Doar puțin peste 10.000 de firme s-au înscris la schema de ajutor pentru HoReCa, mult sub estimări. Cum și când vor primi beneficiarii banii

Doar puțin peste 10.000 de firme s-au înscris la schema de ajutor pentru HoReCa, mult sub estimări. Cum și când vor primi beneficiarii banii
Operatorii de hoteluri, restaurante, agenții de turism, organizatorii de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderi / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 27/07/2021, 11:10
Actualizat: 27/07/2021, 17:50

Schema de ajutor de stat pentru operatorii din HoReCa afectați de restricțiile impuse pentru gesionarea Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a atras doar puțin peste 10.000 de candidaturi, cu mult sub estimările inițiale din proiect, de aproximativ 74.000 de beneficiari, și chiar ultimele aprecieri ale instituției, de 30.000 de potențiali beneficiari.

La schema de ajutor de stat pentru operatorii din turism, hoteluri, restaurante și organizatorii de evenimente au aplicat 10.185 de firme, până luni, ora 20:00, când s-a încheiat perioada de înscriere, au anunțat reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), marți, printr-un comunicat de presă.

Cât durează analiza dosarelor

Schema HoReCa reprezintă un ajutor de stat finanțat integral de la bugetul național pentru firmele din domeniu și reprezintă 20% din diferența de cifră de afaceri din 2019 și 2020.

„După închiderea procesului online de aplicare, urmează perioada de evaluare a dosarelor depuse, etapă care va fi asigurată de personalul ministerului. În această etapă, vor fi comunicate deciziile de admitere sau respingere. Evoluția numărului de dosare procesate va fi comunicată de minister printr-un update săptămânal”, precizează instituția.

Potrivit reprezentanților instituției, consultați de Gândul, procesul de analiză a dosarelor va dura aproximativ două luni.

Bugetul aprobat a fost depășit

Prin schema de ajutor de stat, operatorii de hoteluri, restaurante, agenții de turism, organizatorii de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderile suferite în 2020 față de 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro pe întreprindere unică. Conform motivării schemei, se estima că se acordă ajutoare pentru aproximativ 74.000 de beneficiari.

Pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa – instituită prin OUG 224/2020 și ulterior modificată prin OUG 10/2021 –  cu un buget estimat de 2,5 miliarde de lei (500 milioane de euro), au fost alocate credite bugetare în valoare de 1 miliard de lei în bugetul din anul 2021 (restul de 1,5 miliarde de lei fiind credite de angajament).

Cele 10.185 de firme au depășit plafonul de finanțare asigurat de guvernul României prin bugetul de stat, de 2,5 miliarde de lei, conform ultimelor date disponibile, a anunțat ministerul.

„După finalizarea procesului se va stabili suma finală pentru care există cereri de finanțare, iar sumele solicitate vor fi pro-ratate, așadar toate firmele care au aplicat cu succes vor primi bani. Imediat după parcurgerea acestor pași începe trimiterea contractelor la semnat de către beneficiari și plata efectivă a ajutorului”, au precizat reprezentanții instituției.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...