatul obținut de Maia Sandu reprezintă o victorie a democrației, „marcând un pas decisiv în direcția parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve”.

Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, performante, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor direct. Eforturile în aceste direcții, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova. Președintele României își exprimă încrederea că Republica Moldova va găsi calea pentru generarea unei formule politice de guvernare care să susțină clar și ferm programul reformator al Președintelui ales și abordarea sa pro-europeană. Drumul spre Europa este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiției și în privința consolidării democrației. România va continua să sprijine Republica Moldova în aceste eforturi”, mai transmite Președinția.

Potrivit comunicatului Administerației Prezidențiale, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fundament al relației speciale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, România este pe deplin pregătită să reia cât mai repede posibil dialogul la nivel politic și tehnic cu Republica Moldova pentru continuarea și aprofundarea proiectelor comune.

Inițial, președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu, pe Twitter, pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Într-o postare pe rețeaua de socializare, Iohannis spune că cetățenii au ales astfel „continuarea drumului european și democratic”.

O felicit pe @sandumaiamd pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Rep. Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a transmis Iohannis.

Rusia recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Vladimir Putin a felicitat-o deja pe Maia Sandu

Președintele rus Vladimir Putin a felicitat-o, luni, pe Maia Sandu după câștigarea turului doi, semn că Moscova recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Contez pe faptul că activitatea dumneavoastră în fruntea statului va corespunde relaţiilor de dezvoltare constructive dintre ţările noastre. Asta, fără îndoială că va fi în interesul popoarelor Rusiei şi a Moldovei”, se arată în comunicatul Kremlinului unde se mai spune că Vladimir Putin i-a urat succes, multă sănătate şi bunăstare, scrie Mediafax.

Și premierul României, Ludovic Orban, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria de la alegerile prezidențiale.

Candidatul pro-european Maia Sandu a câştigat, duminică, alegerile din Republica Moldova. Conform rezultatelor finale, Maia Sandu a obţinut 57,75 la sută, în timp ce Igor Dodon a fost votat de 42,25 la sută.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...