DECLARAȚII EXCLUSIVE | Ce se va întâmpla cu ucrainenii rătăciți în Munții Maramureșului. Din cei șase bărbați, patru au fost recuperați, unul a fost găsit mort, iar un altul este încă dat dispărut

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Ce se va întâmpla cu ucrainenii rătăciți în Munții Maramureșului. Din cei șase bărbați, patru au fost recuperați, unul a fost găsit mort, iar un altul este încă dat dispărut
FOTO - Salvamont Maramureș
Publicat: 27/12/2022, 18:59
Actualizat: 27/12/2022, 20:16

Șase cetățeni ucraineni s-au rătăcit, în ajunul Crăciunului, în Munții Maramureșului. Patru dintre ei au fost găsiți de salvamontiști și polițiștii de frontieră din Satu Mare, unul a fost găsit mort, marți, iar un altul este încă dat dispărut. Toți au fugit din calea războiului și, fiind instaurată Legea Marțială, nu au voie să-și părăsească țara. În astfel de cazuri, de trecere frauduloasă a frontierei, dacă se solicită o formă de protecție internațională, se analizează fiecare caz în parte. În ultima săptămână, până astăzi, niciun cetățean ucrainean nu solicitase vreo formă de protecție.

Contactat telefonic de Gândul, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab, ne-a declarat că la această oră, primii doi ucraineni gășiți au fost recuperați medical și au solicitat o formă de protecție temporară, ei fiind plasați deja în Centrul de la Șomcuta Mare.

„Ceilalți doi, recuperați ieri de echipajele de salvare, vor fi preluați de către polițiștii de frontieră maramureșeni și, în funcție de mersul anchetei și de o eventuală cerere a lor, de protecție, se va analiza cazul. Al patrulea ucrainean a ajuns la baza muntelui la ora 02:30, azi-noapte”.

După recuperarea medicală, aceștia vor fi preluați de polițiștii de frontieră, care îi vor cerceta pentru fapta săvârșită. Unul dintre bărbați are un picior rupt și to

„Este vorba de un dosar de trecere frauduloasă de frontieră”, a mai declarat pentru Gândul purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Sighetu Marmaţiei.

Un al cincilea bărbat a fost găsit mort, marți, de către un cioban, potrivit Digi 24. Victima se afla într-un râu, aproape de o prăpastie, și era deja decedat.

Astfel, în jurul orei 17:30, un localnic din Crasna Vișeului a informat o patrulă a Poliției de Frontieră aflată în teren că în munte, într-o râpă, a descoperit un bărbat fără semne vitale. Polițiștii de frontieră au anuntat imediat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Maramureș.

Un al șaselea cetățean ucrainean este în continuare dat dispărut și nu se mai știe nimic despre el. Miercuri dimineață, salvatorii vor decide dacă pot trimite un elicopter în căutarea sa, ținând cont de vremea nefavorabilă din zonă.

Cei șase au sunat la 112 și au cerut ajutor, în Ajunul Crăciunului, spunând că au rămas blocați la o altitudine de peste 1.800 de metri, în zona Vârfului Pop Ivan, unul dintre ei având şi piciorul fracturat după ce a căzut într-o prăpastie adâncă de 300 de metri. De asemenea, toți au suferit hipotermii.

Doi dintre cei patru ucraineni au fost salvați ieri, în zona vârfului Pop Ivan, fiind observați dintr-un elicopter al Inspectoratului General de Aviație. Unul dintre ei a fost preluat de elicopter, iar celălalt a fost coborât pe jos.

De la începerea conflictului din Ucraina, 4.397 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

De asemenea, din data de 18 martie 2022 și până în prezent, au fost emise 101.009 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 13 fiind acordate doar în ultimele 24 de ore.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun