Prima pagină » Actualitate » Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Dintre numeroasele rețete lăsate moștenire de regretatul expert în gastronomie Radu Anton Roman, plăcinta cu brânză dulce este printre cele mai apreciate.

Preparată mai ales înainte de începutul Postului Paștelui, când se lasă sec de brânză, această plăcintă e preferata românilor.

Ce ingrediente se folosesc la plăcinta cu brânză dulce

În „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti, carte apărută la Editura Paideia, Radu Anton Roman descrie modul de preparare a plăcintei cu brânză de vacă, dar și ce ingrediente trebuie folosite. Iar gospodinele țin cont de recomandările celebrului gastronom, căci plăcintele lui au fost degustate și apreciate de foarte mulți români.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1,5 pachete de unt (300 g)
  • 250 g de smântână
  • 1 praf de sare
  • 1 cană mare de făină (de obicei, cât cere aluatul)

Pentru umplutură:

  • 500 g de brânză de vaci
  • 200 g de stafide
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 pahar de zahăr tos
  • 3 ouă
  • 1 lingură de făină
  • un praf de scorţişoară
  • un strop de rom

Pentru copt:

  • 1 nucă de unt
  • 1 pahar de pesmet
  • 3 linguri de zahăr pudră (pentru glazură)

Mod de preparare:

Aluat:

  • Se amestecă unt, smântână, faină şi sare şi se pune coca la frigider o noapte ca să iasă fragedă; cu 1 oră înainte de copt se scoate.

Umplutura:

  • Brânza se freacă cu ouă, zahăr, făină, scorţişoară, rom. Se adaugă stafidele şi se amestecă.

Copt:

Se împarte aluatul în două și se întind foi cât o tavă de cuptor. Se unge tava cu unt apoi se presară cu 2-3 linguri de pesmet. Se aşază 1 foaie, marcând bine colţurile şi înţepând-o cu furculiţa și se dă la cuptor 1 sfert de oră. Se scoate tava – foaia are o frumoasă culoare aurie – şi se presară restul de pesmet. Se aşterne umplutura, se acoperă cu a doua foaie şi se pune în cuptor, la foc potrivit, o jumătate de oră. Se oferă presărată cu zahăr pudră„, punctează Radu Anton Roman în cartea lui.

Radu Anton Roman a fost jurnalist, scriitor, realizator tv, vânător şi pescar sportiv. „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, publicată în 1998, este una dintre cele mai apreciate cărți despre gastronomia românească.

Recomandarea video

Mediafax
Marele pierzător al acestor alegeri
Digi24
George Simion: „Democrația a fost călcată în picioare”. Reacția liderului AUR după închiderea urnelor
Cancan.ro
Moartea Rodicăi Stănoiu, învăluită în mister! Semnul care a stârnit îngrijorare în rândul celor care o cunosc
Prosport.ro
FOTO. Parcă sunt surori! Cum arată mama Jaquelinei Cristian, jucătoarea română care a încasat peste 1 milion de dolari în 2025
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
EXIT-POLL Alegeri Primăria București 2025. CURS: Ciucu 32,7% Băluță 26,3% Alexandrescu 20,2% Drulă 12,8%. INSCOP: Ciucu: 31,7%, Băluță 26,1%, Alexandrescu 21,1%
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
AUR a recunoscut că Anca Alexandrescu a pierdut alegerile. Ce a spus Simion despre relația cu Georgescu
Cancan.ro
Motivul real pentru care Mirabela Grădinaru nu a votat. Răspunsul BIZAR oferit de Nicușor Dan
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Averea celor mai bogați oameni din lume a ajuns la un nou record istoric în 2025