Bogdan Aurescu a participat la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele UE cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba

Bogdan Aurescu a participat la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele UE cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba
Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre UE, alături de ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba (stânga) | Sursa foto - MAE
Publicat: 13/05/2023, 15:23
Actualizat: 13/05/2023, 15:23

Bogdan Aurescu – ministrul afacerilor externe – a participat sâmbătă, 13 mai 2023, la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, în cadrul reuniunii de tip Gymnich, desfășurată la Stockholm.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a prezentat evoluţiile privind situaţia din teren și s-a referit la sprijinul de care Ucraina are nevoie în continuare, precum și la perspectivele privind implementarea Formulei pentru Pace propuse de Președintele Zelenski, transmite MAE printr-un comunicat de presă.

Ministrul de externe Kuleba a reamintit, cu apreciere, propunerea ministrului Aurescu de organizare la Kiev a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe și a reiterat invitația către toți miniștrii de externe europeni de a vizita, în acest format, capitala Ucrainei.

Cu prilejul discuţiilor, șeful diplomației române a subliniat aprecierea pentru reziliența deosebită a Ucrainei în contextul războiului de agresiune și a pledat pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina la nivelul UE, dar și bilateral, pe multiple dimensiuni, atât timp cât va fi necesar, pentru a învinge Rusia. A prezentat sprijinul României, inclusiv pentru cei peste 4,2 milioane de refugiați care au intrat în România de la începutul războiului și pentru tranzitul produselor agricole (cca.15,5 milioane tone)”, se mai precizează în comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România susține cu fermitate tragerea la răspundere a celor vinovați de crimele din Ucraina, inclusiv de crima de agresiune. A reamintit că este necesară găsirea unei baze juridice solide pentru înființarea cât mai curând posibil a unui Tribunal Special pentru sancționarea crimei de agresiune săvârșite în Ucraina, România făcând parte din Grupul Nucleu pentru crearea acestuia.

”Extinderea UE este o opțiune strategică pentru UE însăși”

Bogdan Aurescu a subliniat că extinderea UE este o opțiune strategică pentru UE însăși și a evidențiat susținerea fermă pentru parcursul european al Ucrainei și Republicii Moldova și pentru o decizie de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu cele două state până la finalul anului.

În același timp,  șeful diplomației române a subliniat necesitatea unei reflecții la nivelul UE asupra diferitelor componente ale Formulei pentru Pace propuse de Președintele Zelenski, inclusiv privind reconstrucției Ucrainei, astfel cum a fost discutat, la propunerea sa, cu ocazia celei de-a doua reuniuni trilaterale România-Ucraina-Republica Moldova, găzduită de șeful diplomației române la București, în urmă cu exact o lună, cu participarea miniștrilor aparării, concomitent cu găzduirea primei Conferințe privind Securitatea Mării Negre, co-organizată împreună cu Ucraina”, s-a mai precizat în acest comunicat de presă.


Citește și:

Magda Bistriceanu: ”Să ai soție avocat și să pierzi procesul?”

EXCLUSIV | Viceprimarul Brașovului, despre cenzura impusă de USR: ”Oare ce le mai ascunde primarul Allen Coliban brașovenilor?”

VIDEO | Mohammad Murad, pe litoral, după ce a fost citat ca martor în dosarul lui Dan Diaconescu: ”Sunt băiat bun, i-am împrumutat o mașină”

Judecătoria Beiuș blochează ANAF în procesul cu frații Micula. Executările silite viitoare pentru recuperarea celor 395 milioane € sunt suspendate

EXCLUSIV | Daniel Ciungu (PNL) cere USR să îi retragă sprijinul politic lui Clotilde Armand: ”A fost prinsă cu mâța-n sac!”

EXCLUSIV | PNL și PSD au boicotat ședința extraordinară CGMB. Semnal de alarmă: ”Nicușor Dan pune pe ordinea de zi doar proiectele care îi convin”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune de la Spitalul Foișor. Starea de sănătate a lui Florin Piersic se ameliorează...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Este legal să parchezi pe contrasens?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Cum au fost întâmpinați fiii vrăjitoarei Sidonia după ce au ieșit din închisoare. Autorii crimei...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Stresul cronic din adolescență ar putea reduce fertilitatea la vârsta adultă
×