Ultima oră. Romgaz a reziliat contractul de lucrări pentru centrala de la Iernut. Traseul notificărilor

Ultima oră. Romgaz a reziliat contractul de lucrări pentru centrala de la Iernut. Traseul notificărilor
Proiectul CTE Iernut, o centrală termoelectrică de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze / Sursa foto: Romgaz
Publicat: 18/06/2021, 23:13
Actualizat: 18/06/2021, 23:13

Producătorul național de gaze Romgaz a anunțat vineri seara, printr-un anunț transmis Bursei de Valori București, că a reziliat contractul de lucrări pentru dezvoltarea centralei cu ciclu combinat de la Iernut, după o serie de notificări și discuții care nu au dus la o soluție acceptată de părți.

După nefinalizarea la termen a centralei de la Iernut și după o serie de discuții fără rezultat, conducerea Romgaz a transmis, vineri, printr-un anuțat publicat pe site-ul Bursei de Valori București, la ora 21.27, că a reziliat contractul cu executanții care câștigaseră licitația.

Anunțul vine după o serie de avertismente pentru executanții spanioli, de la notificarea de reziliere, ulterior suspendată, iar suspendarea prelungită.

Motivele din spatele deciziei

Este vorba de rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat între S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de Achizitor și Asocierea formată din Duro Felguera S.A. și Romelectro S.A., în calitate de Executant.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. (1), din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, începând cu data de 17 iunie 2021, Contractul de lucrări nr. 13384/2016, avand ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin constructia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a încetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea în termen, de către Executant, a lucrărilor de construcții și punere în funcțiune a obiectivului de investiții”, se arată în anunțul transmis BVB semnat de directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Contractul a avut o valoare de aproximativ 268 de milioane de euro, fără TVA. Termenul de realizare a investiției era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019, iar Romgaz a luat decizia să nu prelungească termenul final de execuție a centralei.

„Rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părțile să fi ajuns la agreerea unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil”, a precizat directorul general.

Potrivit paginii e prezentare a proiectului de la Iernut, „noua centrală va fi o componentă importantă pentru Romgaz în lanțul valoric integrat al gazelor naturale. Eficiența producerii energiei electrice (%) va creste la 56,42% față de randamentul actual de cca. 35% – 39%, scăzând consumul de combustibil gaze naturale și implicit emisiile. Se vor reduce costurile de producere a energiei electrice și va creste siguranța în exploatare”.

Riscă să piardă finanțarea de 69 de milioane de euro

În 8 aprilie, Romgaz a suspendat notificarea de reziliere a contractului de lucrări pentru dezvoltarea centralei de la Iernut, trimisă în 2 aprilie, pentru o perioadă de 14 zile, conform uneri informări transmise Bursei de Valori București. La câteva zile mai târziu, în 13 aprilie, directorul general al companiei, Aristotel Marius Jude, explica, într-o conferință de presă, că Romgaz a acordat un ultim termen pentru revizuirea termenelor de finalizare.

„În ceea ce privește soluțiile pentru realizarea acestei centrale, Romgaz este pregătită și pentru situația în care, după expirarea acestor 14 zile de suspendare a rezilierii, să continue prin forțe proprii, ca să spun așa, pentru a finaliza în cel mai scurt timp posibil această centrală, având în vedere riscul crescut de a pierde finanțarea din fondurile Planul Național de Investiții (PNI) aferente acestui proiect de investiții, finanțare care nu este tocmai una foarte mică, vorbim, totuși, de aproximativ 69 de milioane de euro de care compania Romgaz beneficiază din Planul Național de Investiții”, a subliniat Aristotel Marus Jude, în 13 aprilie.

El și-a exprimat speranța ca centrala de la Iernut să fie finalizată până la sfârșitul acestui an. Sfârșitul acestui an este și termenul avansat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru finalizarea centralei de la Iernut. „Vrem să finalizăm centrala de la Iernut până la sfârșitul acestui an și sunt convins că Romgazul va face tot ce-i stă în putință pentru a putea finaliza. Pentru că e nevoie de centrala de la Iernut”, a declarat ministrul Virgil Popescu, invitat la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, în 19 martie, înainte ca Romgaz să transmită notificarea de reziliere a contractului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern