VIDEO | Marcel Ciolacu îndeamnă comunitățile democratice „să susțină Ucraina și Moldova să devină parte a UE și a NATO”

Publicat: 18/05/2023, 12:23
Actualizat: 18/05/2023, 17:22

Cu ocazia celei de-a șaptea ediții a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, Marcel Ciolacu a transmis un îndemn comunității internaționale „să susțină Ucraina și Moldova să devină parte a UE și a NATO”.

„Este miza întregii comunități democratice să-și arate puterea și solidaritatea, să sprijine Ucraina și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene și a NATO”, a declarat liderul PSD.

Ciolacu: „Eu sunt un om care nu uită trecutul”

Marcel Ciolacu a fost prezent la a șaptea ediție a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, prilej cu care a vorbit despre ororile războiului din Ucraina.

Eu sunt un om care nu uită trecutul. Și n-o să pot uita cât trăiesc imaginile tulburătoare pe care le-am văzut anul trecut, în Bucea sau Irpin. N-o să uit nici alte imagini, la fel de emoționante, de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, când România și-a oferit tot sprijinul. Imagini cu mii de femei ucrainene cu copii în brațe, aflate la granițele noastre.

România i-a sprijinit pe toți, atât pe refugiații ucraineni care doreau să tranziteze țara în drum spre Occident, cât și pe cei care au ales să rămână în țara noastră.

Am susținut Ucraina din toate punctele de vedere pentru ca această țară să reziste invaziei ruse. Sunt, însă, și unii care încearcă să se racordeze cât mai atent în prezent la situațiile care evoluează atât de dinamic în jurul nostru”, a precizat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a amintit că România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, inclusiv porturi vitale la Marea Neagră, dar și „un rol major în promovarea intereselor euro-atlantice în regiune”.

Iar această realitate ne arată clar că trebuie să ne asumăm cu mai multă forță acest rol-cheie.

Am început deja să reconstruim arhitectura de bază a securității Mării Negre, care trebuie edificată atât pe securitatea economică, cât și pe securitatea apărării reciproce. Am investit în modernizarea Portului Constanța, am extins liniile feroviare care conectează Ucraina cu România. Am investit masiv în drumuri, poduri și autostrăzi pentru a facilita circulația mărfurilor de la Marea Neagră către Europa. Am avansat cu proiectul Cablului Energetic Submarin al Mării Negre care ne conectează cu țările din Caucazul de Sud.

Este și momentul să învățăm din trecut, să folosim evoluțiile din prezent pentru a ne pregăti însă pentru viitor! Invazia rusă a rescris complet ecuația energetică în Europa.

Având în vedere poziția unică a României, am făcut din independența energetică și inter-conectivitate o prioritate de vârf într-un efort de a reduce dependența europeană de Rusia.

Regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai importantă pentru stabilitatea regională și globală”, a completat viitorul premier.

Marcel Ciolacu a apreciat că „realitățile geopolitice necesită inițiative noi și îndrăznețe pentru a ne proteja valorile și interesele comune, reducând în același timp dependența noastră de petrolul și gazele rusești”.

Pentru noi, pe lângă ajutorul acordat Ucrainei, a fost esențial ca și Republica Moldova să treacă peste această iarnă și să gestioneze problemele energetice create de Rusia. Și am reușit asta împreună. Voi continua sprijinul pentru Republica Moldova pe toate planurile, pentru menținerea stabilității în această țară și a cursului actual pro-european.

Noi, românii, știm ce înseamnă să trăiești zeci de ani de cealaltă parte a Cortinei de Fier, într-o dictatură care ne-a fost impusă la începuturi de trupele sovietice.

Tocmai de aceea prețuim foarte mult libertatea și facem tot ce putem pentru ca poporul ucrainean să-și păstreze libertatea. Sunt convins că Ucraina, cu sprijinul întregii comunități libere, va reuși să respingă agresiunea rusă. Va reuși să-și șteargă lacrimile. Va reuși să-și reconstruiască țara. Noi îi vom stăm alături, onești și implicați, așa cum știu să românii să se poarte cu toți cei care, la rândul lor, îi prețuiesc și respectă”, a încheiat Ciolacu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația