Predoiu, după întâlnirea cu sindicaliștii din ANP: ”Poliţiştii de penitenciare vor avea aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi angajaţi din sistem”

Predoiu, după întâlnirea cu sindicaliștii din ANP: ”Poliţiştii de penitenciare vor avea aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi angajaţi din sistem”
Publicat: 31/05/2023, 18:18
Actualizat: 31/05/2023, 18:20

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat, miercuri, cu reprezentanţii sindicatelor din sistemul penitenciar, arătând că se caută soluţii pentru rezolvarea etapizată a problemelor din acest sistem. ”Îmi menţin angajamentul ca poliţiştii de penitenciare vor avea aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi angajaţi din familia ocupaţională apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, a afirmat Predoiu.

Cătălin Predoiu s-a întâlnit, miercuri, la sediul Ministerului Justiţiei, cu reprezentanţii sindicatelor din cadrul ANP, respectiv Ştefan Teoroc (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare), Cosmin Dorobanţu (Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţionala a Penitenciarelor) şi  Ionuţ Mogâldea (Federaţia Poliţiştilor de Penitenciare), ”fiind abordate subiecte de interes comun şi evaluate soluţiile pe care Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în dialog cu sindicatele şi cu sprijinul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice, trebuie să le găsească în continuare.

Între acestea, deficitul de personal este printre cele mai importante provocări ale sistemului penitenciar în acest moment”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Justiţiei.

Dialogul rămâne deschis, ministrul Justiției reafirmând sprijinul Ministerului pentru ANP și sindicate în rezolvarea etapizată a problemelor sistemului penitenciar.

Am avut un dialog constructiv pentru care le mulțumesc liderilor sindicali. Le-am mulțumit, de asemenea, pentru faptul că au asigurat funcționalitatea sistemului penitenciar pe parcursul protestului desfășurat astăzi. Căutăm împreună soluții pentru problemele sistemului penitenciar și prin angajarea unui dialog cu Parlamentul și Ministerul Muncii privind legile salarizării și pensiilor, pentru că problemele stringente ale sistemului penitenciar sunt legate direct de agenda acestor două importante instituții.

 Îmi mențin angajamentul ca polițiștii de penitenciare vor avea aceleași drepturi ca toți ceilalți angajați din familia ocupațională apărare, ordine publică și siguranță națională, pe baza discuțiilor pe care le-am avut în trecutul apropiat cu dl. Prim-Ministru și cu dl. ministru al Afacerilor Interne.

Pe termen scurt, în următorii 1-2 ani trebuie ocupate locurile vacante și cooptați în aparatul sistemului penitenciar 1-2.000 de polițiști de penitenciar, pentru a se depăși zona critică din punct de vedere al resurselor umane.

Totodată, este important să ajungem în următorii ani la un necesar de 20.000 de angajați pentru a răspunde provocărilor sistemului penitenciar evaluate și determinate științific pe baza tuturor criteriilor care țin de siguranța deținerii și calitatea actului profesional desfășurat de polițiștii de penitenciare. Respectarea unui astfel de parametru ar elimina fenomenul orelor suplimentare, care ar conduce la creșterea siguranței și reducerea costurilor bugetare.

În același timp, cred că este momentul să gândim și alte soluții alternative pentru a răspunde presiunii legate de nevoia de personal, presiunea costurilor și a necesarului de spații de cazare. Rămân în continuare în dialog cu sindicatele, încurajez și sprijin ANP să dezvolte în continuare propriul dialog social cu angajații din penitenciare, care să se armonizeze cu dialogul pe care MJ îl menține cu organizațiile sindicale. Am încredere că împreună vom depăși aceste momente dificile”, a declarat Cătălin Predoiu la finalul întâlnirii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Poliția Locală poate da amendă pentru parcare?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie