FOTO – Slujbă de pomenire a martirilor din decembrie 1989, organizată miercuri în Cimitirul „Eroilor Revoluției” din București

FOTO - Slujbă de pomenire a martirilor din decembrie 1989, organizată miercuri în Cimitirul „Eroilor Revoluției” din București
FOTO - Slujbă de pomenire a martirilor din decembrie 1989, organizată miercuri în Cimitirul „Eroilor Revoluției” din București / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GANDUL)

O slujbă de pomenire a martirilor din decembrie 1989 a fost organizată miercuri în Cimitirul „Eroilor Revoluției” din București. La eveniment a participat un sobor de preoți și mai mulți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naţionale.

Mai multe evenimente comemorative au loc marți, miercuri și joi, la monumentele închinate Eroilor Martiri căzuţi pentru Victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989.

„Cu prilejul comemorării a 33 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, în zilele de 20, 21 și 22 decembrie 2022 vor fi oficiate mai multe slujbe de pomenire a eroilor care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

Slujba de pomenire a acestor eroi va fi săvârșită inclusiv în Catedrala Patriarhală, dar și în toate bisericile și mănăstirile din cadrul Patriarhiei Române unde se va sluji Sfânta Liturghie în ziua de 22 decembrie 2022”, a transmis Patriarhia.

Joi vor avea loc alte manifestații de comemorare a victimelor Revoluției:

  • Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluției din Piața Revoluției, ora 09.00.
  • Radiodifuziunea Română, ora 10.00.
  • Televiziunea Română – Troița (din fața instituției), ora 11.00.
  • Televiziunea Română – Troița Parașutiștilor (din curtea instituției), ora 11.30.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a depus, miercuri, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. Șeful statului a fost însoţit de consilierii prezidenţiali Ion Oprişor, Daniela Bârsan şi Delia Dinu şi consilierul de stat Cătălina Galer.

„Să păstrăm vie memoria eroilor Revoluției din Decembrie 1989 și să ducem mai departe idealurile pentru care au luptat”, a transmis, miercuri, președintele, într-un mesaj postat pe Facebook.

Ceremonia a avut loc miercuri, la ora 08:30, în Piața Universității.

Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. / Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis
Preşedintele Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din 1989. / Sursa foto: Facebook Klaus Iohannis

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu ocazia Zilei Memoriei Victimelor Comunismului

„Această perioadă a anului poartă, de 33 de ani, amprenta schimbării radicale de direcție a României, de la regimul totalitar la democrație.

Comemorăm victimele comunismului, pe toți cei care au trecut prin suferințe de neimaginat în temnițele comuniste, supuși abuzurilor unui regim totalitar care a întunecat istoria României timp de aproape cinci decenii.

S-au opus acestei experiențe brutale și criminale a istoriei cu prețul propriei libertăți sau chiar al vieții. Curajul de a se opune oprimării comuniste și sacrificiul lor au menținut vie speranța românilor în libertate și democrație, care avea să se împlinească în Decembrie 1989, prin victoria Revoluției Române și a libertății.

Celor care am trăit acele momente de răscruce ale istoriei noastre ne revine acum datoria să le explicăm noilor generații că dictatura a însemnat frică, lipsuri,   cenzură, opresiune și încălcarea libertăților fundamentale.

Toate acestea nu trebuie uitate și nu trebuie să mai revină vreodată în soarta acestui popor. Tinerii și copiii de astăzi trebuie să știe cât rău a însemnat acea pagină a istoriei noastre și să cunoască meritele și jertfa celor care au făcut posibilă libertatea noastră de astăzi, a celor care nu s-au lăsat intimidați de opresiunea comunistă și au adus victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, victoria libertății împotriva dictaturii.

Faptul că de anul școlar viitor elevii pot studia în anii de liceu, ca materie opțională, „Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România” vine ca o minimă reparație morală pentru eroii cunoscuți și necunoscuți ai schimbării de regim de acum 33 de ani. Sper, din tot sufletul, că vor fi cât mai mulți elevi interesați de această nouă curriculă școlară și cât mai mulți părinți care își vor încuraja copiii să opteze pentru a o studia.

Cunoscând firul evenimentelor din Decembrie 1989 și cauzele care au declanșat revolta populară la nivelul întregii țări, copiii și adolescenții de azi vor ști cu siguranță în viitor, când va veni rândul lor să gestioneze România, să mențină parcursul democratic pe care românii l-au ales fără ezitare după răsturnarea regimului totalitar.

Martirilor Revoluției Române și tuturor celor care au avut de suferit în perioada de dictatură comunistă le datorăm libertatea de care ne bucurăm astăzi. La rândul nostru, se cuvine să le mulțumim prin grija pe care o avem pentru România și pentru consolidarea procesului democratic în care ne-am angajat odată cu răsturnarea dictaturii comuniste.

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii Revoluției Române din decembrie 1989 și toate victimele dictaturii comuniste!”, a transmis Nicolae Ciucă.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie a găsit o poșetă în care erau acte, bani și telefoane lângă gara...
BREAKING NEWS | A murit milionarul care a rivalizat cu Borcea, Copos și Gigi Becali!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ceasiv Iar, ultima redută. Rușii, la 25 de kilometri de comandamentul ucrainean din Donețk. „Doar...
Vestea momentului! Simona Halep și-a anunțat retragerea sâmbătă, 20 aprilie 2024
Noi detalii cutremurătoare despre moartea lui Naomi. Ce au scos la iveală prietenii apropiați
Ninge de ore bune la munte. La Rânca s-a aşternut deja un strat consistent de...
EL a ucis-o pe Ana-Maria?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
A fost găsit trupul neînsuflețit al tinerei însărcinate din Moldova! Ana-Maria dispăruse acum o săptămână,...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Blinken va merge în China cu o ameninţare în privinţa ajutorului militar acordat Rusiei
Ce s-a ÎNTÂMPLAT când LUNA „s-a ÎNTORS pe DOS”?
O MARE COMPANIE tocmai a decis. Închide și SE MUTĂ în România
Prăjitura cu mere și morcovi. Rețetă de post din sertarul bunicii
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Ana-Maria, găsită moartă! Șocant unde era și ce mesaj a lăsat
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu aniversează 13 ani de căsnicie! Cei doi soți au făcut...
La 85 de ani, Irina Loghin își întreține tenul cu unul dintre cele mai ieftine...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Care este al doilea cel mai plăcut oraș din Europa?