Rusia acuză Statele Unite de ingerințe în afacerile sale interne după protestele pro-Navalnîi de sâmbătă

Rusia acuză Statele Unite de ingerințe în afacerile sale interne după protestele pro-Navalnîi de sâmbătă
Rusia acuză Statele Unite de ingerințe în afacerile sale interne după protestele pro-Navalnîi de sâmbătă. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24/01/2021, 17:13

Kremlinul a acuzat duminică Statele Unite de ingerință în afacerile sale interne și a denunțat, astfel, un comunicat al Ambasadei SUA la Moscova publicat vineri, cu o zi înaintea manifestațiilor care au avut loc în Rusia pentru eliberarea liderului opoziției, Aleksei Navalnîi.

Ambasada Statelor Unite la Moscova își avertizase pe site-ul său cetățenii să nu participe la manifestațiile de sâmbătă, precizând totodată locurile în care urmau să fie organizate protestele, informează site-ul agenției Agerpres.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că informațiile publicate de Ambasadă „constituie în mod indirect o ingerință absolută în afacerile noastre interne”.

„Indirect, aceasta reprezintă un sprijin direct în favoarea încălcării legii Federaţiei Ruse prin susţinerea unor acţiuni neautorizate. Dacă ambasada Rusiei în SUA ar fi reacţionat în acelaşi mod la tulburările de pe teritoriul american, aceasta cu siguranţă ar fi provocat o oarecare nemulţumire la Washington”, a spus oficialul rus.

Ambasadorul american va fi convocat la Ministerul rus de Externe

Ministerul rus de Externe denunțase deja comportamentul Ambasadei SUA, precizând într-un comunicat că ambasadorul va fi convocat „pentru o discuție serioasă”.

Pe de altă parte, Peskov a declarat că țara sa este dispusă să pună bazele unui dialog cu noua Administrație de la Washington, condusă de Joe Biden. El a adăugat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va ăspunde cu aceeaşi măsură disponibilităţii SUA de a comunica.

„Desigur, mizăm pe succesul iniţierii unui dialog. Acesta va fi un dialog în care, desigur, deosebirile de opinii vor trebui mai amplu exprimate, punctele de dezacord. Dar în acelaşi timp, dialogul reprezintă o posibilitate de a găsi unele miezuri de raţiune, părticele în care relaţiile noastre devin mai apropiate. Iar dacă actuala administraţie americană este pregătită de o astfel de abordare, nu am nicio îndoială că preşedintele nostru va răspunde cu aceeaşi măsură”, a mai spus Peskov.

Statele Unite au condamnat sâmbătă folosirea de către autoritățile ruse a unor „metode brutale” împotriva participanților la mitingurile pentru eliberarea liderului opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi.

Noul purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, Ned Price, a transmis un comunicat prin care condamnă incidentele petrecute sâmbătă în întreaga Rusie

Mii de persoane arestate în Rusia

Poliția a intervenit în forță sâmbătă în mai multe orașe mari din Rusia pentru a dispersa manifestanții ieșiți în stradă pentru a cere eliberarea disidentului Aleksei Navalnîi, aflat în arest de la sfârșitul săptămânii trecute.

Mii de persoane au fost reținute de forțele de ordine în întreaga țară.

Printre persoanele reținute se numără și soția disidentului, Iulia.

Navalnîi a făcut apel la susținătorii săi să iasă în stradă după ce a fost arestat la sfârșitul săptămânii trecute imediat ce s-a întors în Rusia, după ce a fost tratat în Germania în urma otrăvirii sale cu Novichok.

Mai mulți susținători ai disidentului rus au fost arestați de către autorități, sub acuzația că ar fi instigat la proteste.

Astfel, joi au fost arestate Liubov Sobol, avocat în cadrul fundației lui Navalnîi, dar și purtătoarea de cuvânt a acestuia, Kira Iarmîș. Reținerile au continuat și vineri, cu coordonatoarea sediului din Vladivostok al organizației lui Navalnîi, Ekaterina Vedernikova și cu Elena Noskoveț, o colaboratoare a disidentului din Novosibirsk.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. David Popovici și-a cumpărat „bestie” decapotabilă de peste 200.000 de euro! Băiatul modest a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Medicul care l-a operat a anunțat acum. FLORIN PIERSIC...
Vreme tumultuoasă în România. Schimbări uriașe de la o zi la alta
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani