Numărul șoferilor prinși fără RCA a crescut în 2021. Cât este amenda

Numărul șoferilor prinși fără RCA a crescut în 2021. Cât este amenda
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/02/2022, 11:41

Polițiști au sancționat anul trecut peste 14.000 de șoferi care nu dețineau o poliță de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), un număr-record al ultimilor ani. Și prețul lor a crescut abrupt, după ce liderul pieței, City Insurance, a rămas fără autorizația de funcționare.

Numărul șoferilor sancționati de Politia Rutieră pentru lipsa asigurării RCA a crescut, la fel ca în ultimii ani, și în 2021, potrivit datelor Inspectoratului General al Politiei Române (IGPR), obținute de portalul 1asig.ro.

Cine trebuie să își facă asigurarea obligatorie

Astfel, în anul 2021, polițiștii rutieri din toată țara au dat 14.049 sancțiuni contravenționale pe baza Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto – RCA, cu 700 mai multe decât în 2020, când fuseseră date 13.349 de amenzi.

Legislația RCA impune ca persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie, să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule.

De amintit că, atât timp cât sunt înmatriculate, toate vehiculele trebuie să fie asigurate, indiferent dacă nu sunt folosite, până în momentul în care sunt radiate, potrivit legislației, întărite printr-o decizie a Curții Europeane de Justiție (CJUE), de anul trecut. Principalul argument din spatele deciziei este că proprietarii acestor mașini pot oricând să iasă cu ele în trafic și să îi pună în pericol pe ceilalți șoferi sau pot chiar să provoace daune în timp ce sunt staționate în afara drumurilor publice.

Potrivit analizei portalului 1asig.ro, pe baza datelor IGPR, numărul amenzilor acordate șoferilor fără RCA este în creștere constantă, cel puțin în ultimii cinci ani. Numărul lor a crescut cu aproape 60%, de la 8.825 amenzi în 2017, 11.041 în 2018, 12.878 în 2019, 13.349 în 2020, până la 14.049 sanctiuni în 2021.

Persoanele fizice sau juridice care încalcă obligației de asigurare comit o contravenție și riscă o sancțiune cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei și reținerea certificatului de înmatriculare/ înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

Piața RCA a ajuns la un nivel-record

Piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) a ajuns la un nivel-record al primelor brute subscrise anul trecut – când s-a prăbușit liderul City Insurance –  respectiv la 5,93 miliarde de lei. Este cel mai mare avans din ultimii 11 ani, de aproape 50% (49,4%) faţă de anul 2020, potrivit datelor preliminare ale Autorității de Supraveghere Financiară, citate de Ziarul Financiar.

Creșterea pieței RCA a fost abruptă după momentul la care ASF a anunțat decizia de retragere a autorizației de funcționare a City Insurance, de la finalul lunii septembrie, respectiv cu aproape 70% (67,9%) în ultimele trei luni, de la 3,53 de miliarde de lei, nivel atins în ianuarie – septembrie, conform datelor din ultimul raport oficial al ASF.

Potrivit sursei citate, și valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA în primele nouă luni ale anului 202, de aproximativ 3,53 miliarde lei, crescuse. comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, cu circa 20%. ASF preciza că, exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor), numărul de contracte RCA încheiate până la 30 septembrie 2021 a fost de 5,22 milioane contracte, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Șoferii nu pot fi obligați prin lege. Gestul la volan pentru care niciun polițist nu...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata