Președintele PMP Iași: Soluția corectă este aplicarea TVA-ului de 5% pentru toate locuințele, ceea ce asigură un tratament corect și egal

Președintele PMP Iași: Soluția corectă este aplicarea TVA-ului de 5% pentru toate locuințele, ceea ce asigură un tratament corect și egal
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 30/08/2021, 15:57

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară Iaşi, Petru Movilă, susține că TVA-ul de 5% pentru locuințe ar trebui aplicat inclusiv pentru cele a căror valoare depășește 450.000 de lei, soluție mult mai simplă în opinia sa decât ce a reducerii prețurilor și chiriilor locuințelor ANL, măsură pe care o consideră discriminatorie.

În vara acestui an a fost înregistrată la Senat o propunere legislativă prin care se vrea modificarea calculului taxei pe valoarea adăugată pentru locuinţele care au preţ de peste 450.000 de lei până la care se aplică cota de TVA de 5%.

„5% TVA la locuinte. O solutie extraordinar de simpla si pozitiva pentru ajutorarea familiilor tinere dar si a constructorilor de locuinte. O lege pe care am initiat-o in 2020, an in care a si fost promulgata de presedinte. Din pacate, in 2020 guvernul PNL-USR-UDMR a amanat printr-o ordonanta aceasta facilitate de 5% pentru TVA la locuinte. Legea se aplica pentru locuinte a caror valoare nu depaseste 450.000 lei, aproximativ 90.000 euro. Statul ar fi pierdut aproximativ 0,2 mld. lei din TVA, pentru anul 2021”, scrie Petru Movilă pe pagina sa de Facebook.

„Acum guvernul prezinta o poveste cu reduceri de chirii si preturi doar pentru locuintele ANL, o prevedere discriminatorie si oarecum populista. In locuintele ANL locuiesc aproximativ 2% dintre tineri, deci majoritatea dintre ceilalti tineri nu au nici o facilitate. Solutia corecta este aplicarea TVA-ului de 5% la locuinte, ceea ce asigura un tratament corect si egal pentru toti cei care se incadreaza in prevederile legii”, conchide reprezentantul PMP.

Marţi, 29 iunie 2021, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B300/2021 pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal care prevede un nou mod de calcul a TVA-ului pentru locuinţele care depăşesc plafonul de 450.000 de lei şi pentru care se aplică cota de TVA de 19% şi nu cea de 5%, aşa cum se aplică în cazul locuinţelor care au un preţ sub acest plafon.

Propunerea legislativă prevede ca articolul 291, alineatul (3), litera c), punctul 3 să fie modificat “livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. În cazul în care valoarea livrării unor astfel de locuinţe depăşeşte 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoare adăugată, cota redusă prevăzută de art. 291 alin. (3) se aplică numai asupra sumei de 450.000 lei, iar cota de impozitare standard prevăzută de art. 291 alin. (1) lit. b) se aplică asupra valorii care depăşeşte 450.000 lei(…)”

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice