Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”

Redactor:
Cătălin Prejbeanu
Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”
Cei patru foști președinți în viață ai SUA, despre asaltul asupra Capitoliului: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!” / „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune” / Sursă FOTO: Profimedia Images

Toți cei patru foști președinți în viață – Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton și Jimmy Carter – au făcut câteva declarații despre mișcarea protestatarilor care a dus la evacuarea forțată a celor două camere – Camera Reprezentanților și Senatul – din Capitoliul SUA. Aceștia au pus accentul în declarațiile lor pe un transfer pașnic al puterii.

Susținătorii, încurajați de președintele Donald Trump, au pătruns miercuri, 6 ianuarie, în complexul Capitoliului și au pus sub semnul întrebării momentul când Congresul va relua numărarea voturilor Colegiului Electoral și îl va declara pe președintele ales Joe Biden câștigătorul alegerilor.

Obama: Violența a fost incitată de un președinte care a continuat să mintă fără temei

„Istoria își va aminti pe bună dreptate violența de astăzi de la Capitoliu, incitată de un președinte care a continuat să mintă fără temei despre rezultatul alegerilor legale, ca un moment de mare dezonoare și rușine pentru națiunea noastră. Dar ne-am fi păcălit singuri dacă am fi tratat-o ca pe o surpriză totală. În acest moment, liderii republicani au o alegere clară de luat în camerele profanate ale democrației. Ei pot continua pe acest drum și pot continua să pună paie pe foc. Sau pot alege realitatea și pot face primii pași către stingerea conflictului. Pot alege America”, a declarat democratul Obama despre succesorul său și despre haosul care a cuprins miercuri capitala națiunii.

Bush: „Sunt îngrozit de comportamentul nesăbuit al unor lideri politici”

Bush, ultimul fost președinte republican, a declarat că „așa se contestă rezultatele alegerilor într-o republică bananieră – nu în republica noastră democratică”, transmite CNN.

„Sunt îngrozit de comportamentul nesăbuit al unor lideri politici încă de la alegeri și de lipsa de respect arătată astăzi față de instituțiile noastre, tradițiile noastre și forțele de ordine. Asaltul violent asupra Capitoliului – și întreruperea unei reuniuni constituționale a Congresului – a fost întreprins de oameni ale căror pasiuni au fost inflamate de minciuni și speranțe false”, a adăugat acesta.

Clinton: „Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump!”

Clinton, un democrat, a transmis un mesaj asemănător în cursul serii de miercuri, considerând scena „un atac fără precedent asupra Capitoliului nostru, a Constituției și a țării noastre”.

„Asaltul a fost alimentat pentru mai mult de patru ani de politici otrăvitoare, răspândind dezinformări deliberate, semănând neîncredere în sistemul nostru și instigându-i pe americani unul împotriva celuilalt. Conflictul a fost izbucnit de Donald Trump și cei mai înfocați susținători ai săi, inclusiv mulți din Congres, pentru a răsturna rezultatele alegerilor pe care le-a pierdut. Alegerile au fost libere, numărătoarea a fost corectă, rezultatul este final. Trebuie să finalizăm transferul pașnic de putere pe care Constituția noastră îl prevede”, a acuzat Clinton.

Carter: „Este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune”

Carter, de asemenea democrat, a declarat că el și fosta primă doamnă Rosalynn Carter au fost „tulburați” de evenimentele zilei.

„Aceasta este o tragedie națională și nu reflectă cine suntem noi ca națiune. După ce am observat alegeri în democrațiile cu probleme din întreaga lume, știu că noi, oamenii, ne putem uni pentru a ieși din această prăpastie pentru a respecta pașnic legile națiunii noastre și trebuie să facem asta. Ne alăturăm concetățenilor noștri în rugăciunea pentru o rezoluție pașnică, astfel încât națiunea noastră să se poată vindeca și putem finaliza transferul de putere  așa cum am făcut-o de mai bine de două secole”, a declarat fostul președinte Carter.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide