Un important șef de stat vine în România, într-o vizită fulger. Se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis direct la Baza Kogălniceanu

Un important șef de stat vine în România, într-o vizită fulger. Se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis direct la Baza Kogălniceanu
Sursa foto Mediafax Foto
Publicat: 14/06/2022, 11:25
Actualizat: 14/06/2022, 12:14

Președintele Franței, Emmanuel Macron, face o vizită fulger în România. Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi, marți, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța.

„Cei doi șefi de stat vor avea convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii români, francezi și din celelalte țări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situației de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Vizita președintelui Franței are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens și în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, precum și de cooperarea strânsă în plan european și internațional. La acestea se adaugă și decizia recentă a Franței de a fi națiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din țara noastră și de a participa cu trupe la acesta”, conform unui comunicat trimis de Administrația Prezidențială.

Potrivit sursei citate, cei doi președinți vor discuta despre modalitățile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez, reînnoit în 2018 prin semnarea, la Paris, de către președinții Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, a Declarației Politice aferente, ale cărei direcții de dezvoltare au fost detaliate în cadrul Foii de Parcurs semnate în 2020.

Emmanuel Macron, despre aderarea Ucrainei la UE: „Ar putea dura decenii”
Sursa foto: Profimedia

Aderarea României la spațiul Schengen, pe agenda discuțiilor

Aderarea României la spațiul Schengen și implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuțiilor.

„O atenție deosebită va fi acordată coordonării pozițiilor celor două state în pregătirea reuniunilor Consiliului European de la Bruxelles, precum și a Summitului NATO de la Madrid, care vor avea loc în a doua parte a lunii iunie. Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii va viza evoluția situației de securitate din regiune și efectele multiple ale războiului din Ucraina, alături de susținerea acordată Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și propunerile legate de reconstrucția acestei țări.

Cei doi șefi de stat vor discuta despre sprijinirea în continuare a Republicii Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări generate de efectele agresiunii ruse în Ucraina, inclusiv prin continuarea eforturilor de asistență prin Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa României, Franței și Germaniei în luna aprilie. Cererile de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, precum și sprijinul concret pentru integrarea europeană a acestora vor figura, de asemenea, pe agendă”, potrivit comunicatului de presă.

Președintele Franței, întâmpinat marți de premierul României

Premierul Nicolae Ciucă îl întâmpină, marţi seara, la ora 19,00, pe preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la sosirea în România, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, judeţul Constanţa, anunţă Guvernul.

Nicolae Ciucă / Sursă Foto: Mediafax Foto

Bogdan Aurescu, despre conotația vizitei lui Macron în România: „Confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că vizita președintelui francez Emmanuel Macron în România confirmă din nou sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic. 

„O vizită extrem de importantă, care confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, inclusiv prin contribuţia substanţială pe care Franţa, la solicitarea României, prin demersurile făcute de preşedintele Iohannis, a adus-o prin Grupul de luptă pe care Franţa îl conduce ca naţiune-cadru şi la care participă cu un număr de aproape 600 de militari”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul a amintit că formarea grupului de luptă a fost anunțat la summitul NATO de la Bruxelles din primăvară, iar Franța este țara cadru. El a precizat că în prezent se desfăşoară „un proces accelerat” de creare a Grupului de luptă a cărui înfiinţare pe teritoriul României a fost decisă la summitul extraordinar NATO.

„Noi avem un parteneriat strategic extrem de solid cu Franţa, care se cuantifică şi printr-o relaţie comercială şi de investiţii foarte importantă, printr-o relaţie interumană, prin legături istorice şi de prietenie foarte solide”, a afirmat ministrul.

Compoziţia grupului de luptă este „în curs de operaţionalizare” şi acesta va fi finalizat către sfârşitul anului sau începutul anului viitor, sau poate chiar mai devreme, a subliniat ministrul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult