INTERVIU EXCLUSIV| „Riscul declanșării unui război nuclear și pericolul unei noi conflagrații mondiale”. Singurul scenariu prin care Republica Moldova poate adera la UE

INTERVIU EXCLUSIV| „Riscul declanșării unui război nuclear și pericolul unei noi conflagrații mondiale”. Singurul scenariu prin care Republica Moldova poate adera la UE
Sursă foto: Profimedia.ro
Publicat: 28/04/2022, 09:00
Actualizat: 28/04/2022, 10:53

Ion Mischevca, istoric și analist politic din Republica Moldova, explică, în cea de-a doua parte a interviului pentru Gândul că, în continuare, există riscul declanșării unui război nuclear și totodată, pericolul unei noi conflagrații mondiale.

În opinia acestuia, Republica Moldova nu va adera niciodată la Uniunea Europeană „atâta timp cât pe teritoriul său se vor afla trupe rusești de ocupație”.

Reporter: Ce înseamnă gestul Chișinăului de a semna cererea de aderare la Uniunea Europeană? Și cât ar dura ca Moldova să devină parte din Uniune?

Ion Mischevca: Semnarea cererii de aderare la UE a fost un gest simbolic, dar inutil. Chișinăul nu are capacitatea de a se integra în Uniunea Europeană. În plus, există o cutumă: toate fostele state socialiste din centrul și estul Europei au devenit mai întâi membre NATO, apoi au fost acceptate în UE. Republica Moldova nu va adera niciodată la Uniunea Europeană atâta timp câtpe teritoriul său se vor afla trupe rusești de ocupație. „Integrarea europeană” este o găselniță pentru guvernanții „pro-europeni” și un pretext pentru opoziția pro-rusă.

„Republica Moldova poate adera la UE doar prin Unirea cu România”

Însă nici unii, nici alții nu-și doresc cu adevărat un parcurs european pentru cetățenii moldoveni. Politicienii de la Chișinău sunt încă tributari trecutului sovietic, pentru că nu sunt în stare să condamne atrocitățile comuniste, să se ralieze aancțiunilor occidentale împotriva Rusiei și să iasă din CSI, dar moldovenii mai așteaptă că-i vor duce spre un „viitor european”… Singura deosebire este că unii mai poartă steaua roșie în frunte, în timp ce alții și-au pus steluțe galbene la cravata albastră. Și chiar dacă ar fi sinceri, asta nu depinde de ei. Republica Moldova poate adera la UE doar prin Unirea cu România! Adică integrare prin unitate, nu unitate prin integrare. Celor care contestă această (singură) soluție le reamintesc precedentul reunificării Germaniei, care a rămas și în NATO, și în UE.

Reporter: Prelungirea conflictului militar din Ucraina pe termen mediu şi lung ar putea determina o criză globală greu de controlat. Cum se vor reseta în acest context relaţiile dintre Marile Puteri?

Ion Mischevca: Evoluția situației e greu de anticipat, dar cert este că relațiile internaționale nu vor fi ca înainte de invazia rusească în Ucraina, pentru că unul dintre statele cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU a încălcat flagrant orice principiu al acestei organizații. Practic, a fost distrus fundamentul politico-juridic stabilit după al doilea război mondial
și s-a reactivat revizionismul și militarismul.

Mai simplu: Rusia a înlocuit forța dreptului cu dreptul la forță și a deschis o cutie a Pandorei. Cât de departe este dispus să ajungă dictatorul de la Kremlin, cât vor mai rezista ucrainenii, cum se va poziționa China comunistă și cât de unitar va fi Occidentul rămâne de văzut. Însă, cu siguranță, pericolul unei noi conflagrații mondiale (nr: conflict armat de mari proporții) persistă, la fel ca și riscul declanșării unui război nuclear. Din păcate, în aceste vremuri de restriște, națiunea română este în continuare divizată, iar elitele politice de pe ambele maluri ale Prutului sunt incapabile să pună interesul național mai presus decât cel personal.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
A murit zeul rock and roll. Lumea e în lacrimi: A fost un pionier
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern