Președintele PMP Iași: Soluția corectă este aplicarea TVA-ului de 5% pentru toate locuințele, ceea ce asigură un tratament corect și egal

Președintele PMP Iași: Soluția corectă este aplicarea TVA-ului de 5% pentru toate locuințele, ceea ce asigură un tratament corect și egal
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 30/08/2021, 15:57

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Iaşi, Petru Movilă, susține că TVA-ul de 5% pentru locuințe ar trebui aplicat inclusiv pentru cele a căror valoare depășește 450.000 de lei, soluție mult mai simplă în opinia sa decât ce a reducerii prețurilor și chiriilor locuințelor ANL, măsură pe care o consideră discriminatorie.

În vara acestui an a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă prin care se vrea modificarea calculului taxei pe valoarea adăugată pentru locuinţele care au preţ de peste 450.000 de lei până la care se aplică cota de TVA de 5%.

„5% TVA la locuinte. O solutie extraordinar de simpla si pozitiva pentru ajutorarea familiilor tinere dar si a constructorilor de locuinte. O lege pe care am initiat-o in 2020, an in care a si fost promulgata de presedinte. Din pacate, in 2020 guvernul PNL-USR-UDMR a amanat printr-o ordonanta aceasta facilitate de 5% pentru TVA la locuinte. Legea se aplica pentru locuinte a caror valoare nu depaseste 450.000 lei, aproximativ 90.000 euro. Statul ar fi pierdut aproximativ 0,2 mld. lei din TVA, pentru anul 2021”, scrie Petru Movilă pe pagina sa de Facebook.

„Acum guvernul prezinta o poveste cu reduceri de chirii si preturi doar pentru locuintele ANL, o prevedere discriminatorie si oarecum populista. In locuintele ANL locuiesc aproximativ 2% dintre tineri, deci majoritatea dintre ceilalti tineri nu au nici o facilitate. Solutia corecta este aplicarea TVA-ului de 5% la locuinte, ceea ce asigura un tratament corect si egal pentru toti cei care se incadreaza in prevederile legii”, conchide reprezentantul PMP.

Marţi, 29 iunie 2021, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B300/2021 pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal care prevede un nou mod de calcul a TVA-ului pentru locuinţele care depăşesc plafonul de 450.000 de lei şi pentru care se aplică cota de TVA de 19% şi nu cea de 5%, aşa cum se aplică în cazul locuinţelor care au un preţ sub acest plafon.

Propunerea legislativă prevede ca articolul 291, alineatul (3), litera c), punctul 3 să fie modificat “livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. În cazul în care valoarea livrării unor astfel de locuinţe depăşeşte 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoare adăugată, cota redusă prevăzută de art. 291 alin. (3) se aplică numai asupra sumei de 450.000 lei, iar cota de impozitare standard prevăzută de art. 291 alin. (1) lit. b) se aplică asupra valorii care depăşeşte 450.000 lei(…)”

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×