Clubul Fermierilor Români: Reforma PAC şi aplicarea Pactului Ecologic European sunt noile provocări pentru agricultură

Clubul Fermierilor Români: Reforma PAC şi aplicarea Pactului Ecologic European sunt noile provocări pentru agricultură
Publicat: 23/06/2021, 16:47
Actualizat: 25/06/2021, 21:23

Agricultura europeană şi cea românească se află într-un proces profund de transformare sub influenţa unor programe majore de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) şi aplicării noului Pact Ecologic European, susţine Clubul Fermierilor Români (CFR).

Organizația anunță lansarea Proiectului Concorde adresat fermierilor din România prin care urmăreşte stabilirea unui sistem de încredere şi de bune practici comerciale, care să permită consolidarea relaţiilor contractuale în piaţa de agribusiness autohtonă.  

Dincolo de PAC și de noul Pact Ecologic European, fermierii se confruntă cu provocări determinate de efectele schimbărilor climatice, criza forţei de muncă, volatilitatea preţurilor, scăderea performanţei capitalurilor şi inputurilor în agricultură, adâncirea inegalităţilor în ponderea veniturilor fermierilor pe lanţul comercial de valorificare a produselor agroalimentare, arată reprezentanții CFR.

Fermierii performanţi din România trebuie să gestioneze o impredictibilitate crescută în ceea priveşte asigurarea resurselor şi a proceselor în fermă, precum şi pentru valorificarea producţiei. Anul 2020 a fost unul foarte dificil pentru agribusiness-ul românesc, în condiţiile secetei pedologice prelungite şi ale crizei sanitare mondiale determinate de pandemia de COVID-19 – comunicat Clubul Fermierilor Români.

Într-un context atât de dificil, au crescut și numărul incidentelor contractuale, precum executarea necorespunzătoare sau chiar neexecutarea la termen şi/sau în condiţiile convenite a obligaţiilor contractuale asumate.

Profitând de capacitatea financiară disponibilă, comercianţii din avalul circuitului economic au impus fermierilor, nu de puţine ori, clauze contractuale fără precedent sau chiar abuzive, menite să le protejeze interesele economice, inclusiv cele ale unor pierderi disproporţionate şi nelegitime suferite de fermierii de bună-credinţă – Cezar Iulian Gheorghe, expert analist pentru comerţul cu cereale, Clubul Fermierilor Români.

Exemple de clauze abuzive

Reprezentanții CFR menţionează o serie de clauze prin care se declară şi/sau se recunoaşte, în mod nerealist, o negociere inexistentă a contractului, precum şi constituirea de garanţii personale de către administratorul/directorul fermei, pentru executarea obligaţiilor contractuale asumate de societatea cu răspundere limitată/societatea pe acţiuni, după caz, eludându-se, astfel, răspunderea limitată a acestor participanţi la circuitul economic

Pe listă se mai află drepturi de apreciere şi decizie unilaterală în beneficiul exclusiv al cumpărătorilor/traderilor, fără vreo posibilitate de control de către fermier sau de mediere/arbitraj de către un terţ independent, inclusiv asupra cantităţii şi calităţii mărfii livrate şi, astfel, a preţului sau chiar a datei de plată.

De asemenea, a fost menţionată obligaţia de a plăti penalităţi, despăgubiri sau daune-interese, în cuantumuri arbitrare şi cu desconsiderarea atât a principiilor reparării integrale a prejudiciului şi bunei-credinţe, cât şi a cauzelor exoneratoare de răspundere civilă universal recunoscute.

„Clubul Fermierilor Români consideră necesară stabilirea unui dialog coerent pentru regândirea parteneriatului şi refacerea încrederii fermieri – cumpărători / traderi, pentru asigurarea executării corespunzătoare a obligaţiilor contractuale”, a anunţat Florian Ciolacu, director executiv CFR.

Printre obiectivele proiectului se înfiinţarea unui grup de lucru care să preia şi să prelucreze iniţiativele, ideile, opiniile şi sugestiile transmise de fermieri, elaborarea unui ghid de bune practici, crearea unei proceduri de raportare şi verificare a incidentelor în relaţiile contractuale şi elaborarea unui sistem de asigurare a suportului pentru soluţionarea alternativă a disputelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Război total între Antena 1 și Pro TV. Chefii plecați au detonat bomba
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×