Termenul de eliberare a pașapoartelor în timpul verii a scăzut sub 3 zile lucrătoare. România are unul dintre cele mai scurte termene din UE

Termenul de eliberare a pașapoartelor în timpul verii a scăzut sub 3 zile lucrătoare. România are unul dintre cele mai scurte termene din UE
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17/08/2021, 14:33

Direcția Generală de Pașapoarte a anunțat marți, prin intermediul unui comunicat, că România emite, în medie, pașapoarte într-un termen de 2,5 zile.

Astfel, spune instituția, România are unul dintre cele mai scurte termene pentru eliberarea pașaportului simplu electronic din Uniunea Europeană.

Spania este țara care eliberează cel mai rapid astfel de documente, în doar două zile.

„Preocuparea constantă pentru oferirea unor servicii de calitate s-a transpus în practică prin emiterea pașapoartelor într-un termen mediu de 2,5 zile înregistrat la nivel național, raportat la termenul legal de soluționare de 15 zile lucrătoare stabilit pentru situațiile în care pașapoartele se ridică din țară de la serviciile publice comunitare de
pașapoarte.

Totodată, informăm cetățenii că la nivelul structurilor de pașapoarte se menține, până pe data de 31.08.2021, programul extins de lucru cu publicul în intervalul orar 08.00-20.00, de luni până vineri, astfel încât persoanele interesate se pot programa on-line pe platforma www.epasapoarte.ro în vederea depunerii cererilor de eliberare a pașapoartelor în acest interval orar”, se arată în comunicat.

De la începutul anului 2021 și până în prezent, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 s-a înregistrat o creștere de peste 90% a numărului cererilor înregistrate pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, respectiv o creștere de peste 85% a numărului pașapoartelor simple electronice emise cetățenilor.

Ce măsuri au adoptat autoritățile pentru a eficientiza activitatea de emitere de pașapoarte

Totodată, instituția informează că a adoptat o serie de măsuri care au ca scop eficientizarea activității de eliberare a pașapoartelor pentru cetățeni.

Astfel, acestea sunt:

  • relocarea a 20.521 de cereri, primite în perioada 01.07-13.08.2021, de la serviciile publice comunitare de pașapoarte care au înregistrat o încărcătură mai mare la cele cu un volum de cereri mai mic, adică 15% din totalul cererilor primite în acest interval de timp de structurile de pașapoarte cu un aflux mai mare de solicitări;
  • având în vedere contextul pandemic care a redus gradul de mobilitate a cetățenilor, pentru a facilita obținerea de către aceștia a pașapoartelor simple electronice, în perioada 01.01-12.08.2021, la nivelul Direcției Generale de Pașapoarte au fost soluționate favorabil 297 cereri, formulate de cetățeni ulterior depunerii cererilor, în scopul schimbării locației de ridicare a pașapoartelor simple electronice, fie de la o structură teritorială de pașapoarte la alta, fie de la o structură de pașapoarte din țară la o misiune diplomatică sau oficiu consular al României din străinătate și viceversa, înregistrând astfel o creștere a numărului solicitărilor de acest tip cu circa 172%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019.
  • activitatea de personalizare și împlicuire a pașapoartelor simple electronice de la nivelul Centrului Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice din cadrul Direcției Generale de Pașapoarte se desfășoară, până pe data de 31.08.2021, în intervalul orar 06.00-22.00, de luni până vineri, inclusiv în zilele de week-end atunci când situația o impune.

Cetățenii au posibilitatea de a opta pentru transmiterea pașaportului simplu electronic la adresa de domiciliu din țară, prin intermediul PrioriPost, serviciul de curier rapid al Poștei Române, iar, începând cu data de 01.08.2021, tariful perceput pentru acest serviciu este de 11,30 RON (TVA inclus), plata făcându-se la livrarea documentului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?