Europarlamentarul Corina Crețu: „Un moment istoric pentru România, din punct de vedere al șanselor privind fondurile europene. Țara noastră înregistrează însă întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027″

Europarlamentarul Corina Crețu: „Un moment istoric pentru România, din punct de vedere al șanselor privind fondurile europene. Țara noastră înregistrează însă întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027
Publicat: 11/05/2022, 12:47
Actualizat: 11/05/2022, 12:49

Europarlamentarul Corina Crețu susține, într-o postare pe facebook, că la 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, țara noastră a primit 40 de miliarde euro fonduri europene. Aceasta explică  însă că România nu a profitat la maximum de fondurile europene de care a beneficiat. Concluzia? – Există fonduri europene nefolosite care așteaptă sa fie accesate de către Romania pentru îmbunătățirea sănătații oamenilor.

„Nu există județ sau domeniu de activitate care sa nu fi beneficiat de aceste fonduri. Decalajele istorice rămân însă semnificative, ca și problemele sărăciei, agravate de situația extraordinar de dificila pe care o traversam.

Reamintesc ca prima perioadă de programare când România a beneficiat de fonduri europene (2007-2014) a fost încheiată de țara noastră cu o rată de absorbție de 91%. În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, am fazat proiecte pentru care Romania trebuia sa returneze fonduri, am aprobat plata creditelor pentru investiții deja create – „proiecte retrospective”-  și am încurajat realizarea de proiecte mari, cum sunt Spitalele Regionale sau Autostrăzile care sa lege regiunile istorice ale țării.
Acum, suntem într-un moment care poate fi catalogat istoric pentru România din punct de vedere al șanselor privind fondurile europene”, explică europarlamentarul Corina Crețu.

Există fonduri europene nefolosite. Ce facem cu ele?

Corina Crețu a explicat însă, într-un interviu pentru Prima Tv, că România are Romania înregistrează întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027.

„România va beneficia în perioada 2021-2027 de fonduri europene în valoare de aproximativ 80 de miliarde, după cum urmează: 29,2 miliarde de euro din Mecanismul de redresare și reziliență, elementul central al NextGenerationEU, aproximativ 28 de miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune, 19 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună, și aproape 2 miliarde euro din Fondul pentru o Tranziție Justă.

E vital ca Romania să încheie perioada de programare 2014-2020 cu o rata de absorbție cât mai mare, să demareze realizarea proiectelor prin PNRR și sa încheie cât mai rapid Acordurile și Programele Operaționale pentru perioada 2021-2027.

Din păcate, România înregistrează întârzieri majore în negocierea programelor operaționale pentru 2021-2027, deși banii puteau fi folositi din 1 iunie 2021. Multă tari implementează deja in paralel proiectele din acest buget și au atras deja bani europeni, atât din PNRR cât și din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027.

Vă reamintesc că, potrivit acestui mod de calcul, Romania are un buget cu 8% mai mare față de perioada 2014-2020. În ceea ce ma privește, in timpul mandatului meu de Comisar European pentru Politică Regională, am aprobat toate proiectele depuse de Guvernele României, am preluat toate creditele pe care Romania le avea ]n acea perioada pe fonduri europene, m-am zbătut pentru realizarea cât mai rapidă a spitalelor regionale de la Iasi, Cluj și Craiova.

S-au realizat in ultimii ani modernizări și s-au achiziționat echipamente medicale performante, există fonduri europene nefolosite și care așteaptă sa fie accesate de către România pentru îmbunătățirea sănătatii oamenilor”, conchide Corina Crețu.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