Florin Cîțu acuză primăriile conduse de PSD că nu încasează suficient din taxe și impozite. „Nu poţi să ai cheltuielile cu salariile mai mari decât veniturile”

Florin Cîțu acuză primăriile conduse de PSD că nu încasează suficient din taxe și impozite. „Nu poţi să ai cheltuielile cu salariile mai mari decât veniturile”
Foto: Florin Cîțu
Publicat: 01/06/2021, 11:45
Actualizat: 01/06/2021, 19:26

Premierul Florin Cîţu spune că sunt primării, în special cele cu edili PSD, care au un grad scăzut de încasare a taxelor și impozitelor locale, ale căror venituri sunt mai mici decât cheltuielile pentru plata salariilor angajaților și că se gândește foarte serios ca Guvernul să nu mai dea bani pentru echilibrarea bugetelor acestor unități administrativ-teritoriale (UAT).

„Problema este alta, că noi vedem că avem cel mai mic grad de colectare în unităţile administrate de PSD-işti. Asta e problema acestor oameni şi eu vă spun că mă gândesc foarte serios ca în acele unităţi administrativ-teritoriale unde gradul de colectare este mic, să nu mai dăm bani de la buget în reechilibrare, deci să dăm bani suplimentari să-şi acopere costuri de întreţinere. Avem situaţii – iarăşi cu administraţii teritoriale ale PSD-ului – unde veniturile sunt mai mici decât cheltuielile cu salariile. Nu voi mai da voie să se întâmple aşa ceva. Le-am spus foarte clar: nu poţi să ai cheltuielile cu salariile mai mari decât veniturile tale. Aşa ceva nu se poate. ANAF-ul își face treaba, dar banii se duc înapoi și acum avem aceste UAT-uri care spun «nu ne ajung banii». Păi nu vă ajung banii pentru că nu colectați”, a mai spus primul-ministru, la Digi 24.

Florin Cîțu a precizat că banii care vor fi colectați se vor întoarce la primării, dar vor fi distribuiți pe anumite formule, și nu pe criterii politice. 

„Românii trebuie să ştie un singur lucru: aceşti bani din impozitul pe venitul global, sută la sută se duc înapoi la UAT-uri, nu rămâne niciun ban la buget. Ei se distribuie pe anumite formule, iar când distribui banii pe formulă, nu ai cum să distribui pe criterii politice. Nu facem aşa ceva”, a spus Florin Cîțu.

Precizările au fost făcute în contextul discuțiilor despre declarațiile lui Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu, de care aparține Vama Veche, care a acuzat PNL că a acordat bugete mari doar primăriilor conduse de liberali și l-a îndemnat pe premierul Florin Cîțu să nu viziteze stațiunea, așa cum anunțase, ci să meargă în Ciocârlia sau la Aliman, deoarece sunt localităţi care „îşi permit pâine şi sare din bani publici”.

Premierul a preciza că anul acesta s-a plătit de la Guvern 90% cu asistența socială din unitățile administrativ-teritorială, iar în schimb se așteaptă ca primăriile să aloce bani pentru investiții. ”Eu asta vreau, investiții”, a adăugat Cîțu.

Întrebat dacă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) există o parte de finanțare a dezvoltării regionale de unde vor primi bani și primăriile, Cîțu a spus că există o componentă în program care se adresează direct acestor unități administrativ-teritoriale.

”Există un fond care va finanța proiecte, în special proiecte de energie verde, pe transformare. Deci, dacă sunt proiecte pe care le au UAT-urile, vin și iau bani pentru astfel de proiecte”, a explicat premierul.

„ Acest PNRR este singurul program făcut vreodată și faptul că l-am făcut transparent arată că am chemat și PSD-ul să vadă programul și să se convingă că nu are nicio legătură cu criteriile politice. Bani se vor duce către proiecte”, a mai spus Florin Cîțu.

„Sunt situații foarte ciudate, sunt comune cu un număr prea mare de locuitori și nu au niciun fel de venituri, trebuie să ne uităm cum își vor rezolva aceste probleme”, a completat premierul.

Întrebat dacă se va duce în Vama Veche, Florin Cîțu a spus că vrea să susțină turismul românesc și că va merge atât în Vama Veche, cât și în alte locuri din țară.

„Turismul românesc are nevoie de susținerea noastră, a tuturor. Când voi merge în Vamă, veți vedea, dar veți ști după ce am fost”, a adăugat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească