EXCLUSIV | PNL și PSD au boicotat ședința extraordinară CGMB. Semnal de alarmă: ”Nicușor Dan pune pe ordinea de zi doar proiectele care îi convin”

Publicat: 09/05/2023, 11:31
Actualizat: 09/05/2023, 11:40

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) ar fi trebuit să se întrunească marți în ședință extraordinară, online, pe ordinea de zi fiind mai multe puncte introduse de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.

Numai că ședința extraordinară a avut o desfășurare neașteptată, încheindu-se înainte de a începe, consilierii generali PNL și PSD făcând ”front comun” și refuzând să participe. Aceștia au lansat, din nou, acuzații grave la adresa lui Nicușor Dan, lipsa cvorumului ducând la un precedent extrem de periculos.

Potrivit surselor Gândul, motivul este acela că Nicușor Dan introduce pe ordinea de zi a ședințelor CGMB doar proiectele care îi convin.

Marți dimineață au fost prezenți, online, doar 20 de consilieri, 17 consilieri ai Uniunii Salvați România și 3 de la Partidul Mișcarea Populară.

”Au participat doar 20 de consilieri, 17 USR si 3 PMP. Cei de la PSD și PNL nu au participat pentru ca vor sa tragă un semnal de alarmă legat de faptul cu Nicușor Dan introduce pe ordinea de zi doar proiectele care îi convin, așa cum a procedat și cu alte ocazii”, au transmis sursele Gândul în exclusivitate.

Avocat Radu Dinulescu: ”Este un avertisment pentru Nicușor Dan!”

Contactat de Gândul, avocatul Radu Dinulescu a precizat că lipsa cvorumului la această ședință extraordinară a CGMB este un avertisment pentru primarul general al Capitalei, explicând – totodată – și cum se poate ajunge la dizolvarea CGMB.

Ședința extraordinară a CGMB nu s-a mai ținut, din lipsă de cvorum. Dacă discutăm despre o eventuală dizolvare a CGMB, legea precizează că asta se poate întâmpla dacă CGMB nu se întrunește, în ședință ordinară, timp de 3 luni consecutive, minimum o dată pe lună sau nu adoptă, în 3 ședințe ordinare consecutive, nicio hotărâre. Abia atunci se dizolvă.

PNL-ul a vrut să-i arate lui Nicușor Dan că nu mai susține toate inepțiile pe care el le promovează. Această avertizare a PNL-ului este evidentă: «Degeaba ne convoci pentru rectificări bugetare făcute după ureche, neexplicate»”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

În cazul în care consiliul local nu se întrunește timp de 3 luni consecutive sau nu a adoptat în 3 ședinte ordi­nare consecutive nici o hotărâre, precum si în situatia în care numãrul consilierilor se reduce sub jumãtate plus unul și nu se poate completa prin supleanți, acesta se consideră dizolvat de drept.

Legea 215/2001 – Art. 58. – (1)

Ce dorea Nicușor Dan

Pe ordinea de zi a acestei ședințe extraordinare a CGMB se aflau 11 puncte, potrivit convocatorului semnat chiar de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, cele mai importante fiind următoarele:

  • Primăria Capitalei vrea să contracteze un împrumut în valoare de până la 156 de milioane de lei, cu o perioadă de maturitate de până la 10 ani. Banii vor fi folosiţi pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în semestrul II al anului 2023.
  • Primăria Capitalei vrea să obţină finanţare din PNRR pentru înfiinţarea unui centru de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoane vârstnice. Este vorba despre o investiţie de 18,4 milioane lei, iar valoarea eligibilă este de 6,1 milioane lei. Consiliul General al Capitalei va suporta toate cheltuielile neeligibile.
  • ALPAB, Administraţia Străzilor şi ASPA vor prelua în administrare şi folosinţă bunuri mobile în valoare totală de 18.126.950 lei fără TVA, provenite de la Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde. Este vorba despre 193 de echipamente tehnologice în valoare totală de 10 milioane de lei
  • CGMB va dezbate şi regulamentul de amplasare a staţiilor de încărcare a autovehiculelor electrice. Potrivit acestuia, vor fi reglementate două categorii de staţii de încărcare, în funcţie de modul de autorizare/avizare şi structura de montare a staţiilor.

De asemenea, urma ca Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov să fie împuternicită ca – în numele Municipiului Bucureşti – să înfiinţeze şi să organizeze serviciul public de transport feroviar de călători de interes local.


Citește și:

EXCLUSIV | Dinu Gheorghe, consilier local PNL, semnal de alarmă: ”Clotilde Armand girează HAOSUL, este dezinteresată de siguranța elevilor în școli”

EXCLUSIV | Urbanistul Alex Pânișoară, atac la DNA: ”Depun plângere pentru a combate argumentația procurorului. Clotilde Armand a încălcat legea!”

EXCLUSIV | ”Ucigașul de boschetari”, cel mai mare criminal în serie din România, ar putea fi eliberat condiționat: ”Îi ucidea cu pietre!”

EXCLUSIV | Ministerul Finanțelor confirmă HAOSUL de la ONJN: ”Încălcări grave ale normelor legale” / Expert în gambling: ”Sat fără câini, balamuc!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Retragerea lui Piedone. E atacat în propriul fief
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto