EXCLUSIV | Specialist în nutriție, despre frumusețea în tipare și derapajele lui Buhnici: „Este revoltător că femeile sunt reduse doar la felul în care arată. Genul de poziționare și atitudine care face rău tinerei generații”

Publicat: 22/07/2022, 11:50
Actualizat: 22/07/2022, 12:36

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, a vorbit pentru Gândul despre miturile etalonului de frumusețe feminină și presiunea pe felul în care arată femeia, care este resimțită în România mult mai acut decât o experimentează oamenii din alte culturi. Cori Grămescu spune că au revoltat-o declarațiile lui George Buhnici, care au redus femeia doar la felul în care arată, acesta fiind genul de mentalitate și atitudine care poate face rău generațiilor viitoare. Specialistul în nutriție afirmă că „extremele sunt greșite!”

Declarațiile lui George Buhnici – „Serios, mai mergeţi pe la sală, fetelor! Venim la mare ca să vedem piele şi aş vrea ca pielea aia să nu aibă vergeturi. Deci, dacă aţi investi în săliţă cât investiţi în tatuaje, cred că am fi toţi mai bine” – au stârnit un val de controverse și mesaje în spațiul public.

Acesta nu a fost singurul derapaj semnalat de opinia publică. Buhnici a mai spus: „Sansa vieții mele e o soție care arată ca o minoră”.

„Este, din păcate, o atitudine românească tipică”

„Și eu am fost printre oamenii care au luat o atitudine extrem de dură la povestea asta. Nu pentru că am ceva personal cu George. Ceea ce el a exprimat este, din păcate, o poziționare și o atitudine românească tipică. Recunosc că m-am revoltat și pentru că este genul de replică pe care trebuie să-l taxăm foarte tare. Este genul de poziționare și atitudine care face rău tinerei generații. Nu este normal sa vorbești despre cum arată cineva, despre corpul altei persoane, fără să ți se ceară părerea în mod direct.

Și mai mult decât atât, pentru mine, ca femeie de aproape 40 de ani, este revoltător să văd că  femeile sunt sunt reduse doar la felul în care arată. După cum nu mi se pare normal că următoarele articole din presă au fost despre cum arată Lorena Buhnici (soția lui George Buhnici – n.red.). Este irelevant cum arată Lorena care este o femeie foarte frumoasă, care are grijă de ea. Pentru publicul larg, nu contează cum arată Lorena, putea să aibă 200 de kilograme.

Toate extremele sunt greșite. Orice iese dintr-o zonă de moderație, de empatie față de cealaltă persoană, de acceptare, este greșit”, a spus Cori Grămescu.

„Suntem supuse unei presiuni culturale greu de gestionat”

Cum se poate simți cu adevărat frumoasă o femeie? Cori Grămescu spune că fericirea nu poate veni exclusiv din idealuri estetice, pe care unele femei tind să le atingă.

Antrenorul de lifestyle și nutriție susține că nu poți să fii mulțumit de  propria persoană doar dacă ești frumoasă, după nu știu care standard, punctând că sunt alte lucruri care ar trebui să conteze pentru a fi împăcat cu  ceea ce ai, ceea ce ești și cu felul în care arăți.

„Este, în primul rând, o problemă de natură culturală, pe care noi o avem în mod special în România, anume faptul că tindem să obiectificăm femeia cultural. Cumva, suntem supuse unei presiuni culturale greu de gestionat din perspectiva asta, suntem o țară tradiționalistă și asta influențează felul în care noi, ca femei, suntem văzute și ne și vedem. Presiunea aceasta de a arăta foarte tânără pe care o resimțim în România nu este o presiune pe care alte femei din alte culturi să o experimenteze așa de acut. Și spun asta prin perspectiva omului care a trăit în Franța, a trăit în Grecia, a trăit în America, deci cumva lucrurile țin foarte mult de poziționarea noastră culturală.

Apoi, cum ne putem simți frumoase? În primul rând, înțelegând că modul în care ne recăpătăm centrarea pe sine se face doar prin grijă față de propria persoană. Și aici nu mă refer la nu știu ce tratament cosmetic sau nu știu ce cură de slăbire, ci să ne comportăm față de noi înșine cu respect, cu deferență, cu amabilitate și, poate cel mai important, cu aplecarea către lucrurile de substanță, nu cele de aparență”, mai spune Cori Grămescu.

