Bogdan Aurescu, despre mandatul de ARESTARE emis pe numele lui Putin: ”Nu există pace fără dreptate!”

Bogdan Aurescu, despre mandatul de ARESTARE emis pe numele lui Putin: ”Nu există pace fără dreptate!”
Bogdan Aurescu/Sursa FOTO: http://mae.ro
Publicat: 17/03/2023, 20:30
Actualizat: 17/03/2023, 20:40

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri că nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele de război comise de ruși în Ucraina, și că sprijină pe deplin eforturile Curții Penale Internațională (CPI) de a-l aduce pe Putin în fața justiției.

”Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaționale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei! România sprijină pe deplin munca și eforturile CPI, pe care a confiscat-o acum un an împreună cu alte 42 de state. Nu există pace fără dreptate!”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter. 

Declarația ministrului român de Externe vine la scurt timp după anunțul Curții Penale Internațională de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război comise în timpul conflictului care durează deja de peste un an în țara vecină, Ucraina.

”Azi, la 17 martie 2023, Camera Preliminară II a Curţii penlae Internaţionale a emis mandat de arestare a două persoane, în cadrul situaţiei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial însărcinat cu drepturile copilului în Rusia, anunţă CPI într-un comunicat.

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei care a început pe data de 24 februarie 2022 în Ucraina.

Anterior, Curtea Penală Internaţională a cerut arestarea lui Putin sub suspiciunea de deportare ilegală a copiilor și transfer ilegal de persoane de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă, relatează Reuters.

Separat, instanța a emis un mandat pentru Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului, pentru aceleași acuzații.

Rusia spune că mandatul „nu are sens”

Kremlinul a declarat vineri că mandatul de arestare pentru crime de război emis de Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga împotriva președintelui rus Vladimir Putin este scandalos, dar lipsit de sens în ceea ce privește Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră că întrebările ridicate de CPI sunt „revoltatoare și inacceptabile”, dar a remarcat că Rusia, la fel ca multe alte țări, nu a recunoscut jurisdicția CPI.

„Și, în consecință, orice decizie de acest fel este nulă și neavenită pentru Federația Rusă din punct de vedere al legii”.

Întrebat dacă Putin se teme acum să călătorească în țări care au recunoscut CPI și, prin urmare, ar putea încerca să-l aresteze, Peskov a spus reporterilor: „Nu am nimic de adăugat la acest subiect. Asta este tot ce vrem să spunem”.

Totodată, ministerul de Externe al Rusiei a subminat rapid semnificația mandatului. Purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova a spus că decizia nu are „nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”.

„Rusia nu este parte din Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale și nu are nicio obligație în temeiul acestuia”, a spus ea într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram, potrivit Deutsche Welle.

Deși a semnat inițial Statutul de la Roma în 2000, Moscova nu l-a ratificat niciodată pentru a deveni membru al CPI. În 2016, sub presiunea din cauza anexării Crimeei de Ucraina și a atacurilor aeriene din Siria, Rusia s-a retras din CPI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase