Predoiu, după întâlnirea cu sindicaliștii din ANP: ”Poliţiştii de penitenciare vor avea aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi angajaţi din sistem”

Predoiu, după întâlnirea cu sindicaliștii din ANP: ”Poliţiştii de penitenciare vor avea aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi angajaţi din sistem”
Publicat: 31/05/2023, 18:18
Actualizat: 31/05/2023, 18:20

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat, miercuri, cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul penitenciar, arătând că se caută soluţii pentru rezolvarea etapizată a problemelor din acest sistem. ”Îmi menţin angajamentul ca poliţiştii de penitenciare vor avea aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi angajaţi din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, a afirmat Predoiu.

Cătălin Predoiu s-a întâlnit, miercuri, la sediul Ministerului Justiţiei, cu reprezentanţii sindicatelor din cadrul ANP, respectiv Ştefan Teoroc (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare), Cosmin Dorobanţu (Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţionala a Penitenciarelor) şi  Ionuţ Mogâldea (Federaţia Poliţiştilor de Penitenciare), ”fiind abordate subiecte de interes comun şi evaluate soluţiile pe care Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în dialog cu sindicatele şi cu sprijinul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice, trebuie să le găsească în continuare.

Între acestea, deficitul de personal este printre cele mai importante provocări ale sistemului penitenciar în acest moment”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Justiţiei.

Dialogul rămâne deschis, ministrul Justiției reafirmând sprijinul Ministerului pentru ANP și sindicate în rezolvarea etapizată a problemelor sistemului penitenciar.

Am avut un dialog constructiv pentru care le mulțumesc liderilor sindicali. Le-am mulțumit, de asemenea, pentru faptul că au asigurat funcționalitatea sistemului penitenciar pe parcursul protestului desfășurat astăzi. Căutăm împreună soluții pentru problemele sistemului penitenciar și prin angajarea unui dialog cu Parlamentul și Ministerul Muncii privind legile salarizării și pensiilor, pentru că problemele stringente ale sistemului penitenciar sunt legate direct de agenda acestor două importante instituții.

 Îmi mențin angajamentul ca polițiștii de penitenciare vor avea aceleași drepturi ca toți ceilalți angajați din familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională, pe baza discuțiilor pe care le-am avut în trecutul apropiat cu dl. Prim-Ministru și cu dl. ministru al Afacerilor Interne.

Pe termen scurt, în următorii 1-2 ani trebuie ocupate locurile vacante și cooptați în aparatul sistemului penitenciar 1-2.000 de polițiști de penitenciar, pentru a se depăși zona critică din punct de vedere al resurselor umane.

Totodată, este important să ajungem în următorii ani la un necesar de 20.000 de angajați pentru a răspunde provocărilor sistemului penitenciar evaluate și determinate științific pe baza tuturor criteriilor care țin de siguranța deținerii și calitatea actului profesional desfășurat de polițiștii de penitenciare. Respectarea unui astfel de parametru ar elimina fenomenul orelor suplimentare, care ar conduce la creșterea siguranței și reducerea costurilor bugetare.

În același timp, cred că este momentul să gândim și alte soluții alternative pentru a răspunde presiunii legate de nevoia de personal, presiunea costurilor și a necesarului de spații de cazare. Rămân în continuare în dialog cu sindicatele, încurajez și sprijin ANP să dezvolte în continuare propriul dialog social cu angajații din penitenciare, care să se armonizeze cu dialogul pe care MJ îl menține cu organizațiile sindicale. Am încredere că împreună vom depăși aceste momente dificile”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul întâlnirii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
O planetă „super pufoasă” este atât de ușoară încât ar pluti pe apă, susțin astronomii
×