Octavian Jurma: Este irațional să crezi că, la incidență 10, o școală e sigură cu 60% profesori vaccinați, iar o altă școală, cu 50% vaccinați, nu e sigură și trebuie ținută închisă

Octavian Jurma: Este irațional să crezi că, la incidență 10, o școală e sigură cu 60% profesori vaccinați, iar o altă școală, cu 50% vaccinați, nu e sigură și trebuie ținută închisă
Octavian Jurma / Sursă Foto: Facebook
Publicat: 08/11/2021, 23:26
Actualizat: 09/11/2021, 02:07

Epidemiologul Octavian Jurma susține că decizia care prevede că școlile pot funcționa cu prezență fizică doar dacă măcar 60% din personal este vaccinat împotriva COVID-19 „este mai degrabă un pretext pentru a se deschide școlile”. Medicul spune că sunt erori în deciziile luate, pentru că pe acest criteriu, școli din mediul rural cu incidență zero sunt nevoite să predea în oline.

„Nu criteriile epidemiologice au stat la baza adoptării acestui criteriu de 60%, care este aproape perfect arbitrar”, a declarat medicul, luni, la B1 TV.

„Este evident că nu este o decizie luată pentru criterii epidemiologice, e mai degrabă un pretext pentru a se deschide școlile. Chiar domnul ministru a recunoscut acest lucru, nu criteriile epidemiologice au stat la baza adoptării acestui criteriu de 60%, care este aproape perfect arbitrar. Poate stimula ușor vaccinarea profesorilor, dar în școli nu asigură un grad de siguranță. Este irațional să crezi că o școală în București, la o incidență de 10 la mie, este sigură cu 60% din profesori vaccinați, și peste drum, o altă școală, cu 50% profesori vaccinați, nu e sigură și trebuie ținută închisă”, a spus Octavian Jurma.

„Școli din mediul rural cu o incidență foarte scăzută

Acesta a criticat și situația acelor comunități rurale care au incidențe scăzute și care chiar și așa au școli în online pentru că profesorii nu sunt vaccinați.

De altfel, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că a făcut o propunere pentru a introduce o excepție care să corecteze această problemă.

„Avem iarăși situația asta absurdă în care sunt școli din mediul rural cu o incidență foarte scăzută, zero, în care școala este online pentru că profesorii nu sunt vaccinați. În general, criteriul de vaccinare în sine, pentru o comunitate atât de mică, este aproape irelevant.

Dacă s-ar fi luat, eu știu, cu o rată de vaccinare peste 60% și o incidență sub 3 la mie, da, pot deschide școlile, am fi avut într-adevăr o mobilizare mult mai interesantă.

De asemenea, avem liceele în care elevii, la rândul lor, pot fi vaccinați 60%. Avem atâta inconsistență încât într-adevăr lipsește și orice justificare rațională a acestei decizii. Cred că este pur și simplu un criteriu aleator, care face lumea să caute virgule în procente, însă realitatea este că este o pistă falsă”, a mai spus Octavian Jurma.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire