Ultima oră. Romgaz a reziliat contractul de lucrări pentru centrala de la Iernut. Traseul notificărilor

Ultima oră. Romgaz a reziliat contractul de lucrări pentru centrala de la Iernut. Traseul notificărilor
Proiectul CTE Iernut, o centrală termoelectrică de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze / Sursa foto: Romgaz
Publicat: 18/06/2021, 23:13
Actualizat: 18/06/2021, 23:13

Producătorul național de gaze Romgaz a anunțat vineri seara, printr-un anunț transmis Bursei de Valori București, că a reziliat contractul de lucrări pentru dezvoltarea centralei cu ciclu combinat de la Iernut, după o serie de notificări și discuții care nu au dus la o soluție acceptată de părți.

După nefinalizarea la termen a centralei de la Iernut și după o serie de discuții fără rezultat, conducerea Romgaz a transmis, vineri, printr-un anuțat publicat pe site-ul Bursei de Valori București, la ora 21.27, că a reziliat contractul cu executanții care câștigaseră licitația.

Anunțul vine după o serie de avertismente pentru executanții spanioli, de la notificarea de reziliere, ulterior suspendată, iar suspendarea prelungită.

Motivele din spatele deciziei

Este vorba de rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, încheiat între S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de Achizitor și Asocierea formată din Duro Felguera S.A. și Romelectro S.A., în calitate de Executant.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. (1), din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, începând cu data de 17 iunie 2021, Contractul de lucrări nr. 13384/2016, avand ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin constructia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, a încetat prin reziliere, motivat de nefinalizarea în termen, de către Executant, a lucrărilor de construcții și punere în funcțiune a obiectivului de investiții”, se arată în anunțul transmis BVB semnat de directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Contractul a avut o valoare de aproximativ 268 de milioane de euro, fără TVA. Termenul de realizare a investiției era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019, iar Romgaz a luat decizia să nu prelungească termenul final de execuție a centralei.

„Rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, începând cu data de 17 iunie 2021, a intervenit ca urmare a împlinirii termenului de suspendare a notificării de reziliere, fără ca părțile să fi ajuns la agreerea unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil”, a precizat directorul general.

Potrivit paginii e prezentare a proiectului de la Iernut, „noua centrală va fi o componentă importantă pentru Romgaz în lanțul valoric integrat al gazelor naturale. Eficiența producerii energiei electrice (%) va creste la 56,42% față de randamentul actual de cca. 35% – 39%, scăzând consumul de combustibil gaze naturale și implicit emisiile. Se vor reduce costurile de producere a energiei electrice și va creste siguranța în exploatare”.

Riscă să piardă finanțarea de 69 de milioane de euro

În 8 aprilie, Romgaz a suspendat notificarea de reziliere a contractului de lucrări pentru dezvoltarea centralei de la Iernut, trimisă în 2 aprilie, pentru o perioadă de 14 zile, conform uneri informări transmise Bursei de Valori București. La câteva zile mai târziu, în 13 aprilie, directorul general al companiei, Aristotel Marius Jude, explica, într-o conferință de presă, că Romgaz a acordat un ultim termen pentru revizuirea termenelor de finalizare.

„În ceea ce privește soluțiile pentru realizarea acestei centrale, Romgaz este pregătită și pentru situația în care, după expirarea acestor 14 zile de suspendare a rezilierii, să continue prin forțe proprii, ca să spun așa, pentru a finaliza în cel mai scurt timp posibil această centrală, având în vedere riscul crescut de a pierde finanțarea din fondurile Planul Național de Investiții (PNI) aferente acestui proiect de investiții, finanțare care nu este tocmai una foarte mică, vorbim, totuși, de aproximativ 69 de milioane de euro de care compania Romgaz beneficiază din Planul Național de Investiții”, a subliniat Aristotel Marus Jude, în 13 aprilie.

El și-a exprimat speranța ca centrala de la Iernut să fie finalizată până la sfârșitul acestui an. Sfârșitul acestui an este și termenul avansat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru finalizarea centralei de la Iernut. „Vrem să finalizăm centrala de la Iernut până la sfârșitul acestui an și sunt convins că Romgazul va face tot ce-i stă în putință pentru a putea finaliza. Pentru că e nevoie de centrala de la Iernut”, a declarat ministrul Virgil Popescu, invitat la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, în 19 martie, înainte ca Romgaz să transmită notificarea de reziliere a contractului.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Larisa Iordache, ovaționată în New Tork Times! Cum i-a cucerit pe Americani
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
Alexandru Papadopol cerșește împăcarea cu Ioana Ginghină! Ce reacție a avut actrița când l-a văzut...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Anunț ȘOC despre Vaccinul Pfizer și varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Ne protejează sau nu?
Ce nume va purta Simona Halep după căsătoria cu Toni Iuruc. Va urma exemplul Nadiei...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
Tragedia momentului în România! S-a stins din viață un om legendar. Avea o carieră fabuloasă
Video Șoc. O cățelușă curajoasă s-a luptat cu un coiot pentru a salva o fetiță...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...