FOTO – Slujbă de pomenire a martirilor din decembrie 1989, organizată miercuri în Cimitirul „Eroilor Revoluției” din București

FOTO - Slujbă de pomenire a martirilor din decembrie 1989, organizată miercuri în Cimitirul „Eroilor Revoluției” din București
FOTO - Slujbă de pomenire a martirilor din decembrie 1989, organizată miercuri în Cimitirul „Eroilor Revoluției” din București / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GANDUL)

O slujbă de pomenire a martirilor din decembrie 1989 a fost organizată miercuri în Cimitirul „Eroilor Revoluției” din București. La eveniment a participat un sobor de preoți și mai mulți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naţionale.

Mai multe evenimente comemorative au loc marți, miercuri și joi, la monumentele închinate Eroilor Martiri căzuţi pentru Victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989.

„Cu prilejul comemorării a 33 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, în zilele de 20, 21 și 22 decembrie 2022 vor fi oficiate mai multe slujbe de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

Slujba de pomenire a acestor eroi va fi săvârșită inclusiv în Catedrala Patriarhală, dar și în toate bisericile și mănăstirile din cadrul Patriarhiei Române unde se va sluji Sfânta Liturghie în ziua de 22 decembrie 2022”, a transmis Patriarhia.

Joi vor avea loc alte manifestații de comemorare a victimelor Revoluției:

  • Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluției din Piața Revoluției, ora 09.00.
  • Radiodifuziunea Română, ora 10.00.
  • Televiziunea Română – Troița (din fața instituției), ora 11.00.
  • Televiziunea Română – Troița Parașutiștilor (din curtea instituției), ora 11.30.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a depus, miercuri, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. Șeful statului a fost însoţit de consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Daniela Bârsan şi Delia Dinu şi consilierul de stat Cătălina Galer.

„Să păstrăm vie memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și să ducem mai departe idealurile pentru care au luptat”, a transmis, miercuri, președintele, într-un mesaj postat pe Facebook.

Ceremonia a avut loc miercuri, la ora 08:30, în Piața Universității.

Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. / Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. / Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Memoriei Victimelor Comunismului

„Această perioadă a anului poartă, de 33 de ani, amprenta schimbării radicale de direcție a României, de la regimul totalitar la democrație.

Comemorăm victimele comunismului, pe toți cei care au trecut prin suferințe de neimaginat în temnițele comuniste, supuși abuzurilor unui regim totalitar care a întunecat istoria României timp de aproape cinci decenii.

S-au opus acestei experiențe brutale și criminale a istoriei cu prețul propriei libertăți sau chiar al vieții. Curajul de a se opune oprimării comuniste și sacrificiul lor au menținut vie speranța românilor în libertate și democrație, care avea să se împlinească în Decembrie 1989, prin victoria Revoluției Române și a libertății.

Celor care am trăit acele momente de răscruce ale istoriei noastre ne revine acum datoria să le explicăm noilor generații că dictatura a însemnat frică, lipsuri,   cenzură, opresiune și încălcarea libertăților fundamentale.

Toate acestea nu trebuie uitate și nu trebuie să mai revină vreodată în soarta acestui popor. Tinerii și copiii de astăzi trebuie să știe cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre și să cunoască meritele și jertfa celor care au făcut posibilă libertatea noastră de astăzi, a celor care nu s-au lăsat intimidați de opresiunea comunistă și au adus victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, victoria libertății împotriva dictaturii.

Faptul că de anul școlar viitor elevii pot studia în anii de liceu, ca materie opțională, „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” vine ca o minimă reparație morală pentru eroii cunoscuți și necunoscuți ai schimbării de regim de acum 33 de ani. Sper, din tot sufletul, că vor fi cât mai mulți elevi interesați de această nouă curriculă școlară și cât mai mulți părinți care își vor încuraja copiii să opteze pentru a o studia.

Cunoscând firul evenimentelor din Decembrie 1989 și cauzele care au declanșat revolta populară la nivelul întregii țări, copiii și adolescenții de azi vor ști cu siguranță în viitor, când va veni rândul lor să gestioneze România, să mențină parcursul democratic pe care românii l-au ales fără ezitare după răsturnarea regimului totalitar.

Martirilor Revoluției Române și tuturor celor care au avut de suferit în perioada de dictatură comunistă le datorăm libertatea de care ne bucurăm astăzi. La rândul nostru, se cuvine să le mulțumim prin grija pe care o avem pentru România și pentru consolidarea procesului democratic în care ne-am angajat odată cu răsturnarea dictaturii comuniste.

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluției Române din decembrie 1989 și toate victimele dictaturii comuniste!”, a transmis Nicolae Ciucă.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO...
Poveste uluitoare pentru un popular actor român. Viața i-a fost dată total peste cap
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×