Oamenii de știință „ au identificat veriga lipsă” în formarea epocilor glaciare

Oamenii de știință „ au identificat veriga lipsă” în formarea epocilor glaciare
Publicat: 17/01/2021, 23:19
Actualizat: 17/01/2021, 23:20

 Mecanismele precise care duc la apariția imenselor glaciații cunoscute sub numele de epoci de gheață nu sunt pe deplin înțelese, dar oamenii de știință susțin că au găsit acum o „verigă lipsă” care ar putea ajuta la explicarea a ceea ce declanșează numeroasele reacții în lanț care împreună scufundă planeta noastră într-o perioadă prelungită. perioade de temperaturi reci.

Cercetătorii au sugerat că atunci când există anumite condiții, topirea aisbergurilor din Antarctica ar putea juca un rol mare și nerecunoscut anterior în conducerea apariției epocilor glaciare.

Se știe deja că ciclurile epocii glaciare sunt ritmate de modificări periodice ale orbitei solare a Pământului de-a lungul a mii de ani – acest proces modifică cantitatea de energie solară care ajunge pe planeta noastră.

Dar până acum, a rămas un mister cum micile variații ale energiei solare pe care le are acest proces pe Pământ ar putea explica astfel de schimbări dramatice ale climei.

Ce sugerează echipa internațională de cercetători

În studiul lor, echipa internațională de cercetători sugerează că atunci când orbita Pământului în jurul Soarelui este pe măsură, aisbergurile din Antarctica încep să se topească din ce în ce mai departe de Antarctica.
Acest proces înseamnă că volumele uriașe de apă dulce sunt mutate departe de Oceanul de Sud și în Oceanul Atlantic.

Pe măsură ce Oceanul Sudic devine mai sărat și Atlanticul de Nord devine mai proaspăt, modelele de circulație oceanică la scară largă încep să se schimbe dramatic, extragând CO2 din atmosferă și reducând așa-numitul efect de seră.

La rândul său, acest lucru împinge Pământul în condiții de epocă glaciară.

În efortul lor de a înțelege și reconstrui condițiile climatice trecute care ar fi putut avea o influență asupra apariției epocilor glaciare, echipa a evaluat sedimentele oceanice recuperate de Programul internațional de descoperire a oceanelor (IODP).

Echipa a identificat fragmente minuscule de rocă antarctică căzute în oceanul deschis prin topirea aisbergurilor.

Înregistrările de sedimente reprezintă peste 1,6 milioane de ani de istorie și, prin urmare, include una dintre cele mai lungi arhive ale mișcării aisbergurilor din Antarctica.

Echipa a descoperit apariția acestor zăcăminte, cunoscute sub numele de „resturi cu gheață”, care păreau să fie în mod constant asociate cu modificări ale circulației profunde ale oceanului, reconstituite din chimia unor mici fosile din adâncuri numite foraminifere.

Rezultatele echipei de cercetare

Folosind noi simulări ale modelului climatic pentru a-și testa ipoteza, echipa a constatat că volumele uriașe de apă dulce ar putea fi mutate de aisberguri.

Autorul principal al studiului Aidan Starr, de la Școala de Științe a Pământului și a Mediului a Universității Cardiff, a declarat: „Am fost uimiți să aflăm că această relație plumb-decalaj a fost prezentă la începutul fiecărei ere glaciare în ultimii 1,6 milioane de ani. Un astfel de rol principal pentru Oceanul de Sud și Antarctica în climatul global a fost speculat, dar a fost foarte interesant să-l vedem atât de clar în dovezile geologice. ”

Profesorul Ian Hall, co-autor al studiului și co-om de știință al expediției IODP, tot de la Școala de Științe a Pământului și a Mediului, a declarat: „Rezultatele noastre oferă veriga lipsă a modului în care Antarctica și Oceanul de Sud au reacționat la natura ritmurile sistemului climatic asociate orbitei noastre în jurul Soarelui. ”

În ultimele 3 milioane de ani, Pământul s-a cufundat în mod regulat în condițiile epocii glaciare, dar în prezent suntem într-o perioadă interglaciară, când temperaturile sunt mai calde.

Cu toate acestea, datorită încălzirii rezultate din emisiile antropogene de gaze cu efect de seră, cercetătorii sugerează că ritmul natural al ciclurilor epocii glaciare poate fi perturbat.

Pe măsură ce temperaturile cresc, Oceanul Sudic va deveni probabil prea cald pentru ca aisbergurile din Antarctica să călătorească suficient de departe pentru a declanșa schimbările în circulația oceanelor necesare dezvoltării unei ere glaciare.

Profesorul Hall a spus că studiul ne-ar putea ajuta să înțelegem cum mișcările aisbergurilor – sau lipsa mișcării – ar putea informa viitoarele modele climatice.

„Pe măsură ce observăm o creștere a pierderii de masă de pe continentul antarctic și a activității aisbergurilor din Oceanul de Sud, rezultată din încălzirea asociată cu emisiile actuale de gaze cu efect de seră umane, studiul nostru subliniază importanța înțelegerii traiectoriilor aisbergului și a modelelor de topire în dezvoltarea celor mai robuste previziuni ale impactului lor viitor asupra circulației oceanelor și asupra climei ”, a spus el.

Profesorul Grant Bigg, de la Departamentul de Geografie al Universității din Sheffield, care a contribuit la simulările modelului de aisberg, a declarat: „Modelarea revoluționară a aisbergurilor în cadrul modelului climatic este crucială pentru identificarea și susținerea ipotezei resturilor de gheață a impactului apelor de topire a aisbergului din Antarctica. care conduc debutul ciclului glaciar. ”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii