Un exemplar extrem de rar din prima ediție a Constituției SUA ar putea fi vândut la licitație cu 30 de milioane de dolari 

Un exemplar extrem de rar din prima ediție a Constituției SUA ar putea fi vândut la licitație cu 30 de milioane de dolari 
Publicat: 02/11/2022, 16:29

O copie „extrem de rară” din prima ediție a Constituției Statelor Unite va fi scoasă la licitație la New York luna viitoare, casa Sotheby’s așteptând oferte de până la 30 de milioane de dolari.

Realizat înainte de Convenția Constituțională istorică din 1787, este printre cele 13 texte tipărite originale despre care se știe că au supraviețuit – și unul dintre cele două care sunt încă în colecții private, a declarat casa de licitații într-un comunicat de presă.

Anunțul vine la mai puțin de un an după ce cealaltă copie deținută într-o colecție particulară a atins un record de 43,2 milioane de dolari la licitație. Vânzarea din noiembrie, desfășurată tot la New York, a dus la un război de licitații între managerul unui  fond speculativ, miliardarul Ken Griffin, și grupul de criptomonede Constitution DAO, care a strâns echivalentul a peste 40 de milioane de dolari de la 17.000 de investitori individuali în ceea ce Sotheby’s a descris drept „cea mai importantă inițiativă de crowdfunding întreprinsă vreodată”.

Grupul Constitution DAO a pierdut în cele din urmă în fața lui Griffin, fondatorul și CEO-ul companiei de investiții Citadel, care de atunci a împrumutat documentul Muzeului de Artă Americană Crystal Bridges din Arkansas. Licitația de anul trecut a fost cea mai urmărită din istoria Sotheby’s, iar Richard Austin, șeful global pentru cărți și manuscrise, și-a exprimat speranța că licitația de luna viitoare va provoca un „răspuns similar” din partea publicului.

„Rezultatul fără precedent pe care l-am obținut pentru Constituție în noiembrie anul trecut a fost un moment cu adevărat unic și inspirat – unul care semnifică nu numai raritatea extremă a primelor copii tipărite ale Constituției disponibile în colecții particulare, ci și importanța și influența durabilă a Constituției ca expresie supremă a principiilor democratice care ne modelează viața de zi cu zi de peste 200 de ani de când a fost scrisă pentru prima dată”, a spus el într-un comunicat de presă.

Doar aproximativ 500 de exemplare ale Constituției au fost tipărite în 1787

Elaborată în timpul unei serii de întâlniri secrete prezidate de George Washington, Constituția SUA a fost scrisă pentru a înlocui articolele anterioare ale Confederației. Aproximativ 500 de exemplare tipărite ale textului final au fost distribuite delegaților înainte de Convenția Constituțională, care a avut loc la Philadelphia, Pennsylvania, în 1787. Constituția a fost ratificată de majoritatea statelor în anul următor și a intrat în vigoare în 1789.

Dintre celelalte exemplare tipărite din prima ediție despre care se știe că au supraviețuit, 11 aparțin colecțiilor instituționale și guvernamentale, inclusiv cele ale Societății Istorice din Pennsylvania, Arhivele Statului New Jersey și Biblioteca Congresului.

Copia care va fi scoasă la vânzare în decembrie nu a mai fost într-o licitație de peste 125 de ani, potrivit Sotheby’s, care a descris articolul ca fiind „extrem de rar”. Vândut din colecția avocatului și politicianului din Georgia Charles Colcock Jones în 1894, volumul a fost achiziționat ca un cadou pentru omul de afaceri și colecționar Adrian Van Sinderen și de atunci a fost în colecții private. Articolul nu a fost mai expus public de la o expoziție de la Universitatea Stanford, de acum 35 de ani.

Foto: Sotheby’s

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV | Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, etapa a III-a. 11 albume cu 4.374 de fotografii aparținând Reginei Maria, adjudecate pentru o sumă record: ”Lucrurile colecționabile devin prețioase și în România!”

EXCLUSIV | Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, etapa a II-a. Butonii din aur și platină, încrustați cu diamante, ai Regelui Carol I + Ceasul de birou al Reginei Maria au declanșat ”lupta” între colecționari

Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești | Tabloul ”Natură statică cu cireșe, caise și tutun” (Theodor Aman), adjudecat pentru 70.000 euro + Picturile maestrului Ștefan Câlția, printre ”vedetele” Licitației de Toamnă Artmark

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
×