După ce inițial a felicitat-o pe Twitter, Klaus Iohannis a vorbit și la telefon cu Maia Sandu. Președintele României va efectua o vizită oficială în Republica Moldova

După ce inițial a felicitat-o pe Twitter, Klaus Iohannis a vorbit și la telefon cu Maia Sandu. Președintele României va efectua o vizită oficială în Republica Moldova
ALEGERI PARLAMENTARE 2020. Mesaj dur pentru Klaus Iohannis! „Să demisioneze primul! Îl așteaptă multe dosare!” / Mediafax FOTO / Alexandru Dobre
Publicat: 16/11/2020, 17:23
Actualizat: 16/11/2020, 17:51

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit la telefon – luni – cu Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova, după ce inițial a felicitat-o pe Twitter. Mai mult, Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în Republica Moldova în perioada următoare, după ce Maia Sandu își va prelua mandatul prezidențial.

Președintele Klaus Iohannis a transmis președintelui ales al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, în cadrul unei discuții telefonice din această dimineață, felicitări din partea României și a sa personal pentru victoria covârșitoare obținută în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din data de 15 noiembrie 2020.Președintele României și Președintele ales al Republicii Moldova au convenit în cadrul discuției că obiectivul principal în relația bilaterală îl reprezintă extinderea și aprofundarea Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova dintre cele două state, în beneficiul direct al tuturor cetățenilor Republicii Moldova. În acest scop, un prim pas îl va reprezenta vizita oficială pe care Președintele României, domnul Klaus Iohannis, o va efectua în Republica Moldova în perioada următoare, la invitația doamnei Președinte Maia Sandu, după preluarea mandatului prezidențial”, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, în cadrul discuției, președintele Klaus Iohannis a arătat că rezultatul obținut de Maia Sandu reprezintă o victorie a democrației, „marcând un pas decisiv în direcția parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, pe care România l-a susținut permanent și îl va susține și în continuare, fără rezerve”.

Cetățenii Republicii Moldova s-au exprimat în mod clar, prin votul lor, în favoarea consolidării statului de drept, accelerării luptei împotriva corupției și construirii unor instituții democratice solide, performante, cu adevărat europene, care să lucreze în beneficiul lor direct. Eforturile în aceste direcții, mai ales prin implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, rămân unica garanție a prosperității pentru cetățenii Republicii Moldova. Președintele României își exprimă încrederea că Republica Moldova va găsi calea pentru generarea unei formule politice de guvernare care să susțină clar și ferm programul reformator al Președintelui ales și abordarea sa pro-europeană. Drumul spre Europa este unul al progresului, cu reforme curajoase, în special în domeniul justiției și în privința consolidării democrației. România va continua să sprijine Republica Moldova în aceste eforturi”, mai transmite Președinția.

Potrivit comunicatului Administerației Prezidențiale, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, fundament al relației speciale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie, România este pe deplin pregătită să reia cât mai repede posibil dialogul la nivel politic și tehnic cu Republica Moldova pentru continuarea și aprofundarea proiectelor comune.

Inițial, președintele Klaus Iohannis a felicitat-o pe Maia Sandu, pe Twitter, pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Într-o postare pe rețeaua de socializare, Iohannis spune că cetățenii au ales astfel „continuarea drumului european și democratic”.

O felicit pe @sandumaiamd pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din #RepublicaMoldova! Cetățenii au ales continuarea drumului european și democratic, un drum al progresului! România va rămâne alături de Rep. Moldova în eforturile reale de modernizare, democratizare și apropiere de UE”, a transmis Iohannis.

Rusia recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Vladimir Putin a felicitat-o deja pe Maia Sandu

Președintele rus Vladimir Putin a felicitat-o, luni, pe Maia Sandu după câștigarea turului doi, semn că Moscova recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

Contez pe faptul că activitatea dumneavoastră în fruntea statului va corespunde relaţiilor de dezvoltare constructive dintre ţările noastre. Asta, fără îndoială că va fi în interesul popoarelor Rusiei şi a Moldovei”, se arată în comunicatul Kremlinului unde se mai spune că Vladimir Putin i-a urat succes, multă sănătate şi bunăstare, scrie Mediafax.

Și premierul României, Ludovic Orban, a felicitat-o pe Maia Sandu pentru victoria de la alegerile prezidențiale.

Candidatul pro-european Maia Sandu a câştigat, duminică, alegerile din Republica Moldova. Conform rezultatelor finale, Maia Sandu a obţinut 57,75 la sută, în timp ce Igor Dodon a fost votat de 42,25 la sută.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top