Prima pagină » Actualitate » Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Dintre numeroasele rețete lăsate moștenire de regretatul expert în gastronomie Radu Anton Roman, plăcinta cu brânză dulce este printre cele mai apreciate.

Preparată mai ales înainte de începutul Postului Paștelui, când se lasă sec de brânză, această plăcintă e preferata românilor.

Ce ingrediente se folosesc la plăcinta cu brânză dulce

În „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti, carte apărută la Editura Paideia, Radu Anton Roman descrie modul de preparare a plăcintei cu brânză de vacă, dar și ce ingrediente trebuie folosite. Iar gospodinele țin cont de recomandările celebrului gastronom, căci plăcintele lui au fost degustate și apreciate de foarte mulți români.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1,5 pachete de unt (300 g)
  • 250 g de smântână
  • 1 praf de sare
  • 1 cană mare de făină (de obicei, cât cere aluatul)

Pentru umplutură:

  • 500 g de brânză de vaci
  • 200 g de stafide
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 pahar de zahăr tos
  • 3 ouă
  • 1 lingură de făină
  • un praf de scorţişoară
  • un strop de rom

Pentru copt:

  • 1 nucă de unt
  • 1 pahar de pesmet
  • 3 linguri de zahăr pudră (pentru glazură)

Mod de preparare:

Aluat:

  • Se amestecă unt, smântână, faină şi sare şi se pune coca la frigider o noapte ca să iasă fragedă; cu 1 oră înainte de copt se scoate.

Umplutura:

  • Brânza se freacă cu ouă, zahăr, făină, scorţişoară, rom. Se adaugă stafidele şi se amestecă.

Copt:

Se împarte aluatul în două și se întind foi cât o tavă de cuptor. Se unge tava cu unt apoi se presară cu 2-3 linguri de pesmet. Se aşază 1 foaie, marcând bine colţurile şi înţepând-o cu furculiţa și se dă la cuptor 1 sfert de oră. Se scoate tava – foaia are o frumoasă culoare aurie – şi se presară restul de pesmet. Se aşterne umplutura, se acoperă cu a doua foaie şi se pune în cuptor, la foc potrivit, o jumătate de oră. Se oferă presărată cu zahăr pudră„, punctează Radu Anton Roman în cartea lui.

Radu Anton Roman a fost jurnalist, scriitor, realizator tv, vânător şi pescar sportiv. „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, publicată în 1998, este una dintre cele mai apreciate cărți despre gastronomia românească.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Invazia Măgarilor: oamenii s-au trezit cu o mulțime de măgari în curțile lor, prin oraș, dând buzna și la nunți sau alte petreceri
Digi24
Vladimir Putin „a otrăvit” mințile rușilor. Mihail Kasianov, despre ultima întâlnire cu liderul de la Kremlin: „Te voi distruge oricum”
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Iubita lui Cristiano Ronaldo, în costum de baie în vacanța din Golful Persic
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Vreme mohorâtă la vot: Ploi slabe și 4-6 grade în București
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Pilot american de F-16, premiat pentru manevre excepționale împotriva rebelilor Houthi. Cum a supraviețuit unui baraj de ra
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Iată cum căsătoria te poate feri de obezitate!