EXCLUSIV VIDEO | Deputata Ina Coșeru, despre unirea României cu Republica Moldova: „Oamenii trebuie să înțeleagă cine ne este prieten adevărat”

Publicat: 23/05/2023, 10:00

Deputata Ina Coșeru, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova și copreşedintele Adunării Parlamentare Euronest, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV despre evoluția relației dintre România și Moldova de-a lungul timpului. Interlocutoarea Gândul a punctat că, de la începutul războiul din Ucraina, România a fost permanent alături de Republica Moldova și că, dincolo de propaganda și manipularea Rusiei, oamenii trebuie să înțeleagă cine le este cu adevărat țară-prietenă.

Reamintim că duminică a avut loc la Chișinău  mitingul pro-european la care moldovenii au fost  chemați să-și afirme dorința de integrare în Uniunea Europeană, în cadrul adunării numite „Moldova Europeană.”

„De fapt, suntem același popor și este firesc să avem cele mai multe punți de colaborare, proiecte și inițiative”

„România a fost mereu cel  mai bun prieten al Republicii Moldova și, de fapt, suntem același popor și este firesc să avem cele mai multe punți de colaborare, proiecte și inițiative. Lucrul care s-a produs în trecut și ne-a dezbinat – deși am fost un popor – va fi reparat. Vom repara acea greșeală și ne vom regăsi împreună în marea familie europeană.

În Republica Moldova, propaganda își face foarte ușor locul cu acele etnii care vorbesc alte limbă decât limba română. Este bine să fim mai multe popoare, dar este la fel de bine să respectăm cultura, tradițiile și limba acelei țări în care trăim. Din acea cauză, am și votat acea lege în Parlamentul Republicii Moldova unde am pus punct la retorica de 30 de ani, ce limbă totuși vorbim noi în Republica Moldova: moldovenească sau română?

Studiind din anul 1991, toate școlile din țara noastră studiind limba română pentru că pe manualele limbii române nu este scris în limba moldovenească. Dar în Constituția Republicii Moldova era această frază că vorbim limba moldoveanească.”

„Oamenii trebuie să înțeleagă cine ne este prieten adevărat”

Deputata Ina Coșeru, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a mai punctat că România susține proiectele țării sale, precizând că, prin majoritatea localităților din țara noastră, școlile și grădinițele au fost reabilitate de banii românilor.

„Am avut și în trecut o susținere plenară din partea României, pentru că avem și acel acord de 100 de milioane de euro finanțare nerambursabilă peentru țara noastră care acum este investită în proiecte locale, un program național care se numește Satul european. Dorim să schimbăm regiunile noastre, localitățile noastre rurale, să le oferim șansă oamenilor să trăiască în condiții mai bune.

Din acele 400 de proiecte, 58 sunt susținute din acea finanțare nerambursabilă. Vom avea și mai multe inițiative, dar această susținere este foarte importantă. Avem și un program foarte amplu pe care l-am implementat în Republica Moldova de reabilitare a grădinițelor și școlilor care a fost susținut de guvernul României.

Și dacă mergem de la Nord la Sud prin majoritatea localităților din țara noastră, vom vedea că școlile și grădinițele au fost reabilitate de banii românilor. Este o finanțare atât de importantă și aceste lucruri trebuie permanent comunicate oamenilor pentru ca oamenii să înțeleagă cine ne este prieten adevărat. Nu să creadă povești și basme că vom îngheața fără gazul rusesc dacă, cumva, nu vom avea relații bune cu agresorul.”

„Ne propunem să investim foarte mult în educație, în promovarea culturii române în Republica Moldova”

Interlocutoarea Gândul mărturisește că pe 24 februarie 2022 (ziua în care Rusia a invadat Ucraina- n.r.), atât pentru Moldova , cât și pentru toată regiunea europeană, realitatea s-a schimbat complet.

Ina Coșeru recunoaște însă că, de la începutul războiului, România a produs o „revoluție” în Republica Moldova, o asistență și un sprijin enorme, fără de care țara sa nu ar fi făcut față atâtor provocări venite dinspre Kremlin.

În ceea ce privește ipoteza vehiculată – atât în Republica Moldova, cât și în România, de unire a celor două țări – deputata recunoaște că acest lucru ar fi fost ușor de concretizat dacă în acești 30 de ani s-ar fi investit în cultură, în educație, în studierea limbii române și în apropierea Republicii Moldova cu România, lucru despre care susține că nu s-a întâmplat însă.

„Avem în Republica Moldova înregistrate mai multe partide, inclusiv partidele politice care promovează unirea Republicii Moldova cu România. Am monitorizat permanent care este acel procent pe care îl acumulează în timpul scrutinului electoral acele partide și am văzut că nu au fost partide care au luat majoritatea.

Când sunt mai multe naționalități și, în special, când Republica Moldova a fost expusă propagandei din Federația Rusă este mai complicat să implementezi proiectul de unire a Republicii Moldova cu România. 

Noi ne propunem să investim foarte mult în educație, în promovarea culturii române în Republica Moldova, în studierea limbii române, inclusiv de către cetățenii care vorbesc în limba rusă. Am pierdut foarte mult timp și este vina guvernărilor precedente”, susține deputata Ina Coșeru.

Maia Sandu, la mitingul pro-european de la Chişinău: „Locul Republicii Moldova e în UE”

„Europa este mai multă decât o lozincă politică, e un mod de viaţă”, a declarat președinta Maia Sandu, duminică, într-un discurs susținut în fața a peste 75.000 de oameni care au participat la mitingul pro-european organizat la Chişinău, la iniţiativa sa.

Prima care a luat cuvântul la mitingul de la Chişinău a fost preşedinta Maia Sandu, care a reiterat că Republica Moldova trebuie să fie membră a UE până în 2030.

”Obiectivul nostru de ţară este ca Republica Moldova să fie membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Europa este mai mult decât o lozincă politică, e un mod de viaţă, o şansă a poporului nostru să trăiască în pace şi belşug”, a spus şefa statului moldovean, relatează radiochisinau.md.

Aceasta a precizat că vor trebuie clădite instituţii de stat „cu adevărat europene”, care să „servească doar cetăţeanul”, iar angajaţii instituţiilor statului vor deveni funcţionari europeni „respectaţi de cetăţeni şi răsplătiţi pe merit”.

Republica Moldova, cea mai afectată țară după Ucraina din cauza războiului pornit de Rusia

Invazia Rusiei în Ucraina – pe 24 februarie 2022 – a afectat puternic întreaga arhitectură de securitate și a resetat întreaga agendă politică internațională. Câteva luni mai târziu, în iunie 2022, Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la Uniunea Europeană.

Deputata Ina Coșeru spune că, de atunci, s-a schimbat total agenda țării sale, punându-se accentul pe reconstrucție și proiecte solide, dezideratul final fiind aderarea la UE.

Urmăriți interviul acordat de deputata Ina Coșeru, la Gândul Exclusiv:

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Deputata Ina Coșeru: ”Republica Moldova nu vrea să stea la masă cu un stat care omoară civili, vrea să fie parte a lumii democratice”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...