Medicul Radu Țincu avertizează: Oricând, în orice spital din România, se poate produce o nouă tragedie. Spitalele românești sunt adevărate bombe cu ceas

Medicul Radu Țincu avertizează: Oricând, în orice spital din România, se poate produce o nouă tragedie. Spitalele românești sunt adevărate bombe cu ceas
Medicul Radu Țincu avertizează: Oricând, în orice spital din România, se poate produce o nouă tragedie. Spitalele românești sunt adevărate bombe cu ceas
Publicat: 02/02/2021, 12:06

Spitalele din România sunt adevărate bombe cu ceas, avertizează medicul Radu Țincu, de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Capitală.

În cadrul unui interviu acordat Antena3, medicul a spus că tragedii ca cea de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș se pot petrece oricând în orice spital din România, din cauza lipsei senzorilor de fum din instituțiile sanitare românești, incendiile fiind observate abia când flăcările cuprind efectiv încăperile.

„Se fac anchete, comisii de control, se întocmesc documentaţii şi ele rămân într-un biblioraft. Se lasă către spitalele respective un plan de conformare, mai mult sau mai puţin realist. Multe dintre aceste măsuri de conformare în primul rând nu se pot pune în practică pentru că ţin de infrastructura spitalului.

Spre exemplu, când sunt prea aglomerate paturile din secţia respectivă nu e decât o singură variantă – să reduci numărul de paturi. Varianta să extinzi şi să lărgeşti saloanele este imposibilă, pentru că spitalele sunt vechi.

Oricând, în orice spital din România, o tragedie asemănătoare este posibilă şi doar norocul face să nu se întâmple în zilele următoare.

Sunt spitale unde nu există senzori pentru detectarea fumului şi atunci orice incendiu care apare este detectat abia când începi să vezi fumul sau să vezi flăcările care ard instituţia respectivă”, spune medicul Radu Țincu.

Radu Țincu: Prelungitoarele din secțiile ATI sunt un adevărat pericol

Totodată, medicul mai spune că improvizațiile din secțiile de Terapie Intensivă sunt un pericol, nu doar pentru pacienți, dar și pentru cadrele medicale.

Țincu mai avertizează că, în ciuda faptului că în spitalele din România există aparatură de sute de milioane de euro, lipsesc echipele tehnice care să se ocupe de corecta întreținere a acestora.

„Există un normativ european care ne spune câte prize sunt prevăzute în aceste zone ale terapiei intensive, pe aceste console. De ce sunt atât de multe prize necesare? Pentru că avem foarte multă aparatură medicală.  Într-adevăr, există spitale unde nu există pe aceste console numărul de prize, este evident că singura posibilitate este să foloseşti un prelungitor, însă acel prelungitor se va supraîncălzi, pentru că el nu poate să suporte un astfel de consum şi riscă să se aprindă (…).

Sunt trei aspecte în terapie intensivă care au fost sesizate în aceste controale efectuate după Piatra Neamţ: securitatea la incendii este pe primul plan, cele mai multe dintre aceste spitale nu respectă securitatea la incendiu. Al doilea lucru este siguranţa pacientului şi al treilea, siguranţa şi confortul personalului medical.

Dacă discutăm de incendii şi de această siguranţă la incendii – prizele sunt un element important, al doilea senzorii de fum care nu sunt prezenţi în toate sectiile de ATI şi al treilea, acele contracte de mentenanţă. Sunt foarte multe spitale care nu au monitoare de transport, astfel că pacienţii nu pot fi scoşi de la ATI în condiţii de siguranţă pentru analize, iar dacă sunt scoşi fără monitorizare orice se poate întâmpla”, mai spune medicul.

Țincu: Sunt unele secții ATI unde paturile sunt mai late ca ușile

Specialistul adaugă că în unele spitale din România există situații foarte periculoase, cum ar fi faptul că paturile sunt mai late decât ușile, ceea ce face imposibilă mutarea pacienților în cazul unei urgențe cum ar fi un incendiu.

„De asemenea au fost indentificate spitale unde paturile de la ATI nu ies pe uşi, pentru faptul că în 1950 când s-a contruit spitalul, patul avea o dimensiune şi acum avem alte paturi extrem de performante care nu mai au cum să iasă pe aceste uşi.

S-a spus foarte mult că în ultimii ani s-a investit foarte mult în sănătate, aceste sume s-au investit, cifrele există, însă ele nu se regăsesc în calitatea actului medical şi nici în performanţa şi siguranţa sistemului sanitar, aceste spitale se deteriorează de la an la an şi vor consuma mai mulţi bani, dar nu pentru a creşte performanta, ci pentru a se menţine pe o linie de plutire.

Multe din aceste spitale, dacă nu majoritatea, nu deţin planurile tehnice, dacă vrei să vezi pe unde trec firele din pereţi care există din 1950 nu mai există această documentaţie tehnică, este aproape imposibil să găseşti circuitele”, avertizează dr. Radu Țincu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?