„Pandemia a însemnat o creștere a conștientizării propriului chip cu 600-700%”

Tehnologia, coroborată cu izbucnirea pandemiei, au fost factorii care au determinat o supraexpunere a omului la propria imagine, ceea ce este un fel de „armă” cu două tăișuri. Ca antrenor de lifestyle și nutriție, Cori Grămescu susține că militează pentru ideea de integrare organică a plăcerii în viața de zi cu zi. Mai exact, să-ți educi plăcerea, să descoperi noi și noi modalități de a te face fericit zi de zi.

„Pandemia a însemnat o creștere a conștientizării propriului chip, undeva, cred, cu 600-700%. Faptul că ne-am petrecut doi ani uitându-ne la chipul nostru într-un ecran de laptop, în zoom-uri, a făcut să devenim mult mai expuși la propria imagine.

Nu ar trebui să putem să ne limităm la restricții permanente sau la constrângeri permanente doar de dragul de a arăta într-un fel sau a cântări un număr de kilograme. 

Dacă ești bine în viața ta de zi cu zi, nu-ți trebuie foarte multe lucruri. Îmi învăț clienții să facă alegeri și să facă o repoziționare a stilului lor de viață, a modului în care își repoziționează alegerile, a modului în care își revizuiesc valorile”, a adăugat Cori Grămescu.

„Important este să se meargă către o soluție care să fie personalizată”

Pandemia a schimbat total stilul de viață al oamenilor, crescând foarte mult tendința de a mânca pe fond emoțional, dar a agravat și problemele emoționale, anxietatea, mai spune Cori Grămescu. Dietele, pe de altă parte, trebuie să fie parte din programe, personalizate în funcție de nevoile fiecărui corp.

„A scăzut foarte mult gradul de activitate fizică, a crescut foarte mult nivelul general de anxietate. A crescut foarte mult zona asta de mâncat pe fond emoțional, s-au agravat mult probleme de management și de autoreglare emoțională. Eu asta văd în aria mea de activitate, deoarece interacționez cu precădere cu oameni care vor și au nevoie să slăbească și atunci eșantionul meu este, cumva,  autolimitat.

Este important să se meargă tot mai mult către programele personalizate, către soluțiile, către intervențiile care sunt construite pentru fiecare. Dieta pe care a ținut-o o persoană nu este potrivită cu tine neapărat sau dacă cineva a slăbit cu nu știu ce program, nu înseamnă că ți se potrivește și ție. Important este să se meargă către o soluție care să fie personalizată, să fie creată pentru fiecare”, explică antrenorul de lifestyle și nutriție.

Cazul Buhnici, în atenția CNCD

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD ) s-a sesizat în cazul Buhnici și a decis să ia măsuri urgente. Vloggerul George Buhnici a generat un scandal-monstru, după ce a criticat dur „femeile cu vergeturi” de pe plajă și a lăudat-o pe Lorena, soția sa, pentru că are un corp de „minoră”.

Dacă se constată o faptă de discriminare, vloggerul George Buhnici riscă o amendă între 2.000 și 100.000 de lei de la CNCD.

„Se va analiza limita libertății de exprimare în raport cu dreptul la demnitate al femeilor și în general al oamenilor din perspectiva aspectului fizic. O astfel de analiză durează 90 de zile în principiu, dar când e vorba mesaje publice, ne străduim să dăm o soluție cât mai repede”, a transmis pentru G4Media Csaba Asztalos, președintele CNCD.

„În principiu, condiția femeii în societatea din România e una dificilă. Suntem pe primul loc în UE la mame minore, pe primele locuri la traficul de ființe umane, toate acestea au legătură cu tratamentul în societate.

Există și violența de familie cu femei ucise în fiecare an. Toate acestea au legătură cu un comportament în societate față de femei, unele moștenite istoric, altele create în diferite conjuncturi – competiție politică, publicitate etc, în care este exploatată sexualitatea femeii”, a mai spus acesta.

SURSĂ FOTO: Arhivă personală Cori Grămescu 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Marea greșeală pe care o fac românii în Săptămâna Mare. Este complet interzis înainte de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei