Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”

Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”
Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune” / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 07/01/2021, 08:05
Actualizat: 07/01/2021, 08:06

Toți cei patru foști președinți în viață – Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton și Jimmy Carter – au făcut câteva declarații despre mișcarea protestatarilor care a dus la evacuarea forțată a celor două camere – Camera Reprezentanților și Senatul – din Capitoliul SUA. Aceștia au pus accentul în declarațiile lor pe un transfer pașnic al puterii.

Susținătorii, încurajați de președintele Donald Trump, au pătruns miercuri, 6 ianuarie, în complexul Capitoliului și au pus sub semnul întrebării momentul când Congresul va relua numărarea voturilor Colegiului Electoral și îl va declara pe președintele ales Joe Biden câștigătorul alegerilor.

Obama: Violența a fost incitată de un președinte care a continuat să mintă fără temei

„Istoria își va aminti pe bună dreptate violența de astăzi de la Capitoliu, incitată de un președinte care a continuat să mintă fără temei despre rezultatul alegerilor legale, ca un moment de mare dezonoare și rușine pentru națiunea noastră. Dar ne-am fi păcălit singuri dacă am fi tratat-o ca pe o surpriză totală. În acest moment, liderii republicani au o alegere clară de luat în camerele profanate ale democrației. Ei pot continua pe acest drum și pot continua să pună paie pe foc. Sau pot alege realitatea și pot face primii pași către stingerea conflictului. Pot alege America”, a declarat democratul Obama despre succesorul său și despre haosul care a cuprins miercuri capitala națiunii.

Bush: „Sunt îngrozit de comportamentul nesăbuit al unor lideri politici”

Bush, ultimul fost președinte republican, a declarat că „așa se contestă rezultatele alegerilor într-o republică bananieră – nu în republica noastră democratică”, transmite CNN.

„Sunt îngrozit de comportamentul nesăbuit al unor lideri politici încă de la alegeri și de lipsa de respect arătată astăzi față de instituțiile noastre, tradițiile noastre și forțele de ordine. Asaltul violent asupra Capitoliului – și întreruperea unei reuniuni constituționale a Congresului – a fost întreprins de oameni ale căror pasiuni au fost inflamate de minciuni și speranțe false”, a adăugat acesta.

Clinton: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!”

Clinton, un democrat, a transmis un mesaj asemănător în cursul serii de miercuri, considerând scena „un atac fără precedent asupra Capitoliului nostru, a Constituției și a țării noastre”.

„Asaltul a fost alimentat pentru mai mult de patru ani de politici otrăvitoare, răspândind dezinformări deliberate, semănând neîncredere în sistemul nostru și instigându-i pe americani unul împotriva celuilalt. Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump și cei mai înfocați susținători ai săi, inclusiv mulți din Congres, pentru a răsturna rezultatele alegerilor pe care le-a pierdut. Alegerile au fost libere, numărătoarea a fost corectă, rezultatul este final. Trebuie să finalizăm transferul pașnic de putere pe care Constituția noastră îl prevede”, a acuzat Clinton.

Carter: „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”

Carter, de asemenea democrat, a declarat că el și fosta primă doamnă Rosalynn Carter au fost „tulburați” de evenimentele zilei.

„Aceasta este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune. După ce am observat alegeri în democrațiile cu probleme din întreaga lume, știu că noi, oamenii, ne putem uni pentru a ieși din această prăpastie pentru a respecta pașnic legile națiunii noastre și trebuie să facem asta. Ne alăturăm concetățenilor noștri în rugăciunea pentru o rezoluție pașnică, astfel încât națiunea noastră să se poată vindeca și putem finaliza transferul de putere  așa cum am făcut-o de mai bine de două secole”, a declarat fostul președinte Carter.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Câte zile e valabilă amiabila?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cum a cerut-o Aurelian Temișan pe Monica Davidescu în căsătorie: "Unul dintre ei mi-a dat...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Serviciile secrete din Occident au dejucat cel puțin 10 atacuri teroriste în Europa în 2023