EXCLUSIV | Miting pro-european la Chișinău. Deputata Ina Coșeru: ”Integrarea în UE, cel mai important proiect de la independența Republicii Moldova”

Publicat: 20/05/2023, 10:00
Actualizat: 20/05/2023, 10:07

Deputata Ina Coșeru, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova și copreşedintele Adunării Parlamentare Euronest, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV despre mitingul pro-european organizat duminică la Chișinău. Moldovenii sunt chemați să-și afirme dorința de integrare în Uniunea Europeană, în cadrul adunării numite „Moldova Europeană”.

Invazia Rusiei în Ucraina – pe 24 februarie 2022 – a afectat puternic întreaga arhitectură de securitate și a resetat întreaga agendă politică internațională. Republica Moldova a fost cea mai afectată țară după Ucraina din cauza războiului pornit de Rusia.

Câteva luni mai târziu, în iunie 2022, Republica Moldova a obținut statut de țară candidată la Uniunea Europeană. Deputata Ina Coșeru spune că, de atunci, s-a schimbat total agenda țării sale, punându-se accentul pe reconstrucție și proiecte solide, dezideratul final fiind aderarea la UE.

După aproape un an de la obținerea statutului de țară candidată la UE, pe 1 iunie 2023, va avea loc, la Chișinău, Summitul Comunităţii Politice Europene, la care vor participa 50 de lideri de state și de guverne, precum și oficiali ai Uniunii Europene.

Ina Coșeru, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova

„Cetățenii Republicii Moldova vor veni să-și reconfirme aspirațiile pentru parcursul european”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat din aprilie că pe 21 mai va fi organizat un mare miting pro-european la Chișinău. La miting și-a anunțat prezența și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Pe data de 21 mai, doamna Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, invită toți cetățenii din țara noastră, dar și diaspora din țările europene să ni se alăture la Adunarea Națională privind parcursul european al Republicii Moldova. Este un eveniment la invitația doamnei președinte, unde toți cetățenii Republicii Moldova vor veni să-și reconfirme aspirațiile pentru parcursul european.

În iunie 2022, Republica Moldova a obținut statut de țară candidată a UE și de atunci agenda noastră s-a schimbat, pentru că din 2014 am semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care ne-a dat posibilitatea să ne apropiem de standardele UE, dar să începem să accesăm și piețele UE. Ceea ce înseamnă alte angajamente și reforme serioase. Sunt fonduri importante care vor permite să reconstruim Republica Moldova și s-o schimbăm la față„, a spus deputata Ina Coșeru, în interviul la Gândul Exclusiv.

„Ne așteptăm la un număr semnificativ de cetățeni care vor veni în centrul capitalei în această duminică

Deputata Ina Coșeru a vorbit și despre provocările și riscurile care pot apărea – pe fondul valului de proteste organizate de forțele pro-ruse din Republica Moldova -, explicând că structurile statului sunt pregătite să facă față tuturor riscurilor.

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate spune că moldovenii susțin integrarea europeană, fiind mai hotărâți ca niciodată să se angajeze în acest mare proiect al Republicii Moldova pe drumul european.

„Bineînțeles că noi ținem cont de aceste riscuri și structurile statului sunt pregătite să facă față tuturor riscurilor. Ne așteptăm la un număr semnificativ de cetățeni care vor veni în centrul capitalei în această duminică, pentru că ceea ce am văzut cu toții este că moldovenii susțin integrarea europeană și noi am demonstrat acest lucru din 2009, atunci când am început să alegem partidele pro-europene.

Eu sunt sigură că cetățenii Republicii Moldova sunt determinați, mai mult ca niciodată, să se angajeze în acest proiect, cel mai important proiect al Republicii Moldova de la independență încoace – integrarea europeană – și ne propunem până în 2030, deci ăsta este dezideratul pe care-l promovează și președinta Republicii Moldova, să devenim țară membră a UE în 2030„, a mai spus Ina Coșeru.

„Vom asigura o securitate a tuturor cetățenilor care vor participa la acest miting”

Adunarea ”Moldova Europeană” vine după mitingurile antioccidentale organizate la Chișinău de partidul pro-rus Șor, condus de oligarhul fugar Ilan Șor.

„Și protestele le-am văzut (organizate de forțele pro-ruse – n.r.), ele se desfășoară în Republica Moldova din toamna anului 2022. Sunt organizate de partide de opoziție, în special de gruparea Șor care se află în Parlamentul Republicii Moldova.

Sunt protestele care nu sunt autentice și nu adună foarte mulți oameni, pentru că sunt organizate cu autobuze care aduc protestatari și aceștia primesc zilnic o plată pentru participarea lor la protest. Este ceva strigător la cer. Aici, noi lucrăm foarte mult și reforma justiției își va spune cuvântul atunci când va da mai multe rezultate”, a spus Ina Coșeru, vicepreședintele PAS.

Maia Sandu: „Vă îndemn să ne manifestăm ca popor decizia clară de a fi parte a familiei europene”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, anunța în urmă cu o lună organizarea unui mare miting pro-european la Chișinău, pe 21 mai.

”Am lansat inițiativa de a convoca la Chișinău o adunare a cetățenilor în care să spunem lumii că suntem europeni. Să dăm răspuns celor care întreabă ce vor moldovenii. Să se audă vocea noastră, a celor mulți. Vă îndemn să ne manifestăm ca popor decizia clară de a fi parte a familiei europene. Să arătăm că unicul stăpân al acestui pământ este poporul Republicii Moldova.

Să arătăm că deciziile se iau în Republica Moldova. A venit timpul să arătăm că suntem un popor hotărât, stăpân în casa lui. A venit timpul ca cei care sunt cu ochii pe noi să vadă că în clipele hotărâtoare suntem uniți și curajoși”, spunea atunci Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova i-a îndemnat pe ”profesori, studenți, antreprenori, fermieri, medici, funcționari” să participe la acțiunea pro-europeană din Piața Marii Adunări Naționale.

”Împreună să sprijinim visul nostru comun. Să demonstrăm că vrem pace, vrem ca UE să fie la noi acasă, așa cum ne-am adunat când am vrut independența, când ne-am apărat democrația”, a mai spus Maia Sandu.

Marcel Ciolacu, despre miza comunității democratice

Cu ocazia celei de-a șaptea ediții a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, Marcel Ciolacu a transmis un îndemn comunității internaționale „să susțină Ucraina și Moldova să devină parte a UE și a NATO.”

„Este miza întregii comunități democratice să-și arate puterea și solidaritatea, să sprijine Ucraina și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene și a NATO”, a spus președintele PSD.

Urmăriți interviul acordat de deputata Ina Coșeru, la Gândul Exclusiv:


CITEȘTE ȘI:

Maia Sandu: „Republica Moldova vrea să adere cât mai curând posibil la Uniunea Europeană, pentru a se proteja de Rusia”

VIDEO | Marcel Ciolacu îndeamnă comunitățile democratice „să susțină Ucraina și Moldova să devină parte a UE și a NATO”

VIDEO | Ion Cristoiu: În Moldova se face un experiment / Maia Sandu este sprijinită de Uniunea Europeană

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Ninge pe Transalpina! Apel al drumarilor către şoferi: Nu vă deplasaţi în zonele montane dacă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Erupție excepțional de rară pe suprafața Soarelui! O furtună solară se îndreaptă spre Pământ