Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”

Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”
Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune” / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 07/01/2021, 08:05
Actualizat: 07/01/2021, 08:06

Toți cei patru foști președinți în viață – Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton și Jimmy Carter – au făcut câteva declarații despre mișcarea protestatarilor care a dus la evacuarea forțată a celor două camere – Camera Reprezentanților și Senatul – din Capitoliul SUA. Aceștia au pus accentul în declarațiile lor pe un transfer pașnic al puterii.

Susținătorii, încurajați de președintele Donald Trump, au pătruns miercuri, 6 ianuarie, în complexul Capitoliului și au pus sub semnul întrebării momentul când Congresul va relua numărarea voturilor Colegiului Electoral și îl va declara pe președintele ales Joe Biden câștigătorul alegerilor.

Obama: Violența a fost incitată de un președinte care a continuat să mintă fără temei

„Istoria își va aminti pe bună dreptate violența de astăzi de la Capitoliu, incitată de un președinte care a continuat să mintă fără temei despre rezultatul alegerilor legale, ca un moment de mare dezonoare și rușine pentru națiunea noastră. Dar ne-am fi păcălit singuri dacă am fi tratat-o ca pe o surpriză totală. În acest moment, liderii republicani au o alegere clară de luat în camerele profanate ale democrației. Ei pot continua pe acest drum și pot continua să pună paie pe foc. Sau pot alege realitatea și pot face primii pași către stingerea conflictului. Pot alege America”, a declarat democratul Obama despre succesorul său și despre haosul care a cuprins miercuri capitala națiunii.

Bush: „Sunt îngrozit de comportamentul nesăbuit al unor lideri politici”

Bush, ultimul fost președinte republican, a declarat că „așa se contestă rezultatele alegerilor într-o republică bananieră – nu în republica noastră democratică”, transmite CNN.

„Sunt îngrozit de comportamentul nesăbuit al unor lideri politici încă de la alegeri și de lipsa de respect arătată astăzi față de instituțiile noastre, tradițiile noastre și forțele de ordine. Asaltul violent asupra Capitoliului – și întreruperea unei reuniuni constituționale a Congresului – a fost întreprins de oameni ale căror pasiuni au fost inflamate de minciuni și speranțe false”, a adăugat acesta.

Clinton: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!”

Clinton, un democrat, a transmis un mesaj asemănător în cursul serii de miercuri, considerând scena „un atac fără precedent asupra Capitoliului nostru, a Constituției și a țării noastre”.

„Asaltul a fost alimentat pentru mai mult de patru ani de politici otrăvitoare, răspândind dezinformări deliberate, semănând neîncredere în sistemul nostru și instigându-i pe americani unul împotriva celuilalt. Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump și cei mai înfocați susținători ai săi, inclusiv mulți din Congres, pentru a răsturna rezultatele alegerilor pe care le-a pierdut. Alegerile au fost libere, numărătoarea a fost corectă, rezultatul este final. Trebuie să finalizăm transferul pașnic de putere pe care Constituția noastră îl prevede”, a acuzat Clinton.

Carter: „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”

Carter, de asemenea democrat, a declarat că el și fosta primă doamnă Rosalynn Carter au fost „tulburați” de evenimentele zilei.

„Aceasta este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune. După ce am observat alegeri în democrațiile cu probleme din întreaga lume, știu că noi, oamenii, ne putem uni pentru a ieși din această prăpastie pentru a respecta pașnic legile națiunii noastre și trebuie să facem asta. Ne alăturăm concetățenilor noștri în rugăciunea pentru o rezoluție pașnică, astfel încât națiunea noastră să se poată vindeca și putem finaliza transferul de putere  așa cum am făcut-o de mai bine de două secole”, a declarat fostul președinte Carter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Exercițiul „extraordinar” care crește longevitatea și reduce riscul de atac de cord