Un nou incendiu la un spital Covid din România. S-a întâmplat la Ploiești, iar doi pacienți au murit (FOTO-VIDEO)

Publicat: 11/11/2021, 06:58
Actualizat: 11/11/2021, 09:38

Un incendiu a izbucnit, joi dimineață, la spitalul suport COVID Movila Vulpii din Ploiești. La ora 04.36 a fost pus în aplicare Planul Roșu Județean, apelul la 112 fiind primit la ora 04.15. Din nefericire, doi pacienți, de 74 și 75 de ani, nu au mai putut fi salvați. O asistentă medicală, în vârstă de 51 de ani, care a suferit arsuri pe 20% din corp a fost transportată la Spitalul Floreasca din Capitală. Directorul Spitalului Județean din Ploiești, Bogdan Nica, spune că incendiul s-ar fi putut declanșa de la o scânteie. El spune că instalația electrică era nouă, având doar doi ani și până acum nu au fost probleme.

UPDATE 09:30: Ministerul Sănătății a transmis: Urmare a informațiilor primite din partea Spitalului Județean de Urgență Ploiești, cei 15 pacienți transferați din secția exterioară sunt, în acest moment, în stare stabilă și au rămas internați în unitatea sanitară unde primesc asistență medicală de specialitate. Unul dintre pacienți se află internat în secția ATI, iar ceilalți 14 într-o secție medicală COVID-19.

Cadrul medical care a fost transferat în această dimineață la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București se află, în prezent, în evaluare medicală, are arsuri pe o suprafață de aproximativ 20% din suprafața corporală și a solicitat să nu fie transmise public alte informații despre starea sa de sănătate.

La Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Inspecția Sanitară de Stat a efectuat acțiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competențele deținute.

În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65 000 lei, din care pentru Secția de Boli Infecțioase – laborator analize medicale a fost aplicată o amendă de 3000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale.

În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieșteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficiențe legate de procesul de dezinfecție și de aplicarea protocoalelor privind dezinfecția și curățenia. La secția exterioară nu au existat deficiențe constatate în acest an.

Menționăm că, în conformitate cu ultimele informații primite de la reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, unitatea sanitară nu are autorizație la incendiu.

UPDATE 08:10: Din primele informații în această secție se aflau internați 20 de pacienți, a transmis Ministerul Sănătății într-o informare de presă. Sunt 2 victime și 16 persoane care sunt evacuate și transferate către Spitalul Județean Ploiești (15 pacienți și un cadru medical) . Este și o victimă care este transferată la Spitalul de Urgență Floreasca și care are arsuri pe o suprafață de sub 50% din suprafața corporală, conform primelor evaluări. Ceilalți pacienți sunt stabili și vor fi evaluați în UPU a Spitalului Județean Ploiești. Ministrul Sănătății, Cseke Attila ține legatura cu Raed Arafat, șeful DSU.

Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Bogdan Nica, a declarat că incendiul s-ar fi putut declanșa din cauza unei scântei, iar unul dintre bolnavi era foarte agitat și din această cauză patul a fost mișcat, potrivit Digi24.

Mai jos, declarațiile integrale ale directorului spitalului:

„Cu firmă autorizată, în loc să se trateze pacienții bolnavi de Covid cu oxigen pe butelie, se tratează cu oxigen din stocator cu oxigen lichid și pe rampe de oxigen. Inclusiv în camera respectivă. Nu de la instalația de oxigen se pare că s-a produs nenorocirea, ci probabil a fost o defecțiune fie la un aparat, la un pulsoximetru, fie faptul că patul a fost mișcat, bolnavul era foarte agitat, s-a mișcat patul și probabil s-a produ o scânteie. O scânteie între pat și tarchet, se întâmplă.

Erau doi bolnavi cu C-PAP acolo, cantitate mare de oxigen. E un risc asumat când tratezi cu cantități mari de oxigen, orice mică scânteie, sau chiar spontan, spun specialiștii, se poate aprinde oxigenul.

Infirmiera a fost rănită în timp ce încerca să-i repună masca bolnavului care era foarte agitat. Atunci s-a mișcat patul, a apărut o flamă, colega ei a venit cu un extinctor, a stins imediat costumul și apoi au intervenit cu extinctoare în salon, a venit și ISU în zece minute și incendiul s-a stins în trei minute.

Acest salon avea și ușă către exterior care se deschide periodic, se deschid periodic, există un instructaj pe care l-am făcut cu tot personalul și de-aia sunt mirat că s-a întâmplat pentru că aici era cel mai bun personal și aici se respectau și nu numai, în toate secțiile, toate măsurile.

Ca dovadă, am avut 387 de bolnavi la un moment dat, cu cantități imense de oxigen, am depășit 10.000 de litri de oxigen pe zi, plus butelii și nu s-a întâmplat absolut nimic. Aveam senzori de oxigen și aici. O să stabilească ancheta dacă a funcționat. Senzor era, care trebuia să determine o concentrație periculoasă a oxigenului în aer.

Oxigenul, după cum bine știți, se mai acumulează și în haine și în pături, atunci poate senzorul nu depistează. Nu știu să vă spun, nu sunt specialist în detectoare de oxigen”.

Legat de lipsa autorizației și de neregulile găsite la spital în luna februarie: „Asta se întâmplă la toate spitalele, absolut niciun spital din Prahova nu e în regulă pentru că-s necesare investiții foarte mari. Noi am remediat cam 90%, am redepus documentația, practic de când am venit încerc să aduc lucrurile pe un făgaș normal. Instalația electrică, atât aici, cât și la nord, este nouă. Aici, instalația e de doi ani de zile. Nu am avut probleme, nu am avut pene de curent, scurt-circuit sau alte probleme în ultimul an.”

Știre inițială:

Din primele informații, în această secție se aflau internați 20 de pacienți, iar 15 au fost evacuați și transferați la Spitalul Județean Prahova.

Trei pacienți, care erau stabili, au refuzat transferul către Spitalul Județean. Toți bolnavii aveau patologie COVID și depindeau de oxigen cu debit mare.

La fața locului a ajuns și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, care ține legătura cu ministrul Sănătății, Cseke Attila.

Incendiul, care a fost lichidat, s-a manifestat într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 20 mp.

La fata locului au fost mobilizați 57 de pompieri militari, 6 autospeciale de lucru cu apă și spumă, un echipaj de descarcerare și 20 ambulanțe și autospeciale pentru transport victime multiple.

În prima zi a lunii octombrie, șapte pacienți au murit în urma incendiului de la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, în acest caz.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, declara atunci că la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța se făcuseră două controale în trecut, în urma cărora s-au depistat nereguli și s-au aplicat sancțiuni.

  • FOTO: ISU Prahova
  • VIDEO: RepublikaNews.ro/Ploiești TV
Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...