VIDEO Aurescu, despre conotația vizitei lui Macron în România: „Confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic”

Publicat: 13/06/2022, 22:06
Actualizat: 14/06/2022, 09:37

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că vizita președintelui francez Emmanuel Macron în România confirmă din nou sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe flancul estic. 

„O vizită extrem de importantă, care confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, inclusiv prin contribuţia substanţială pe care Franţa, la solicitarea României, prin demersurile făcute de preşedintele Iohannis, a adus-o prin Grupul de luptă pe care Franţa îl conduce ca naţiune-cadru şi la care participă cu un număr de aproape 600 de militari”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul a amintit că formarea grupului de luptă a fost anunțat la summitul NATO de la Bruxelles din primăvară, iar Franța este țara cadru. El a precizat că în prezent se desfăşoară „un proces accelerat” de creare a Grupului de luptă a cărui înfiinţare pe teritoriul României a fost decisă la summitul extraordinar NATO.

„Noi avem un parteneriat strategic extrem de solid cu Franţa, care se cuantifică şi printr-o relaţie comercială şi de investiţii foarte importantă, printr-o relaţie interumană, prin legături istorice şi de prietenie foarte solide”, a afirmat ministrul.

Compoziţia grupului de luptă este „în curs de operaţionalizare” şi acesta va fi finalizat către sfârşitul anului sau începutul anului viitor, sau poate chiar mai devreme, a subliniat ministrul.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, vine în România miercuri, 15 iunie. Acesta urmează să fie primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, au declarat pentru News.ro surse oficiale. Preşedintele francez ar urma să se întâlnească şi cu soldaţii francezi din NATO aflaţi la baza militară de la Kogălniceanu.

Vizita preşedintelui francez are loc la câteva zile după Summitul Bucureşti 9, găzduit de şeful statului Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Preşedintele Republicii franceze a mai fost în România anul trecut, pe 24 august, în cadrul unui turneu european în ţările central şi est-europene din UE.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult