Romgaz: Suntem pregătiți să continuăm prin forțe proprii pentru a finaliza centrala de la Iernut în cel mai scurt timp posibil

Romgaz: Suntem pregătiți să continuăm prin forțe proprii pentru a finaliza centrala de la Iernut în cel mai scurt timp posibil
Directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude
Publicat: 13/04/2021, 19:01

Producătorul național de gaze Romgaz a acordat un ultim termen de 14 zile executanților noii termocentrale de la Iernut, pentru revizuirea termenelor de finalizare, care sunt deja depășite, a anunțat, marți, directorul general al companiei, Aristotel Marius Jude, altfel Romgaz este pregătită să preia prin forțe proprii acest proiect, pentru a evita pierderea finanțării de 69 de milioane de euro din Planul Național de Investiții.

Decizia de suspendare a notificării privind rezilierea contractului pentru realizarea centralei termoelectrice de la Iernut este menită să fie un răgaz acordat executanților ca să își revizuiască termenele pentru finalizarea lucrării, a explicat marți, într-o conferință de presă, directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude. Acesta și-a exprimat speranța ca centrala de la Iernut să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

Contractul pentru temocentrala de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, semnat în 2016 cu Asocierea DuroFelguera S.A. și ROMELECTRO S.A, are o valoare de aproximativ 268 de milioane de euro, fără TVA.

Traseul notificărilor. Jude: „Nu a fost nicio intervenție a Guvernului”

În 8 aprilie, Romgaz a suspendat notificarea de reziliere a contractului de lucrări pentru dezvoltarea centralei de la Iernut, trimisă în 2 aprilie, pentru o perioadă de 14 zile, conform uneri informări transmise Bursei de Valori București.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. 1, din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în data de 8 aprilie 2021, a suspendat notificarea de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, pe o perioada de 14 zile, la solicitarea Executantului. Pe perioada suspendarii notificării de reziliere a contractului, Executantul urmează să prezinte o propunere concretă de finalizare și punere în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil, iar S.N.G.N. ROMGAZ S.A. să analizeze propunerea și să formuleze un raspuns”, se arată în informarea transmisă de Romgaz către BVB.

Termenul de realizare a investiției era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019, iar Romgaz a luat decizia să nu prelungească termenul final de execuție a centralei.

Aristotel Marius Jude: „Intenția Romgaz este de a rezilia acest contract”

„Aș vrea să infirm unele informații apărute în presă, respectiv marea răzgândeală și că Guvernul României a intervenit. Aș vrea să vă spun ferm și hotărât că nu a fost nicio intervenție a Guvernului României și a niciunui reprezentant al acestuia în ceea ce privește suspendarea pentru 14 zile a notificării de reziliere înaintată către asocierea DuroFelguera și ROMELECTRO”, a precizat, marți, directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude.

Decizia de transmitere a notificării de reziliere a contractului a fost luată în baza unor analize făcute împreună cu directorul economic, cu acordul Consiliului de Administrație, a spus Aristotel Marius Jude, adăugând că acest demers este un mesaj pentru toți furnizorii și contractorii că SNGN Romgaz este hotărâtă și fermă în ceea ce privește obligativitatea respectării condițiilor agreate.

„Suspendarea cu 14 zile a notificării de reziliere, decizia a fost luată tot ca parte a strategiei de dezvoltare a acestui proiect, deoarece conducerea executivă a SNGN S.A., împreună cu Consiliul de Administrație, dorește ca această centrală să fie realizată în cel mai scurt timp posibil. Vom lăsa să curgă aceste 14 zile, vom primi o ultimă ofertă în ceea ce privește modul de finalizare din partea asocierii pentru finalizarea acestei centrale”, a spus directorul general al Romgaz.

Există riscul să piardă 69 de milioane de euro

Aristotel Marius Jude a avertizat că în prezent există un risc crescut de a pierde finanțarea din Planul Național de Investiții (PNI). „La momentul de față contractul este în vigoare. Intenția Romgaz este de a rezilia acest contract, așa cum sună și notificarea de reziliere, dând un răgaz, totuși, asocierii să-și revizuiască propunerile făcute în fața SNGN Romgaz S.A. pentru finalizarea centralei. În ceea ce privește soluțiile pentru realizarea acestei centrale, Romgaz este pregătită și pentru situația în care, după expirarea acestor 14 zile de suspendare a rezilierii, să continue prin forțe proprii, ca să spun așa, pentru a finaliza în cel mai scurt timp posibil această centrală, având în vedere riscul crescut de a pierde finanțarea din fondurile Planul Național de Investiții (PNI) aferente acestui proiect de investiții, finanțare care nu este tocmai una foarte mică, vorbim, totuși, de aproximativ 69 de milioane de euro de care compania Romgaz beneficiază din Planul Național de Investiții”, a subliniat Aristotel Marus Jude.

Sfârșitul acestui an este și termenul avansat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru finalizarea centralei de la Iernut. Și ministrul Energiei, Virgi Popescu. „Vrem să finalizăm centrala de la Iernut până la sfârșitul acestui an și sunt convins că Romgazul va face tot ce-i stă în putință pentru a putea finaliza. Pentru că e nevoie de centrala de la Iernut”, a declarat ministrul Virgil Popescu, invitat la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, în 19 martie, înainte ca Romgaz să transmită notificarea de reziliere a constractului

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață