Doar puțin peste 10.000 de firme s-au înscris la schema de ajutor pentru HoReCa, mult sub estimări. Cum și când vor primi beneficiarii banii

Doar puțin peste 10.000 de firme s-au înscris la schema de ajutor pentru HoReCa, mult sub estimări. Cum și când vor primi beneficiarii banii
Operatorii de hoteluri, restaurante, agenții de turism, organizatorii de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderi / Sursa: Alexandra Pandrea
Publicat: 27/07/2021, 11:10
Actualizat: 27/07/2021, 17:50

Schema de ajutor de stat pentru operatorii din HoReCa afectați de restricțiile impuse pentru gesionarea Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a atras doar puțin peste 10.000 de candidaturi, cu mult sub estimările inițiale din proiect, de aproximativ 74.000 de beneficiari, și chiar ultimele aprecieri ale instituției, de 30.000 de potențiali beneficiari.

La schema de ajutor de stat pentru operatorii din turism, hoteluri, restaurante și organizatorii de evenimente au aplicat 10.185 de firme, până luni, ora 20:00, când s-a încheiat perioada de înscriere, au anunțat reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), marți, printr-un comunicat de presă.

Cât durează analiza dosarelor

Schema HoReCa reprezintă un ajutor de stat finanțat integral de la bugetul național pentru firmele din domeniu și reprezintă 20% din diferența de cifră de afaceri din 2019 și 2020.

„După închiderea procesului online de aplicare, urmează perioada de evaluare a dosarelor depuse, etapă care va fi asigurată de personalul ministerului. În această etapă, vor fi comunicate deciziile de admitere sau respingere. Evoluția numărului de dosare procesate va fi comunicată de minister printr-un update săptămânal”, precizează instituția.

Potrivit reprezentanților instituției, consultați de Gândul, procesul de analiză a dosarelor va dura aproximativ două luni.

Bugetul aprobat a fost depășit

Prin schema de ajutor de stat, operatorii de hoteluri, restaurante, agenții de turism, organizatorii de evenimente a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19 pot beneficia de compensarea a 20% din pierderile suferite în 2020 față de 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro pe întreprindere unică. Conform motivării schemei, se estima că se acordă ajutoare pentru aproximativ 74.000 de beneficiari.

Pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa – instituită prin OUG 224/2020 și ulterior modificată prin OUG 10/2021 –  cu un buget estimat de 2,5 miliarde de lei (500 milioane de euro), au fost alocate credite bugetare în valoare de 1 miliard de lei în bugetul din anul 2021 (restul de 1,5 miliarde de lei fiind credite de angajament).

Cele 10.185 de firme au depășit plafonul de finanțare asigurat de guvernul României prin bugetul de stat, de 2,5 miliarde de lei, conform ultimelor date disponibile, a anunțat ministerul.

„După finalizarea procesului se va stabili suma finală pentru care există cereri de finanțare, iar sumele solicitate vor fi pro-ratate, așadar toate firmele care au aplicat cu succes vor primi bani. Imediat după parcurgerea acestor pași începe trimiterea contractelor la semnat de către beneficiari și plata efectivă a ajutorului”, au precizat reprezentanții instituției.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Președintele CNCD: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Ludovic Orban încalcă legea, din nou. Ce și-a permis să facă în timpul unei ședințe...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Lovitură totală pentru Pfizer! Informația care dă totul peste cap în lumea medicală. Ce au...
Scandal monstru cu Becali dezlănțuit. A BĂTUT și UMILIT oamenii, în plină stradă. La un...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....