Romgaz: Suntem pregătiți să continuăm prin forțe proprii pentru a finaliza centrala de la Iernut în cel mai scurt timp posibil

Redactor:
Madalina Prundea
Romgaz: Suntem pregătiți să continuăm prin forțe proprii pentru a finaliza centrala de la Iernut în cel mai scurt timp posibil
Directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude

Producătorul național de gaze Romgaz a acordat un ultim termen de 14 zile executanților noii termocentrale de la Iernut, pentru revizuirea termenelor de finalizare, care sunt deja depășite, a anunțat, marți, directorul general al companiei, Aristotel Marius Jude, altfel Romgaz este pregătită să preia prin forțe proprii acest proiect, pentru a evita pierderea finanțării de 69 de milioane de euro din Planul Național de Investiții.

Decizia de suspendare a notificării privind rezilierea contractului pentru realizarea centralei termoelectrice de la Iernut este menită să fie un răgaz acordat executanților ca să își revizuiască termenele pentru finalizarea lucrării, a explicat marți, într-o conferință de presă, directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude. Acesta și-a exprimat speranța ca centrala de la Iernut să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

Contractul pentru temocentrala de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, semnat în 2016 cu Asocierea DuroFelguera S.A. și ROMELECTRO S.A, are o valoare de aproximativ 268 de milioane de euro, fără TVA.

Traseul notificărilor. Jude: „Nu a fost nicio intervenție a Guvernului”

În 8 aprilie, Romgaz a suspendat notificarea de reziliere a contractului de lucrări pentru dezvoltarea centralei de la Iernut, trimisă în 2 aprilie, pentru o perioadă de 14 zile, conform uneri informări transmise Bursei de Valori București.

„În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. 1, din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în data de 8 aprilie 2021, a suspendat notificarea de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, pe o perioada de 14 zile, la solicitarea Executantului. Pe perioada suspendarii notificării de reziliere a contractului, Executantul urmează să prezinte o propunere concretă de finalizare și punere în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil, iar S.N.G.N. ROMGAZ S.A. să analizeze propunerea și să formuleze un raspuns”, se arată în informarea transmisă de Romgaz către BVB.

Termenul de realizare a investiției era 26 decembrie 2020, prelungit din decembrie 2019, iar Romgaz a luat decizia să nu prelungească termenul final de execuție a centralei.

Aristotel Marius Jude: „Intenția Romgaz este de a rezilia acest contract”

„Aș vrea să infirm unele informații apărute în presă, respectiv marea răzgândeală și că Guvernul României a intervenit. Aș vrea să vă spun ferm și hotărât că nu a fost nicio intervenție a Guvernului României și a niciunui reprezentant al acestuia în ceea ce privește suspendarea pentru 14 zile a notificării de reziliere înaintată către asocierea DuroFelguera și ROMELECTRO”, a precizat, marți, directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude.

Decizia de transmitere a notificării de reziliere a contractului a fost luată în baza unor analize făcute împreună cu directorul economic, cu acordul Consiliului de Administrație, a spus Aristotel Marius Jude, adăugând că acest demers este un mesaj pentru toți furnizorii și contractorii că SNGN Romgaz este hotărâtă și fermă în ceea ce privește obligativitatea respectării condițiilor agreate.

„Suspendarea cu 14 zile a notificării de reziliere, decizia a fost luată tot ca parte a strategiei de dezvoltare a acestui proiect, deoarece conducerea executivă a SNGN S.A., împreună cu Consiliul de Administrație, dorește ca această centrală să fie realizată în cel mai scurt timp posibil. Vom lăsa să curgă aceste 14 zile, vom primi o ultimă ofertă în ceea ce privește modul de finalizare din partea asocierii pentru finalizarea acestei centrale”, a spus directorul general al Romgaz.

Există riscul să piardă 69 de milioane de euro

Aristotel Marius Jude a avertizat că în prezent există un risc crescut de a pierde finanțarea din Planul Național de Investiții (PNI). „La momentul de față contractul este în vigoare. Intenția Romgaz este de a rezilia acest contract, așa cum sună și notificarea de reziliere, dând un răgaz, totuși, asocierii să-și revizuiască propunerile făcute în fața SNGN Romgaz S.A. pentru finalizarea centralei. În ceea ce privește soluțiile pentru realizarea acestei centrale, Romgaz este pregătită și pentru situația în care, după expirarea acestor 14 zile de suspendare a rezilierii, să continue prin forțe proprii, ca să spun așa, pentru a finaliza în cel mai scurt timp posibil această centrală, având în vedere riscul crescut de a pierde finanțarea din fondurile Planul Național de Investiții (PNI) aferente acestui proiect de investiții, finanțare care nu este tocmai una foarte mică, vorbim, totuși, de aproximativ 69 de milioane de euro de care compania Romgaz beneficiază din Planul Național de Investiții”, a subliniat Aristotel Marus Jude.

Sfârșitul acestui an este și termenul avansat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru finalizarea centralei de la Iernut. Și ministrul Energiei, Virgi Popescu. „Vrem să finalizăm centrala de la Iernut până la sfârșitul acestui an și sunt convins că Romgazul va face tot ce-i stă în putință pentru a putea finaliza. Pentru că e nevoie de centrala de la Iernut”, a declarat ministrul Virgil Popescu, invitat la Conferința digitală LIVE „Energy Now II Edition”, organizată de GÂNDUL, în 19 martie, înainte ca Romgaz să transmită notificarea de reziliere a constractului

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide