Ce a însemnat pentru România energia electrică vândută la preț negativ. Călin Donca, antreprenor: „Suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde”

Ce a însemnat pentru România energia electrică vândută la preț negativ. Călin Donca, antreprenor: „Suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde”
Publicat: 10/07/2023, 16:08
Actualizat: 19/09/2023, 14:15

Energia electrică a fost tranzacționată pe piața de la București cu preț zero sau chiar negativ, pe unele intervale orare. Este o premieră în România să traverseze o perioadă de abundență energetică – consum mic, producție mare – datorată în special producției din surse regenerabile.

Situația din luna mai a fost explicată de un antreprenor din domeniul energiei verzi. Și dacă pe mulți i-ar putea speria sintagma „preț negativ”, termenul are conotații pozitive.

„Într-adevăr, în luna mai s-a întâmplat incredibilul în domeniul producției de energie, deoarece au apărut primele prețuri negative, lucru care deja s-a mai întâmplat anul trecut în Polonia de câteva ori. Iar ceea ce lumea trebuie să înțeleagă este că e normal să se întâmple. Aceste lucruri vor fi reglate și în loc să se mai producă energie din cărbune, la orele amiezii nu se va mai produce, ci se va produce doar energie de la soare sau energie de la alte surse verzi”, a spus Călin Donca, în exclusivitate pentru Gândul.

Cum au fost posibile prețuri negative în luna mai

Conform omului de afaceri brașovean, prețurile negative indică o industrie în dezvoltare, capabilă să respecte obiectivele comunitare.

„Prețurile negative au fost un semnal bun că suntem pregătiți pentru a deveni o țară verde în energie și, bineînțeles, să ne asumăm responsabilitatea de 45% pondere energie verde, cum ne cere una din ordonanțele Uniunii Europene, iar la ora actuală, noi suntem doar la 22%”, a punctat Călin Donca.

Mai mult, acesta spune că, în prezent, problema unei pene generalizate energetice nu se mai poate pune, date fiind investițiile în energia verde, în special fotovoltaice.

„Un blackout în următoarea perioadă nu mai este posibil, deoarece oamenii s-au axat foarte mult pe producția de energie proprie, ca prosumatori. Avem un semnal pozitiv din partea populației și cred că aceste prețuri negative ne spun că suntem responsabili ca și țară și, de asemenea, dorim să câștigăm din producția de energie”, a conchis Călin Donca.

Producătorii de energie, dacă beneficiază de schema de sprijin, cunoscută în România drept „certificate verzi”, preferă să vândă la preț negativ, adică să-l plătească pe cel care cumpără, pentru că doar așa poate încasa schema de sprijin și deci rămâne pe profit. O închidere ar duce la penalizări dacă nu livrează cantitățile de energie anunțate.

Cine este Călin Donca

Călin Donca este unul dintre cei mai tineri miliardari din țara noastră, situându-se, la nici 40 de ani, în topul celor mai bogați 100 de români. Are o experiență de 9 ani în energie. A început ca furnizor, apoi ca producător. Așa se face că investițiile sale în energia regenerabilă au atins 120 de milioane de euro.

„Administrez prin puterea mea 88 de megawați, cu o valoare totală de 120 de milioane de euro, atât în domeniul fotovoltaic, dar și în domeniul microhidrocentralelor și a câtorva turbine eoliene pe care le avem în străinătate, mai exact în Italia. La ora aceasta, în România, ne ocupăm exclusiv cu partea de producție, celelalte domenii fiind externalizate și suntem mai departe acționari ca furnizor și mic distribuitor de energie, dar 99% din atenția mea personală este pe producția de energie verde”, și-a prezentat Călin Donca, pe scurt, businessul.

Pe lângă acest proiect, „am ales partea de panouri fotovoltaice pentru că este o activitate care ne aduce bani, dar mai mult decât bani, ne aduce responsabilitatea generațiilor următoare, lăsând în urma noastră un teren mai verde, cu mai puțină poluare și cu un exemplu că putem face bani și din domenii care susțin planeta și generațiile următoare”.

Advertorial


CITEȘTE ȘI:

Nou obiectiv UE | Apăsăm pedala reducerii gazelor cu efect de seră până în anul 2040

VIDEO | Dan Tudose, despre mixul energetic: „În România avem suficiente zone de producere a energiei fotovoltaice onshore”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Mesajul Iuliei Albu după ce Mihai Albu a fost operat de cancer: „Sperăm ca această...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Netflix a dat lovitura cu acest serial. Abonații devin dependenți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?