FOTO – VIDEO | Klaus Iohannis și Emmanuel Macron s-au întâlnit la Baza „Mihail Kogălniceanu” / Președintele Franței: Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus

FOTO - VIDEO | Klaus Iohannis și Emmanuel Macron s-au întâlnit la Baza „Mihail Kogălniceanu” / Președintele Franței: Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus
Presedintele României, Klaus Iohannis, si presedintele Frantei, Emmanuel Macron / Sursa foto: GÂNDUL / Alexandra Pandrea
Publicat: 15/06/2022, 08:46
Actualizat: 15/06/2022, 12:12

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost primit, miercuri, la Baza Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, cu preşedintele Klaus Iohannis. 

UPDATE 11:55 – Emmanuel Macron: Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus / Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia

„Rusia va rămâne aceolo unde a fost şi ieri şi va fi şi mâine. Rusia este o putere de temut şi noi nu dorim să avem un război cu poporul rus şi că dorim să îl nimicim mâine, cum s-a spus în unele ocazii, de către alţii. Noi nu am spus acest lucru dar, pentru ca Ucaina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem.

Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă aducând garanţii de securitate şi elemente ce ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să ne umbrească viitorul”, a spus Macron, la Baza „Mihail Kogălniceanu, citat de News.ro.

Presedintele Franței, Emmanuel Macron /
Sursa foto: GÂNDUL / Alexandra Pandrea

UPDATE 11:20 – Klaus Iohannis: Am discutat, cu prioritate, despre necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic

„Am discutat, cu prioritate, despre necesitatea consolidării posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, mai ales, sigur, la Marea Neagră, despre noul Concept Strategic, despre susținerea partenerilor Alianței și perspectivele aderării Suediei și Finlandei.

Evident, am discutat cu Președintele Macron despre preocuparea noastră față de continua deteriorare a situației umanitare din Ucraina. Am prezentat măsurile luate de România pentru refugiații ucraineni care vin în România, precum și sprijinul pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin hub-ul de la Suceava, pe care și Franța l-a utilizat în mod intensiv.

O altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța, pe care am abordat-o în cadrul discuțiilor, a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, care este profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene, ceea ce împiedică cerealele din această țară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii”, a spus Klaus Iohannis, după întâlnirea cu Emmanuel Macron.

Presedintele României, Klaus Iohannis
Sursa foto: GÂNDUL / Alexandra Pandrea

UPDATE 09:30 – Cei doi lideri de stat au ajuns la baza militară

Emmanuel Macron și Klaus Iohannis au ajuns la Baza Mihail Kogălniceanu.

Ceremonia primirii oficiale a cuprins intonarea celor două imnuri naţionale şi trecerea în revistă a Gărzii de onoare.

Din delegația oficială fac parte premierul Nicolae Ciucă, ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul Luca Niculescu

ȘTIRE INIȚIALĂ

La final, Iohannis şi Macron vor face declaraţii comune de presă.

Președintele Franței Emmanuel Macron a ajuns marți seara în România. El a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța, unde a  fost întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.

Captura digi24

Programul întâlnirii

  • Ceremonia primirii oficiale
  • Convorbiri oficiale
  • Întâlnire cu militarii dislocați în bază
  • Declarații comune de presă

Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii români, francezi și din celelalte țări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situației de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Agenda discuțiilor

Vizita Președintelui Franței are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens și în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, precum și de cooperarea strânsă în plan european și internațional. La acestea se adaugă și decizia recentă a Franței de a fi națiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din țara noastră și de a participa cu trupe la acesta, conform Administrației Prezidențiale.

Cei doi președinți vor discuta despre modalitățile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către Președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a Declarației Politice aferente, ale cărei direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Aderarea României la spațiul Schengen și implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuțiilor.

O atenție deosebită va fi acordată coordonării pozițiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum și a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie.

Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluția situației de securitate din regiune și efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susținerea acordată Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și propunerile legate de reconstrucția acestei țări.

Cei doi șefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistență prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa României, Franței și Germaniei în luna aprilie.

Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce amendă a primit un turist care s-a apropiat prea mult de o morsă din...