VIDEO| Povestea uluitoare a lui nea Vasile, bărbatul întors din morți după 30 de ani. Familia îi făcea slujbe de pomenire

Publicat: 04/09/2021, 10:00
Actualizat: 04/09/2021, 14:03

Vasile Gorgoș, un bătrân în vârstă de 93 de ani din comuna băcăuană Buhoci, satul Buhocel, s-a întors ca prin minune acasă, spre surpriza rudelor care îl credeau mort de 30 de ani.

Timp de trei decenii familia nu a știut nimic despre el. A plecat pe poartă și nu s-a mai întors. I-au făcut și slujbe de pomenire fiind convinși că tatăl lor a murit. Bătrânul nu-și mai amintește însă nimic, iar dispariția lui ridică multe semne de întrebare.

În seara de 22 august, Verona Lungu, o localnică din satul Buhocel, a auzit mai multe bătăi în poartă.

„Am auzit o mașină care a oprit, după care au început câinii să latre. Imediat, zarvă mare la poarta mea, dar nu am ieșit. După aproximativ o oră, timp în care bătrânul a tot strigat, un vecin, de la câteva case distanță, și-a făcut curaj și a venit să vadă ce se întâmplă. Era Vasile Gorgoș, despre care știam că a murit ”, povestește Verona Lungu.

La scurt timp, femeia l-a luat pe bătrân de braț și au mers la familia lui nea Vasile, acolo unde a venit cumnata bătrânului.

Stătea pe o bancă și se sprijinea într-un băț. L-am luat de braț și am mers cu el la poarta fiului și a nurorii sale. Când am ajuns la poartă, am strigat-o pe Mariana (n.r. nora bătrânului) să vină să vadă minunea”, a adaugat Viorica Gorgoș pentru Gândul.ro.

Minunea a avut loc într-o zi de duminică

Când am auzit că mă cheamă la poartă la ora aia, m-am speriat. M-am gândit imediat la ceva rău….Apoi, Viorica mi-a spus să vin mai repede că a venit socrul meu acasă…Nu-mi venea să cred, dar el era, spune Mariana Gorgoș, nora lui Nea Vasile.

Foto: Nea Vasile și nora Mariana

La o oră distanță a apărut acasă și fiul bătrânului. Acesta l-a analizat pe Vasile din cap până-n picioare, dar nu l-a recunoscut.

„Sincer, vă spun, am crezut că e Lupu, socrul meu, care e mort. Au fost momente în care m-am blocat. Soția mi-a spus:« e tatăl tău- Vasile»”, explică fiul bătrânului.

Întoarcerea bătrânului acasă e o bucurie pentru familie, dar în același timp – misterul anilor în care a fost dispărut e la fel de mare.

30 de ani în care nu s-a știut nimic de el

Vasile Gorgoș a plecat de acasă în anul 1991, după ce s-a închis CAP-ul din comună. Acum are 93 de ani. O vârstă care-și pune amprenta asupra stării lui de sănătate. Eforturile familei de a afla de la bătrân unde a fost, în toți acești ani, sunt fără rezultat. El spune în continuare că a fost acasă, la copiii lui.

Nea Vasile își amintește cu precizie că este născut în anul 1928, că soția lui a murit și că tatăl lui a fost un mare negustor.

Foto: Nea Vasile s-a născut în 1928

„Nu ne înțelegem cu el. Nu știe ce spune. El ne vorbește despre perioada în care se ocupa cu creșterea și vânzarea vacilor. Îl întrebăm una, iar el ne spune de alta. Cine știe pe unde a umblat, cine l-a ținut, poate a fost pus la muncă cu forța….cine știe ce viață a dus ?”, a mai spus fiul lui nea Vasile.

Familia face un apel către toți cei care l-au văzut sau l-au cunoscut să-i ajute cu informații despre viața și locurile pe unde a umblat Vasile Gorgoș pentru a afla adevărul. „Vrem să știm dacă a avut de suferit în toți acești ani”, mărturisește Vasile Gorgoș.

Cătălin Cojocaru
Jurnalist dedicat, în egală măsură, televiziunii (1 TV, Euro TV, Plus TV), radioului (Jurnal) și presei scrise (Business Mesager, Romania Libera, mai mult
Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice