Emilia Șercan, despre teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă: „Dacă voia să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului, premierul ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU”

Emilia Șercan, despre teza de doctorat a lui Nicolae Ciucă: „Dacă voia să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului, premierul ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU”
Premierul României, Nicolae Ciucă / Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 19/01/2022, 20:50
Actualizat: 19/01/2022, 20:56

Jurnalista Emilia Șercan, care a verificat teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă și a descoperit în aceasta indicii de plagiat, susține, într-un text postat pe o rețea de socializare, că dacă își dorea să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului, șeful executivului ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU.

În textul său, jurnalista a criticat faptul că televiziunile din România nu au abordat subiectul plagiatului premierului Nicolae Ciucă

„Cum televiziunile de știri din România fie nu au abordat subiectul plagiatului premierului Nicolae Ciucă, fie au dat doar reacția acestuia la ceva ce nu au prezentat anterior ca s-a întâmplat, am decis să răspund la toate solicitările colegilor de breaslă care mi-au cerut interviuri sau declarații. Așa că abia acum ajung să zic și eu câteva lucruri despre reacția publică de ieri a premierului Ciucă”, a scris jurnalista.

Ciucă ar fi trebuit să să sesizeze direct CNATDCU

Emilia Șercan a subliniat că solicitarea analizării tezei pe care a trimis-o ieri la UNAP sună bine pentru publicul care nu știe prevederile legislației referitoare la doctorate.
„Solicitarea analizării tezei pe care a trimis-o ieri la UNAP sună bine pentru publicul care nu știe prevederile legislației referitoare la doctorate. Mai simplu spus, e praf în ochi. Comisia de etică a UNAP poate legal emite doar un punct de vedere, care are valoare juridică zero. Comisia de etică a UNAP nu poate lua decizia de menținere sau retragere a unui titlul de doctor”, a mai notat aceasta.
Potrivit Emiliei Șercan, singura instituție care emite verdicte de menținere sau de retragere a titlului de doctor este CNATDCU.
„Singura instituție care emite verdicte de menținere sau de retragere a titlului de doctor este CNATDCU, însă CNATDCU nu se poate autosesiza, trebuie sesizat. Dacă voia să soluționeze în mod real chestiunea plagiatului și nu doar să lase senzația că acționează corect, premierul Ciucă ar fi trebuit să sesizeze direct CNATDCU.

Ponta și Ciucă și-au apărat tezele cu aceleași argumente

Aceasta a discutat și argumentul folosit și de Victor Ponta, și de Nicolae Ciucă , acela că teza de doctorat a fost realizată „conform cerințelor legale existente la acea vreme, ea argumentând că legea prevede că „teza de doctorat trebuie să conțină elemente de originalitate specifice domeniului aborda.
„Un alt argument folosit și de Victor Ponta, și de Nicolae Ciucă e că teza de doctorat a fost realizată „conform cerințelor legale existente la acea vreme. Haide să vedem ce zicea legea în 2003. Potrivit art. 22 din Hotărârea de Guvern nr. 37/1999 privind organizarea și desfășurarea doctoratului, în vigoare în anul 2003, prevede că „teza de doctorat trebuie să conțină elemente de originalitate specifice domeniului abordat, precum și modalități de validare științifică a acestora. Condiția originalității era prevăzută și de art. 28, alin. (2), care spune că la susținerea publică a tezei „Dezbaterea se axează pe elementele de originalitate ale tezei de doctorat și pe recunoașterea valorică a rezultatelor obținute”, conchide Emilia Șercan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale